Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 
Aviisi 05/2006
kansi

Väärin väitelty

Helmikuun hyvä opiskelijauutinen oli Tamyn keskustelufoorumin avautuminen. Huono uutinen oli se, että kovin moni opiskelija ei foorumin avautumista noteerannut.

Reilussa kuukaudessa foorumille on jätetty vähän yli 300 viestiä. Rekisteröityneitä käyttäjiä on reilu sata - se on noin prosentti ylioppilaskunnan jäsenistä. Kuluneen viikon aikana käyttäjämäärän kasvu on hiipunut entisestään. Hyvä, jos päivässä rekisteröityy yksikin uusi käyttäjä.

Foorumin jo löytäneet ovat kyllä keskustelleet keskenään kiitettävästi. Parista aiheesta on käyty ihan oikeaa väittelyäkin.


- - -


Ensimmäinen todella kuuma puheenaihe foorumilla oli Aviisin juttujen taso. Keskustelun käynnisti Vapaaboomarien edustajistoryhmän puheenjohtaja Jarno Lahtinen, jonka mielestä Aviisin jutut homososiaalisuudesta (Aviisi 2/06) ja itsetyydytyksestä (Aviisi 3/06) olivat ylioppilaslehteen sopimattomia.

Viikossa aiheesta jätettiin yli 30 puheenvuoroa. Tähän mennessä keskusteluvyyhtiä on käyty lukemassa yli 1 700 kertaa. Enemmistö mielipiteensä kertoneista on ollut enemmän tai vähemmän Lahtisen kannalla.

Nyt Aviisi on saanut olla viikon verran rauhassa, mutta keskustelu opintotuen tulorajoista jatkuu yhä - käyttäjämääriin nähden - vilkkaana.

Rintamalinja kulkee karkeasti rajaten niin, että toisella puolella vaaditaan tulorajojen ja toisella opintorahan korottamista. Opintotuesta vastaava kulttuuriministeri Tanja Karpelakin on ehtinyt saada keskustelun lomassa osansa ryöpytyksestä.

Kehuja on annettava siitä, että kiitettävän monet esiintyvät foorumilla omalla nimellään. Häirikköjäkään ei ole vielä ollut harmiksi asti.


- - -


On silti ihan turha kuvitella, että akateemisesti koulutetut ihmiset olisivat retorisilta taidoiltaan jotenkin ylivertaisia tekstari-chatteihin kirjoittaviin teiniäiteihin verrattuna.

Tamynkin foorumilla tehokkain ja suosituin hyökkäysmanööveri on irrottaa vastustajan virke asiayhteydestä ja tehdä yksin jääneestä ajatuksesta silppua omilla argumenteilla. Suosituin puolustus on jättää kiistakumppanin puheenvuoro kokonaan huomioimatta.

Tämä rajoittaa etenkin Tamyn vaaleilla valitun hallituksen osallistumista, mikä on sääli jäsendemokratian kannalta. Henkilökohtaisia mielipiteitä on poliittisesti vaarallista esittää, koska ne on helppo muokata edellä mainitun logiikan mukaan Tamyn virallisiksi lausunnoiksi.

Toisaalta on tietysti hyvä, että poliittisen vastuun ja vallan kantajat huomaavat, että kansa vahtii. Sääli vain, jos lausuntojen kohtuuton vääristelu saa ylioppilaskunnan johdon käpertymään kuoreensa.

Kaiken tämän akateemisen koulutuspoliittisen väittelyn lisäksi olisi mukava nähdä foorumilla vähän kevyempiäkin keskusteluja. Kelpaa foorumi sitä paitsi muuhunkin kuin keskusteluun - siellä on myös oma osta ja myy -palstansa, joka on jäänyt sekin aivan liian vähälle huomiolle. Yksi mikroaaltouuni sen kautta on kuitenkin jo myyty.

Uskon kaikesta huolimatta, että foorumillamme on edessään kunniakas tulevaisuus. Se voi olla lähelläkin, kunhan keskustelijat tutustuvat toisiinsa sen verran, ettei heidän täydy aina ymmärtää toisiaan tahallaan väärin.

Tuomo Tamminen
| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto