Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 
Aviisi 05/2006
kansi

Kipu pyllyssä helpottaa

Ylioppilaskuntien jäsenyydestä tulee Australiassa vapaaehtoista

UQ Unionin puheenjohtaja Lucy Weber on huolissaan opiskelijoiden tukipalveluiden kohtalosta ylioppilaskuntien jäsenyyden muuttuessa vapaaehtoiseksi. Kuva: Mikko Marttinen
UQ Unionin puheenjohtaja Lucy Weber on huolissaan opiskelijoiden tukipalveluiden kohtalosta ylioppilaskuntien jäsenyyden muuttuessa vapaaehtoiseksi. Kuva: Mikko Marttinen

Maksaisitko sinä Tamyn jäsenmaksun, jos ei olisi pakko?

Australiassa opiskelijat ovat pian tämän valinnan edessä. Maan oikeistohallitus ajoi viime vuoden lopussa läpi lain, joka tekee ylioppilaskuntiin kuulumisesta vapaaehtoista.

Nimellä Voluntary Student Unionism (VSU) tunnettu laki astuu voimaan heinäkuussa, Australian akateemisen kalenterin mukaan keskellä lukuvuotta. Vuoden ensimmäisen lukukauden ajan jokaisen opiskelijan on vielä oltava oman yliopistonsa ylioppilaskunnan jäsen. Sen jälkeen valinta on vapaa.

Brisbanessa toimivan University of Queenslandin (UQ) Student Unionin puheenjohtaja Lucy Weber on luonnollisesti hallituksen päätökseen pettynyt.

"Uskon, että useimmat yliopistomme opiskelijat ovat VSU:ta vastaan. Järjestimme viime vuonna sitä vastustavan mielenosoituksen, joka oli suurin Brisbanessa sitten 70-luvun", Weber sanoo.

"Lain voimaanastumisen jälkeen Australia ja Uusi-Seelanti ovat ainoat teollistuneet länsimaat, joissa ylioppilaskuntien jäsenyys ei ole pakollista."

Uudessa-Seelannissa asiasta päätetään kampuskohtaisissa kansanäänestyksissä. Maan yliopistoista vain Auckland Universityssa enemmistö opiskelijoista on ollut vapaaehtoisen jäsenyyden kannalla.

84 euroa
lukukaudessa

UQ:n opiskelijat joutuvat nykyisellään maksamaan 136 Australian dollaria (84 euroa) lukukaudessa Student Service Chargena. Student Union saa potista 57,5 prosenttia, yhteensä 4 miljoonaa dollaria vuosittain. 37,5 prosenttia menee liikuntapalveluista vastaavalle UQ Sportille, ja 5 prosenttia yliopisto pidättää toimistokuluina.

Rahojensa vastineeksi opiskelijat saavat paljon palveluita - asunnon etsimisestä homojen oikeuksiin. Student Union omistaa myös useita kampuksella toimivia yrityksiä, kuten ravintoloita, kirjakauppoja ja Brisbanen ainoan taide-elokuvateatterin. Lisäksi se tukee yli sataa opiskelijajärjestöä.

Kukaan ei tiedä, kuinka moni opiskelijoista jatkaa jäsenmaksun maksamista heinäkuun jälkeen. Yhden vertailukohdan tarjoaa Western Australian osavaltio, jossa VSU oli voimassa paikallisesti muutaman vuoden 90-luvun lopussa. Siellä ylioppilaskuntien jäsenyys putosi keskimäärin kymmeneen prosenttiin opiskelijoista.

"En usko, että menemme nurin heinäkuun jälkeen, koska meillä on paljon liiketoimintaa. Sen sijaan syrjäseutujen oppilaitoksissa niin voi käydä. Maaseudulla yliopistot ovat usein sosiaalisen ja urheiluelämän merkittäviä keskuksia, ja
VSU:lla voi olla hyvin kielteinen vaikutus paikallisyhteisöjen elämään", Weber sanoo.

UQ Unioninkin toiminta vaikeutuu huomattavasti jäsenyyden tullessa vapaaehtoiseksi. Elokuvateatterin kaltaiset kannattamattomat liikeyritykset joutuvat myynti- tai lakkauttamisuhan alle. Eniten kärsivät opiskelijoiden tukipalvelut.

"Esimerkiksi hätälainoja on vaikea vakuuttaa ilman varoja. Laki- ja neuvontapalvelut sekä opintotukiapu ovat uhattuna. Myös urheilupalvelut kohtaavat varmasti vaikeuksia", Weber ennustaa.

"Ideologiset
syyt takana"

Pääministeri John Howardin johtama liberaalipuolue on haaveillut VSU:sta siitä asti, kun se astui valtaan vuonna 1996. Lain saattaminen voimaan onnistui kuitenkin vasta, kun oikeistokoalitio sai vuoden 2004 vaalien jälkeen ehdottoman enemmistön senaatissa.

"Henkilökohtainen mielipiteeni on, että lain taustalla ovat ideologiset syyt. Jotkut jopa sanovat, ettei meidän tulisi kutsua itseämme Â’unioniksiÂ’, koska se herättää tiettyjä mielikuvia", Lucy Weber sanoo.

Australiankin ylioppilaskunnat ovat olleet perinteisesti vasemmalle kallellaan. Vaikka niiden poliittinen aktivismi onkin laimentunut sitten 70-luvun, ei opiskelijajärjestöjen äänen vaimentaminen oikeistopäättäjiä ainakaan suuremmin harmita.

"VSU:n puolustajat ovat myös puhuneet järjestäytymisvapaudesta. Tämä argumentti ei kuitenkaan ole pätevä, sillä korkein oikeus ja useat tribunaalit ovat katsoneet ettei ylioppilaskuntien pakkojäsenyys sitä riko."

Opiskelijoiden keskuudessa eniten sympatiaa ovat saaneet taloudelliset perustelut. Kuten eräs UQ:n opiskelija luentojen välissä totesi, 136 dollaria lukukaudessa on "pain in the ass".

"On toki, koska monella opiskelijalla ei ole paljon rahaa. Monet eivät kuitenkaan tiedä mikä Union on ja mitä palveluita se tarjoaa", Weber vastaa.

"Hyvä puoli VSU:ssa on se, että ylioppilaskuntien täytyy nyt tarkentaa toimintapojaan ja tehdä opiskelijat tietoisemmiksi palveluistaan."

Mikko Marttinen
Brisbane, Australia

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.



Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto