Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 
Aviisi 05/2006
kansi

Asiattomia ihmisiä?

Pakko on taas kehua Aamulehteä. Viime numerossa ylistimme yhtiön lanseeraamaa Tori-kaupunkilehteä ja nyt täytyy tehdä sama kahdelle uudelle sunnuntaiosalle.

Liitteiden nimet Asiat ja Ihmiset hämmentävät aluksi. Jos asiat ja ihmiset on jaettu eri lehtiin, onko toisessa epäinhimillistä asiaa ja toisessa asiattomia ihmisiä?

Leikki sikseen ja selaamaan. Ja selaamista riittääkin, yhteensä 64 sivua! Kun emolehti on yhä 44-sivuinen, on Aamulehden lukijoilla sunnuntaisin yli sata sivua kahlattavanaan. Siinä venyy vessareissu helposti maanantain puolelle.

Ei lehdessä tosin voi koskaan olla liikaa luettavaa. Hinta on ainakin irtonumerona sama kuin ennen, 2,5 euroa. Lukija voittaa.

Asiat on selvästi tehty enemmän miehille ja Ihmiset naisille. Jälkimmäisten kannalta on sääli, että oletettavasti heitä kiinnostavat aiheet on kuvitettu Moro-tason kuvilla. Ihmiset on tylsiä naamoja.

Asiat sen sijaan on asiaa. Yli sivun kokoisia artikkeleita on viisi ja kolumneja seitsemän. Vaikka tekstiä on paljon, se on taitettu kiinnostavaan pakettiin hyvien kuvien kera.

Asiallisen näköisen liitteen reportaaseissa on kuitenkin ihmeen köykäinen tyyli. Tuonelan joutsen -niminen pääjuttu alkaa: "Katso merelle. Jossain Ruotsin itärannikolla tai Puolan edustalla lipuu ylväs valkoinen lintu kohti ulappaa. Sen matkassa kulkee maailman tämän hetken pelätyin virus, lintuinfluenssan aiheuttaja H5N1."

Teksti on paitsi tahattoman huvittavaa, myös hysteriaa levittävää. Kaksi päivää ennen uusien sunnuntaiosien julkaisua Journalisti ehti tehdä kansijutun siitä, että toimittajat herättävät turhaan pelkoa viattomia siivekkäitä kohtaan.

Ylidramaattinen tyyli jatkuu uutukaisten muissakin artikkeleissa. "Varpaat jäätyvät. Taivas työntää lunta. Taksi on mennyt", alkaa Paula Lehtomäestä kertova juttu. Toimittaja-parkaa!

Noh, ei ole pakko lukea. Mukana on niin monta kiinnostavaa kolumnia, pikkujuttua ja henkilöhaastattelua, ettei lukija voi uudistusta pahemmin moittia.

Aamulehti alkaa olla niin tuhti läjä, että yhtiön motiivi pistää pohtimaan. Aikooko Pirkanmaan maakuntalehti laajentaa reviiriään jopa valtakunnalliseksi? Kotikulmilla ei mainoksia riitä määräänsä enempää. Jos nyt uusissa liitteissä ilmoituksia on todella inasti.

Ehkä Aamulehden strategia on listiä markkinoilta pienempiään. Rahaa Alma Medialla ainakin riittää MTV3:n ynnä muitten myynnin jälkeen. Iltalehtikin tuo markkinoille tänään Ilona-verkkolehden.

Saas nähdä kuinka uusien ja vanhojen lehtien käy, kun taloudellinen lasku tulee ja yritykset ruuvaavat markkinointipuolen rahahanoja kiinni.

Juha Honkonen
| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto