Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 
Aviisi 05/2006
kansi

Nurkissa jupina seis!

Ihmiset - aktivoitukaa ja vaikuttakaa! Kaikilla meistä on jonkinlainen mielipide asiasta kuin asiasta. Toisinaan, jopa yllättävän usein, käy niin, ettei meitä ympäröivä todellisuus vastaa kaikilta osiltaan mielipidettämme siitä, miten asioiden tulisi olla.

Tätä yhteensopimattomuutta esiintyy sekä isoissa että aivan pienissä asioissa. Joitakin emme tietenkään voi mitenkään muuttaa, mutta moniin asioihin meillä on halutessamme mahdollisuus vaikuttaa. Usein on kysymys vain "riittävän tahtotilan saavuttamisesta", jonkin ajan takaista trendisanontaa hyödyntäen. Usein kysymys on myös siitä, millä keinoin vaikuttamista yritetään toteuttaa.

On ihmisiä, jotka hiljaa nielevät kaiken mitä eteen tuodaan tai päälle kaadetaan. Turhautumisen purkaminen nurkissa jupisemalla ei johda mihinkään, koska jupinaa ei ole monikaan kuulemassa. Eikä varsinkaan jupinan sisällöstä kiinnostuneita.

Toisaalta on myös niitä, jotka purkavat turhautumistaan häiriköimällä ja huutamalla suureen ääneen. Huutamalla ja puhelinkoppeja särkemällä ei juuri koskaan saavuteta toivottua tulosta. Hyökkäävällä käytöksellä ja aggressiivisella mesoamisella saa vastakaikuna pikemminkin vain lisää aggressioita ellei peräti alentuvaa sääliä.

Jostakin näiden kahden toimintamoodin välimaastosta löytyy kuitenkin se tapa, jolla asioihin voidaan todella vaikuttaa ja edistää muutosta parempaan suuntaan.

Vaikuttamiseen tarvitaan oikeastaan vain riittävä tahtotila ja lisukkeeksi pieni ripaus rohkeutta. Rohkeutta siihen, että avaa suunsa ja kertoo rehellisesti mielipiteensä kysyttäessä silläkin uhalla, että joutuu perustelemaan kantansa.

Riittää, kun miettii etukäteen, mitä mieltä asiasta todella on ja esittää mielipiteensä. Ei huutaen, vaan rauhallisin ja harkituin sanakääntein erittelemällä, mikä on vialla ja minkälaista muutosta asiaan haluaa. Hyvin perusteltu näkökulma ja asiaan liittyviin faktoihin perehtyminen auttavat yllättävän paljon yhteistyön ja -ymmärryksen rakentamisessa.

Aikalaisen mainosta siteeraten: "Sanoissa täytyy olla järki". Toisaalta on hyvä muistaa myös vanha totuus: joukossa on voimaa. Erilaisten kansalaisjärjestöjen, puolueiden ja muiden yhteisöjen viidakosta löytyy varmasti jokaiselle jokin ryhmittymä, jonka toimintaan osallistumalla saa ääntään kuuluville kuorossa muiden samanhenkisten kanssa.

Joukolla toimimiseenkin toki liittyy vastuu. Vanhan sanonnan mukaan myös tyhmyyden tiedetään joukossa tiivistyvän. Oma järki on hyvä pitää myös joukolla toimiessa.

Näillä puheilla, seuraavan kerran, kun aion jupista jostakin epäkohdasta, säästänkin tarmoni siihen, että menen ja sanon sen ääneen niille, jotka ovat asioista vastuussa. Olkoon minulla myös viisautta sanoa se niin, että sanojani todella kuunnellaan.

Sami Kainulainen
| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto