Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Mitä jos lakko olisi tullut?

Opintopisteitä ei vaadita, jos ne jäävät yliopiston lakon takia saamatta

Yliopistot uhkasivat mennä lakon takia kiinni päiväksi 18. maaliskuuta, mutta sopu löytyi viikkoa aikaisemmin. Aviisi otti selvää, miten lakko olisi vaikuttanut opiskeluun. Opiskelijoiden kannalta hyvä uutinen on, että lakon aikana ei tarvitse opiskella yhtä rivakasti kuin muuten saadakseen opintotukea. Toisaalta itsenäisesti kotona opiskeleminen samaan tahtiin kuin normaalisti voisikin olla sula mahdottomuus, kun opetusta, graduohjausta eikä tenttejä järjestetä.

"Opiskelijoiden ei tarvitse yksinomaan lakon vuoksi suorittamatta jääneiden opintojen vuoksi perua tai palauttaa opintotukeaan", Kelan etuuspäällikkö Ilpo Lahtinen kertoo.

Siis päivänkin lakko otettaisiin huomioon opintotuen seurannassa, jos se olisi aiheuttanut opintojen hidastumista normaalista 4,8 opintopisteen kuukausivauhdista. Esimerkiksi lakon takia peruuntuva iso tentti voisi hidastaa merkittävästi opintoja. Tällöin opiskelijan olisi vastattava saamaansa opintotuen seurannan selvityspyyntöön ja kerrottava, miten lakko vaikutti hänen opintoihinsa.


Jos lakko jatkuisi pitkään eli vähintään kolmisen viikkoa, Kela, yliopistojen opintotukilautakunnat ja opetusministeriö tarkistaisivat edistymisen seurannan suoritusmääräajat. Käytännössä tämä tarkoittaa, että lakon aikana opintopisteitä ei odoteta kertyvän.

"Silloin on esimerkiksi alennettava lukuvuoden opintojen vähimmäissuoritusrajaa kaikkien osalta", Lahtinen kertoo.

Asiaa voi verrata vaihto-opintojen aikana sattuneisiin lakkoihin esimerkiksi Ranskassa, joiden aikana Tampereen ylipiston opiskelijoiden ei ole oletettu etenevän opinnoissaan, jotta he saisivat opintotukea. Suomen yliopistot olivat edellisen kerran lakossa vuonna 1986, jolloin lakko kesti viisi viikkoa. Tuolloinkin opiskelijoilta vaadittiin kuukausittain vähemmän opintosuorituksia kuin tavallisesti.


"Lakkovaroitus pitää antaa aina kaksi viikkoa etukäteen, ennen kuin lakko alkaa. Varoituksessa pitää myös olla kerrottuna uhkaavan lakon pituus. Jos lakko uusitaan, tarvitaan uusi lakkovaroitus, jossa on uusi kahden viikon varoitusaika", Tampereen yliopiston lakko-organisaation yhteyshenkilö Pekka Rantanen sanoo.

Lakko ei voi toteutua enää tällä sopimuskaudella, koska liitot ovat päässeet sopuun kaksivuotisesta työehtosopimuksesta. Lakkovaroitus annettiin, koska työntekijäjärjestöt pelkäsivät, että palkankorotuksiin ja sairausajan palkkaan olisi tullut heikennyksiä. Uusi tes on ensimmäinen, joka koskee vain yliopistoja. Yliopistolakko olisi pysäyttänyt toteutuessaan koko maassa 138 000 perus- ja jatkotutkinto-opiskelijan opinnot.Hertta-Mari Kaukonen

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto