Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Tutkittu juttu

Maailmanlaajuisesti kulunut talvi ei olekaan kylmä!

Vaikka kuluva talvi on ollut keskimääräistä kylmempi suuressa osassa Eurooppaa, tilanne on Ylen tiedeuutisten mukaan maailmanlaajuisesti päinvastainen.

Eri puolilta maapalloa kerättyjen maanpintahavaintojen perusteella tammikuu 2010 oli neljänneksi lämpimin 1880-luvulta alkaneessa mittaushistoriassa. Tämä on näkynyt keskimääräistä korkeampina keskilämpötiloina muun muassa Kanadassa, Grönlannissa, Pohjois-Afrikassa ja pohjoisella Jäämerellä.

Lämmin tammikuu johtuu Tyynellä valtamerellä päiväntasaajan tietämillä vaikuttavasta El Niño -ilmiöstä, joka pitää merenpinnan lämpötilan tavallista korkeampana ja nostaa globaalia keskilämpötilaa. El Niño -ilmiön ennustetaan jatkuvan ainakin kevääseen 2010 saakka.Maailman öjyntuotanto alkaa supistua!

Maailman raakaöljyntuotanto saavuttaa maksiminsa vuonna 2014, arvioivat Kuwaitin yliopiston tutkijat. Ylen tiedeuutisten mukaan uusi ennuste aikaistaa öljyntuotannon maksimin ajankohdan noin kymmenellä vuodella. Lisäksi malli osoittaa, että öljyvarat hupenevat tällä hetkellä noin 2,1 prosenttia vuodessa.

Uuden tiedon valossa vaihtoehtoisten energialähteiden etsimiseen ja öljyn entistä tehokkaampaan käyttöön on syytä panostaa. Tuotannon huippukohtaa on yritetty arvioida vuosikymmeniä ja erityisen suosittu on ollut niin sanottu Hubbertin malli. Sillä ennakoitiin Yhdysvaltain öljyntuotannon kääntyminen laskuun vuonna 1970. Mallia on sittemmin parannettu ja tarkennettu. Maapallon laajuisesti öljyntuotannon on arvioitu yleisimmin saavuttavan maksiminsa 2020-luvulla tai sen jälkeen.
(A5)

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto