Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Asioiden oikea laita

Eläköön Google!

Olen sen verran menneisyyteen haikaileva romantikko, että suhtaudun hieman konservatiivisesti teknologisia uudistuksia kohtaan. Mielestäni monet teknologian suomat mahdollisuudet eivät ole mitään muuta kuin keino tehdä johtajat rikkaiksi ja kuluttajat laiskoiksi. Mieluummin olisin vanhalla mekaanisella kirjoituskoneella juttuja pakertava toimittaja kuin läppäriä näpyttelevä kolumnisti. Valitettavasti Aviisikaan ei tarjoa toimittajalle mahdollisuutta lähettää juttuja muuten kuin sähköisessä muodossa, joten minun on pakko alistua.


Ei siis ole olemassa mitään muuta vaihtoehtoa kuin oppia pitämään teknologiasta ja modernista kehityksestä. Onneksi kuitenkin välillä tapahtuu keksintöjä, jotka sittenkin säilyttävät luottamukseni teknologisten mahdollisuuksien tarpeellisuuteen. Tässä äskettäin avattu Googlen suomalainen versio katunäkymäpalvelu Street ViewÂ’sta oli nimittäin lyödä jalat alta.

Street ViewÂ’n ansiosta esimerkiksi kaupunkisuunnistus onnistuu nykyään ilman sen suurempaa päänvaivaa ja eksymisriskiä. Tamperetta tuntemattoman turkulaisen turistinkin on nyt helppo liikkua kaupungissa, kun matkakohteeseen pystyy tutustumaan katutasolta ja kortteli korttelilta ennen matkaa. Samalla voi etukäteen välttää menemistä Rauman lukko -pipan kanssa sellaisille kaduille, joiden baarien edustoilla Tappara-paitaan pukeutuneet jääkiekkofanit näyttävät notkuvat tupakalla.


Mutta enemmän kuin matkailuun Google Street ViewÂ’n ansiot liittyvät keksinnön kulttuurihistorialliseen arvoon. Viime kesänä Suomea ristiin rastiin kuvannut Google-auto teki jotain sellaista, mitä kukaan ei ole Suomessa aikaisemmin tehnyt. 1900-luvun ensimmäisen vuosikymmenen Suomi on säilytettynä arkistoissa hajanaisin valokuvin. Mutta nyt uuden vuosituhannen ensimmäisen vuosikymmenen loppu on tarkasti ikuistettuna ja joka ainoan internetiä käyttävän ihmisen ulottuvilla.

Halutessaan kuka tahansa saa täydellisen kuvan siitä, miltä esimerkiksi Hämeenkadun elämänmeno näytti kesällä 2009. Jo nyt katunäkymäpalvelua selatessa olen huomannut, kuinka nostalgisilta kesäiset kuvat Tampereesta näyttävät. Ne ovat jo osa menneisyyttä, jota romanttinen puoleni alituisesti kaipaa. Jos jokin keksintö pitäisi haudata syvälle maaperään ydintuhon lähestyessä, niin mikä voisikaan olla parempi vaihtoehto kuin Google Street View.Henri Waltter Rehnström
Kirjoittaja suhtautuu teknologiaan skeptisesti

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto