Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Klubille kotoa poistumatta

Aviisi kokeili etäelämää Second Lifen virtuaalitodellisuudessa

Second Life on valtava kolmiulotteinen maailma, jossa ohjataan itse valittua hahmoa ja kommunikoidaan toisten ohjaamien hahmojen kanssa.
Second Life on valtava kolmiulotteinen maailma, jossa ohjataan itse valittua hahmoa ja kommunikoidaan toisten ohjaamien hahmojen kanssa.

Näinä tietotekniikan luvattuina päivinä oman kodin hellästä huomasta täytyy poistua yhä harvemmin. Työt voi hoitaa etänä, ja Facebookissa vaihdetaan viimeiset kuulumiset ystävien kanssa. Joitain asioita ei silti ole voinut hoitaa netissä. Kunnon klubi-ilta ystävien kanssa, matka palmurannalle elämänkumppanin seurassa tai vaikkapa suurlähetystössä asiointi ovat pakottaneet paatuneemmankin ruudunkuluttajan nostamaan ahteriaan. Enää se ei kuitenkaan ole tarpeen, sillä virtuaalimaailma Second Life mahdollistaa kaiken tämän ja paljon muutakin ruudun ääressä istuen.


Ajatus Second Lifen taustalla on yksinkertainen. Tarjotaan käyttäjille virtuaalimaailma, jota nämä voivat muokata ja käyttää haluamallaan tavalla. Maailma on saavuttanut valtavan suosion. Käyttäjätilejä on tällä hetkellä yli 18 miljoonaa. Vaikka kaikki eivät ole aktiivisia, on Second Lifessä keksimäärin 38000 käyttäjää joka ikinen hetki. Maailma on saanut valtavat mittasuhteet, sillä käyttäjä voi oman hahmonsa muokkaamisen lisäksi tehdä itselleen talon tai perustaa yrityksen, ostaa maata ja luoda uusia alueita. Suuri suosio ei ole jäänyt huomaamatta myöskään "ensimmäisen elämän" tahoilta eli reaalitodellisuuden toimijoilta. Toisesta maailmasta löytyy yliopistoja, kansalaisjärjestöjä ja myös monet suuryritykset, kuten Nokia ja IBM, ovat luoneet Second Lifeen edustuksensa. Etäelämässä tehdään sitä, mitä oikeassakin, eli shoppaillaan, käydään keikoilla ja taidenäyttelyissä, tavataan vanhoja ystäviä ja tehdään uusia tuttavuuksia, rakastutaan, mennään naimisiin ja harrastetaan seksiä. Avioliittojakin on kariutunut, kun aviopuoliso on ollut uskoton Second Lifessä. Aviisi lähti ottamaan selvää, onko etänä elämisessä mieltä.


Ensimmäisenä uuteen maailmaan astuessa luodaan hahmo, avatar. Luon itselleni ensin naishahmon, mutta jotkin tosielämän rasitteet raahautuvat mukana myös virtuaalimaailman puolelle, enkä tunne oloani kotoisaksi naisena. Siispä avaan valikon ja vaihdan sukupuolta. Muokkaamisessa ei juuri tunneta rajoja, sillä käyttäjän edustaja voi olla mies tai nainen, eläin tai kasvi tai näiden yhdistelmä. Myös virtuaalimaailmassa ulkonäkö merkitsee paljon, mutta onneksi sen parantamiseksi ei tarvitse vuodattaa hikeä tai käydä läpi kivuliaita operaatioita.

Maailman valtava koko tuntuu ylivoimaiselta. Löydän kuitenkin netistä matkaoppaan ja lähden turistina lentelemään suosituille kohteille. Käyn taidenäyttelyssä, jonka jälkeen siirryn suositulle jazz-klubille. Valitsen ympäristöksi auringonlaskun ja nautiskelen baarista kuulokkeisiini kantautuvaa musiikkia. Live-keikalle en ikävä kyllä osunut. Myöhemmin lähden klubille ottamaan muutaman tanssiaskeleen.

Erilaiset alakulttuurit voivat hyvin toisessa elämässä, sillä virtuaalimaailma vaikuttaa varsin suvaitsevaiselta. Löydän homorannalta ensimmäiset asukkaat. En kuitenkaan pääse aikuisille luokitellulle alueelle sisään ilmaisella tililläni.

Second Lifestä on myös tullut varsin suosittu opiskelualusta. Ulkomaalaiset yliopistot ovatkin siellä hyvin edustettuina. Koitan etsiä myös suomalaisia kouluja, sillä Aalto-yliopistolla pitäisi olla oma saari. En löydä kuin Helsingin yliopiston Kumpulan kampuksen, joka sekin on tyhjillään.


Parin päivän pikatutustuminen on aivan liian lyhyt aika tämän valtavan maailman avautumiseen. Aika menee lähinnä ihmetellessä komeita, mutta tyhjiä paikkoja. En osaa etsiä muita asukkaita oikeista paikoista, joten en pääse kokemaan yhteisöllisyyttä. Etäelämässä, kuten oikeassakin, muut ihmiset ovat kuitenkin se tärkein asia. Joten jos lähdet tutustumismatkalle toiseen elämään, ota hyvä ja mielellään kokenut ystävä matkakumppaniksi.Juho-Matti Paavola

Toinen elämä

- Second Lifeon yksityisesti omistettu, internetissä toimivavirtuaalimaailma.
- Käyttäjiä yli 18 miljoonaa
-Perustili on ilmainen
- Vaatteiden, asuntojen, maan ja muiden hyödykkeiden ostamiseen tili täytyy muuttaa maksulliseksi. Samalla saa paikallista valuuttaa, lindenin dollareita.
- www.secondlife.com

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto