Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Tutkittu juttu: Vyötärölihavuus ei olekaan erityisen vaarallista!

Verisuonitautien kannalta rasvamakkarat vyötäröllä eivät ole sen vaarallisempaa kuin muukaan lihavuus, päättelee tutkimusryhmä analysoituaan 220 000 ihmisen aineiston. Tutkimus kumoaa aiemman käsityksen omenalihavuuden eli keskivartaloon keskittyvän ylipainon erityismerkityksestä. Tutkimus perustuu 58 seurantatutkimukseen, jotka on tehty lähinnä Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Koehenkilöitä oli 220 000 ja heistä 14 000 sai sydänkohtauksen tai aivoinfarktin seurannan aikana.

Tutkimuksessa kävi ilmi, että ylipaino ja lihavuus lisäävät sepelvaltimotautiin ja aivoveritulppaan sairastumisen riskiä, mutta vaikutus välittyy pääasiassa hyvin tunnettujen fysiologisten riskitekijöiden, eli verenpaineen, diabeteksen ja veren rasva-arvojen kautta. Toisin sanottuna jos nämä arvot ovat kunnossa, vyötärölihavuus ei ole tutkimuksen mukaan itsenäinen riski. Tutkimustuloksesta kertoi Lancet, Suomessa Yle Tiede.


A5

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto