Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Tutkittu juttu: Karkki palkitsee syöppöjen aivoja muita enemmän!

Lihavuuteen taipuvaisten nuorten aivojen palkitsemisalueet reagoivat voimakkaammin sekä makeaan ruokaan että rahapalkkioon kuin niiden nuorten, joilla lihomistaipumsta ei ole. Ilmeisesti heillä on tavallista voimakkaampi vaste kaikkiin palkkioihin. Tutkijoiden havainto viittaa siihen, että lihominen saattaa osittain johtua aivojen yliherkkyydestä ruoan tuottamalle mielihyvälle.

Nuorten koehenkilöiden aivoja tutkittiin funktionaalisella magneettikuvauksella fMRI:llä. Koehenkilöille tarjottiin suklaapirtelöä ja toisessa kokeessa rahapalkkiota. Lihomiseen alttiiden nuorten palkitsemisalue reagoi voimakkaasti molempiin. Tutkijoiden mukaan tulokset osoittavat että ylensyöntitaipumukseen liittyy aivojen palkitsemisjärjestelmän yliherkkyys jo silloin, kun henkilö on vielä hoikka.

Aiheesta kertoi The Journal of Neuroscience, Suomessa Yle Tiede.


A5

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.



Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto