Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Perkele! Kirjoituksia Tamystä: Ei mitään nähtävää

Yliopiston kansainvälistymisohjelma odottaa parhaillaan hallituksen hyväksyntää. Ohjelmaluonnoksessa merkittävästä osasta kv-tutkinto-ohjelmia ollaan tekemässä maksullisia.

Aviisin haastatteleman opintoasiainpäällikkö Mikko Markkolan mukaan kyse ei ole dramaattisesta päätöksestä, sillä "maksullisuudesta keskustellaan" ja meillähän on jo maksullista opetusta: täydennyskoulutus ja avoin yliopisto. Ajatus on rauhoittava: mikään ei teoriassa muutu, on kaikki niin kuin ennenkin. Vai onko?


Opiskelijaliike on pitkään meuhkannut, että tutkintoon johtava koulutus tulisi säilyttää maksuttomana. Vaikka sanalla porttiteoria saattaa olla peruskoulun päihdepropagandasta muistuttava humoristinen kalskahdus, koulutuksen maksullistamisessa siitä on valitettavan monipuolista näyttöä. Saksassa alkuun EU- ja Eta-maiden ulkopuolisia opiskelijoita koskeneet maksut laajennettiin koskemaan kaikkia. Pidemmän maksuperinteen Isossa-Britanniassa yliopistojen lukukausimaksukattoa nostettiin 9 000 puntaan.


On kiintoisaa seurata, kuinka maksullisuus on hivuttautunut suomalaiseenkin koulutusdiskurssiin muina käsitteinä, ikään kuin se olisi täysin luonnollinen tila tai jopa välttämättömyys. Puhutaan hienovaraisesti korkeakoulujen rahoituspohjan laajentamisesta, koulutusviennistä, hakijamaksuista. Yhteiskunnallinen muutos ajetaan läpi pikku hiljaa samalla rauhoitellen, ettei mistään dramaattisesta ole kysymys. Ehkei sitten.

Tuntuu silti hieman oudolta, että yliopisto laatisi ohjelman, jolla ei ole mitään merkitystä millekään.


Varpu Jutila
Kirjoittaja on tamyn kv-sihteeri

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto