Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Pamfletti lietsoo keskustelua johtamiskorkeakoulun kuvioista

Johtamiskorkeakoulun tulevaisuutta käsittelevä Unelma-pamfletti tuli yllätyksenä pomoille

Unelma löytyy myös Facebookista (www.facebook.com/jkkunelma) ja sitä voi selata pdf-lehtenä (issuu.com/jounimarkkanen/docs/unelma).
Unelma löytyy myös Facebookista (www.facebook.com/jkkunelma) ja sitä voi selata pdf-lehtenä (issuu.com/jounimarkkanen/docs/unelma).

Johtamiskorkeakoulun eli JKK:n uudistus on voimakkaan keskustelun kohteena. Vuoden alussa JKK keräsi saman katon alle politiikan tutkimuksen, hallintotieteiden ja kauppatieteiden oppiaineet. Reilusta kahdestakymmenestä opiskelijasta, alumnista ja ulkopuolisesta vaikuttajasta koostuva ryhmä on nyt ilmaissut kantansa uudistukseen 18. maaliskuuta julkaistun Unelma-pamfletin muodossa.

"Projektiin johti lähinnä yhteinen toive siitä, että JKK:n uudistus vedettäisiin läpi aidosti järkevällä tavalla, ja toisaalta pelko siitä, että lukkiudutaan vanhaan, ja annetaan vain olemassa oleville asioille uusia nimiä ymmärtämättä poikkitieteellisyyden todellisia hyötyjä", pamfletin päätoimittaja Jouni Markkanen kertoo.

Johtamiskorkeakoulun uudistuksessa pohditaan muun muassa maisteriohjelmien vähentämistä. Unelma on 21 kirjoittajalta koottu näkemys johtamiskorkeakoulun tulevaisuudesta. Kantavana teemana on monitieteellisyyden mahdollisuuksien tiedostaminen. Pamflettia jaettiin sähköisessä muodossa yksikön johdolle, henkilökunnalle ja opiskelijoille, ja siitä tehtiin 350 kappaleen painos. Viikonlopun aikana pamflettiin tutustuneet päättäjät ovat yllättyneitä sen laajuudesta.

"Olin kuullut tästä nimellä Unelma-projekti jo aikaisemmin, mutta odotin lähinnä jotakin toivomuslistaa. Oli hienoa, että mukaan tuotiin ulkopuolista näkökulmaa esimerkiksi Elinkeinoelämän keskusliitolta ja Kauppakamarilta", johtamiskorkeakoulun johtaja, professori Markku Sotarauta kertoo.

Sotarauta kokee opiskelijoiden osallistumisen tärkeänä JKK:n tulevaisuutta pohdittaessa.


Myös Tampereen yliopiston rehtori Kaija Holli yllättyi Unelmasta ja toivoo sen vaikuttavan JKK:n linjausten tekoon.

"Olin yllättynyt julkaisun tasosta, enkä pelkästään ilmiasusta, vaan myös sisällöstä. Tulevaisuutta varten tätä uudistusta tehdään ja siinä opiskelijoiden mielipiteet ja visiot ovat tärkeitä", Holli kertoo.

Sotarauta ei näe, että pamfletin perusteella tehtäisiin mitään konkreettisia suunnanmuutoksia.

"Monet Unelmassa esitetyt asiat ovat jo nyt valmistelussa, mutta lehdellä ei ole mitään varsinaista yhtä tahtotilaa, vaan useita. Huoli tiivistyy karusti siihen, että uudistus joko ei mene tarpeeksi pitkälle tai se menee liian pitkälle. Näiden välillä me sitten etsimme tasapainoa", Sotarauta kertoo.

"Vuosi 2012 ei kuitenkaan ole maailman viimeinen päivä, vaan uudistuksen jälkeinen ensimmäinen. Ei kehitys siihen lopu, vaikka nyt asioita päätetään nopealla aikataululla".

Sotaraudan mukaan kokonaan uutta johtamisen näkökulmasta tehtyä identiteettiä on mahdotonta rakentaa nopeasti, sillä uudistus on sidottu yliopiston taloudellisiin ja henkisiin resursseihin ainakin lyhyellä aikavälillä.

"Tässä suunnataan olemassa olevia resursseja uudelleen. Emme kuitenkaan voi esimerkiksi perustaa uutta ohjelmaa, johon ei jo olisi professuuria olemassa. Uudistusta ei voida päästää hallitsemattomaan kaaokseen liian voimakkailla muutoksilla. Silloin meillä olisi 3 500 opiskelijaa tilanteessa, jossa vanhaa ei ole, mutta uusikaan ei toimi", Sotarauta kertoo.

Unelmaa ei otettu kaikkialla hyvin vastaan, ja varsinkin politiikan tutkimuksen opiskelijat kokivat jääneensä projektista hieman ulkopuolisiksi.

"Pamfletti mielestäni sotkee vain kuvioita, sillä perusrakenteiden opiskelu on vasta alussa ja muutos on iso. Tässä vaiheessa pitäisi turvata se, että nykyiset opiskelijat valmistuvat siitä oppiaineesta, johon aikoinaan hakivat", kertoo nimettömänä pysyttelevä politiikan tutkimuksen opiskelija.

"Monitieteellisyys on otettu pamfletissa lähtökohdaksi ja uudistuksen tarkoitukseksi, eikä niin, että se tulisi ohessa luonnollisesti. Uudistuksessa yhdistetään kauppa- ja hallintotieteet ja politiikan tutkimus, joten muutosta on moneen suuntaan. Vaarana on, että JKK:sta valmistuu jatkossa opiskelijoita, jotka tietävät kaikesta vähän, mutta eivät mistään tarpeeksi", opiskelija jatkaa.

Sotarauta ja Holli eivät pidä monitieteellisyyttä uhkana nykyisille tutkinto-ohjelmille, mutta tiedostavat vaarat.

"Tarkoituksena on, että meiltä valmistuu politiikan tutkimuksen asiantuntijoita, jotka ymmärtävät taloutta sekä ekonomeja, jotka ymmärtävät, että maailmassa on myös politiikkaa", Sotarauta summaa.Ville Illkkala, teksti

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto