Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Onko pääaineesi sinulle Se Oikea?

Opiskelun mittainen sitoutuminen yhteen pääaineeseen on iso ratkaisu. Nyt voit selvittää helpolla testillä, onko pääaineesi sinulle juuri Se Oikea?

1. Ollessasi pääaineesi luennolla...

A) Kuuntelet korvat tarkkana jokaista sanaa painaen muistiin pienimmätkin yksityiskohdat. Selaat muistiinpanoja kotona yhä uudelleen ja huokaiset syvään ajatellessasi, että seuraavaan luentokertaan on kokonainen viikko.


B) Analysoit kuulemaasi kriittisesti ja suhteutat sitä sivuaineistasi saamasi tiedon kanssa. Esität luennoitsijalle kysymyksiä ja käyt dialogia muualta oppimasi pohjalta.


C) Ei voisi vähempää pälinä kiinnostaa! Tunti tuntuu viikolta, ajatuksesi harhailee ja päädyt selaamaan muiden tieteenalayksiköiden opetusohjelmia netistä kännykällä.

2. Tapaat muiden pääaineiden opiskelijoita Yo-Talolla. Miten suhtaudut heihin?

A) Säälivällä ylenkatseella. Nuo raukat, kuinka he joutuvatkaan kärsimään surkeasta pääainevalinnastaan! Keskustelemaan et ainakaan mene, eihän heillä ole mitään kiinnostavaa sanottavaa. Omassa porukassa meininki on aina parempi.


B) Kohteliaalla kiinnostuksella. Tässäpä mainio tilaisuus oppia näkemään asioita muidenkin tieteenalojen kannalta, ja samalla jakaa oman pääaineen asiantuntijana viisautta myös muiden hyödynnettäväksi.


C) Lipevällä liimautumisella. Heti huomatessasi muiden opinalojen edustajia hylkäät oman pääaineesi piirit ja hyökkäät tulokasryhmään kiinni kuin takiainen. Tarjoat drinksuja ja ehdottelet naapuribaariin siirtymistä "pois tästä epäintellektuellista ilmapiiristä." Kerrankin kiinnostavaa porukkaa ikivanhojen läppien sijaan!


3. Mitä tapahtuu, kun olet sivuainemarkkinoilla?

A) Et vilkaisekaan muihin standeihin, vaan ryntäät suoraan rakkaan pääaineesi pisteelle porisemaan päivän kulusta omalla laitoksella. Eivät ne muut kuitenkaan tarjoa mitään lähellekään yhtä kiinnostavaa kuin oma kultasi.


B) Katselet ympärillesi kiinnostuneena ja tutkit muiden tieteenalayksiköiden tarjontaa, mutta vain sivuainemielessä. Mielenkiintoisia kursseja löytyy myös muiden pääaineiden tarjonnasta, mutta omaasi et halua vaihtaa.


C) Huokailet muiden pääaineiden perään ja huudahtelet ilahtuneena opiskelukavereillesi "aah, kato mikä opinto-ohjelma" ja "ei juma kuinka kiinnostavia kursseja, ei meillä tämmösiä". Päädyt jatkoille viereisen standin pitäjien kanssa ja kuuntelet heidän kiinnostavia keskusteluita ihastuneena.


4. Kuinka käyttäydyt pääaineesi tenttikirjoja lukiessasi?

A) Imet jokaisen tiedonmurusen, joka kirjassa paljastetaan. Ihailet kritiikittömästi tieteenalasi suurmiehiä ja heidän teoksiaan.


B) Luet mielenkiinnolla tenttikirjaa ja pohdit sen sanomaa myös sivuaineilussa opitun kautta. Päädyt laaja-alaiseen ymmärrykseen kirjan aiheesta ja keksit samalla muutaman mojovan tutkimuskysymyksen.


C) Tenttikirjan avaaminen on kuin yöksi lämpimään avonaiseksi jäänyt olut aamukrapulassa. Väljähtänyttä ja pahaa, mutta pakko tätä kai on "nauttia". Kolmen sivun jälkeen olet valmis tarttumaan mihin tahansa kirjaston hyllyssä roikkuvaan muun opinalan kirjaan.


Juho-matti Paavola, tekstiNäin voit vaihtaa pääainettasi

Pääainetta voi vaihtaa joko pääsykokeen tai erillisvalinnan kautta. Opiskelija voi hakea pääaineen vaihtoa tieteenalayksikön ja saman tutkinnon sisällä vapaamuotoisella hakemuksella. Omassa pääaineessa on oltava suoritettuna vähintään 25 opintopistettä. Kun pääainetta vaihtaessa vaihtuu myös tutkinto, pääaineen vaihtoa haetaan pääsääntöisesti erillisvalinnan kautta. Kriteerit vaihtelevat yksiköittäin.


Vuoden 2011 Tampereen yliopiston sisällä erillisvalinnassa hakeneiden lukumääriä haetun pääaineen/koulutusohjelman mukaan jaoteltuina:


Informaatiotieteiden yksikkö 7

Johtamiskorkeakoulu 26

Kasvatustieteiden yksikkö 13

Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö 1

Viestinnän, median ja teatterin yksikkö 14

Terveystieteiden yksikkö 1

Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikkö 15


Yksikössä tutkinnon sisällä pääainettaan vaihtavat eivät ole luvuissa mukana, eli todelliset pääaineen vaihtoa hakeneiden määrät ovat suurempia.


Lähteet: Pia Paulamäki, Tampereen Yliopiston hakijapalvelut ja Tampereen Yliopiston verkkosivut


Testin tulokset

Jokaisesta valitsemastasi A-vaihtoehdosta saat 3 pistettä, B:stä 2 pistettä ja C:stä 1 pisteen. Laske pisteet yhteen ja katso tulos.


10-12 pistettä: Sinä olet varmasti löytänyt Sen Oikean pääaineen. Mutta mieti, takerrutko liikaakin pääaineesi piiriin ja tukahdutatko suhteesi tarpeettomasti? Muiden aineiden kunnioittaminen ja niihin tutustuminen voisivat avata uusia ovia suhteessasi pääaineeseen ja johtaa syvempään yhteisymmärrykseen.


7-9 pistettä: Suhteesi pääaineeseesi on hyvä ja tasapainoinen. Tiedät, että se on sinulle sopivin, sillä olet tutustunut vaihtoehtoihin. Käytät myös muualla oppimaasi syventäessäsi suhdetta pääaineeseesi ja käyt mielenkiintoisia kriittisiä keskusteluita tieteenalasi sisällä. Luvassa on miellyttävä yhteinen matka kohti gradua ja mahdollista jatko-opiskelua.


4-6 pistettä: Et ole pääaineesi kanssa samalla aaltopituudella. Sinun tulisi arvostaa pääainettasi enemmän ja kuunnella myös sen piirissä käytyä keskustelua. Jos tämä ei ota onnistuakseen, ja nykyinen tuntuu vain kertakaikkisen väärältä, voi paras vaihtoehto olla pääaineen vaihto. Joskus vaihtamalla paranee.


| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto