Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Elokuu jää pintaraapaisuksi

Oskari Sipolan esikoinen kuvaa varsin pinnallisesti nuorten aikuisten elämää.

Helsinkiläinen pikkuporvarisperheen poika Aku (Eppu Pastinen) valmistuu ylioppilaaksi. Edessä oleva kesä vaikuttaa tylsältä ja yksinäiseltä, sillä tyttöystävä ja paras kaveri lähtevät pois kaupungista. Yökerhossa Aku kohtaa nuoren ja salaperäisen Julin (Lina Turkama), joka saa pojan saman tien pauloihinsa. Loppukesä meneekin siihen, kun Aku yrittää hypätä nuoren naisen pöksyihin ja sitä myöten sydämeen. Samalla reissataan aina Lappiin asti.

Oskari Sipolan käsikirjoittama ja ohjaama Elokuu yrittää olla syvällinen kuvaus nuoren miehen eksistentiaalisesta ahdistuksesta, mutta jää varsin pinnalliseksi raapaisuksi hormoniensa ohjailemasta teinipojasta. Elokuvassa himo ja rakkaus erehdytään kuvaamaan samaksi asiaksi. Aku on valmis uhraamaan tyttöystävänsä, kesätyöpaikkansa ja ylioppilaslahjarahansa saadakseen Julin, vaikkei tunne naisesta muuta kuin kauniin kuoren.


Suurin ongelma on siinä, että Elokuu on tehty eräänlaisella "pojat on poikia" -asenteella. Elokuva tuntuu väittävän, että pettäminen on ikään kuin aivan normaalia parisuhdekäyttäytymistä. Tyttöystäväkin antaa anteeksi, kun oikein kauniisti pyytää ja katuu. Kohtaus, jossa tupakoimaton Aku sytyttää savukkeen ja heittää sen ensimmäisen imaisun jälkeen pois, kiteyttää koko elokuvan sanoman: nuorena kaikkea pitää kokeilla vähintään kerran. Otetaan vastuu sitten, kun ollaan aikuisia.

Sipolalla on kuitenkin henkilöohjauskykyjä ja visuaalista silmää. Ympäri ämpäri maata liikkuvassa Elokuussa koto-Suomi näyttäytyy kauniina paikkana. Käsikirjoittamisen Sipola voisi seuraavalla kerralla jättää ammattikirjoittajille.* *


Henri Waltter Rehnström

Elokuu, Suomi 2011 Ohjaus ja käsikirjoitus: Oskari Sipola
Pääosissa: Eppu Pastinen, Lina Turkama

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto