Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Rasvasodan kapinallinen

Antti Heikkilä on parantanut tuhansia potilaita vain sorkkimalla heidän ruokavaliotaan. Onko hän puoskari vai edelläkävijä?

"Vanha sääntö nyrkkeilystä on, että jos suutut, niin turpaan tulee. Pitää osata tanssia", kohta 65-vuotias ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Antti Heikkilä kuvailee taktiikkaansa rasvasodassa.

Antti Heikkilä tunnetaan mediassa selkäsairauksien sijaan vähähiilihydraattisen ruokavalion puolestapuhujana, rasvasodan kapinallisena. Hän on elänyt jo lähes kymmenen vuotta mainostamallaan ruokavaliolla, joka koostuu lähinnä luonnonrasvoista ja proteiineista.

Heikkilä vaikuttaa terveeltä mieheltä. Ennen kaikkea silmään pistää tyyni ja rauhallinen olemus ja hänen luottamuksensa omaan asiaansa, vaikka Heikkilän kimppuun on usutettu asiantuntijoita toisensa jälkeen kumoamaan hänen teoriansa. Näihin kuuluvat esimerkiksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtaja Pekka Puska, dosentti ja ravintoguru Mikael Fogelholm ja kliinisen ravitsemustieteen professori Helena Gylling. Heikkilä ottaa kuitenkin rennosti, vaikka vastustajien meriitit ja ansioluettelot vaikuttavat murskaavilta Heikkilän 30 vuotta vanhan lisensiaatin tutkinnon rinnalla. Syynä tähän saattaa olla Heikkilän oma suhtautuminen lääketieteeseen ja sen harjoittamiseen. Hän ei turhia tutki numeroita ja koetuloksia, hän hoitaa potilaita.

"Nykyään on vallalla sellainen illuusio, että ottamalla ihmisestä laboratoriokokeita voidaan ennustaa jotakin, ja sitten hoitaa vain niiden perusteella. Jos teen potilaan elintavoissa muutoksen, ja se johtaa parempaan, niin eikö muutos ole silloin onnistunut?", Heikkilä kysyy.

Heikkilä ei tiedä edes omaa kolesteroliaan.

"Ihminen on paljon muutakin kuin pelkät laboratorioarvot. Hyvän lääkärin työ perustuu ennen kaikkea opetukselle, neuvonnalle ja ohjaukselle ja vasta toissijaisesti lääkkeille."

Heikkilä yritti käydä rasvasotaa myös oikeusteitse, mutta koki pettymyksen.

"Diabetesliitto lähetti STT:n kautta medialle ja myös kaikkien kirjakauppojen sisäänostajille kirjeen, jossa se totesi, että vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta diabeteksen hoidossa kertova kirjani olisi hengenvaarallinen diabeetikoille. Tein rikosilmoituksen, koska mielestäni siinä täyttyi törkeän kunnianloukkauksen määritelmä, mutta Pirkanmaan poliisi ei kuitenkaan halunnut tutkia asiaa", Heikkilä kertoo blogissaan.


Heikkilän mukaan nykyiset ravintosuositukset eivät perustu mihinkään tutkimukseen, vaan Yhdysvaltojen teollisuuden tukemiseen. Suomessa noudatetaan samoja ohjeita, koska suomalaiset professorit tekevät tutkimuksensa yhdysvaltalaisella rahalla.

"Yhdysvaltojen maatalous on pääasiassa vilja- ja kasvirasvapohjainen. Kasvirasvat ovat edullisia ja helposti muokattavia, ja kun ne brändätään, ovat voitot valtavat. Fazerin sininen on ilman kylmäkoneistoa hyllyssä kaksi vuotta, kun eläinrasvasta tehty suklaa säilyy jääkaapissa kolme viikkoa, eli myös hyllyikä on paljon pidempi. Voi hyvin ymmärtää, millaiset intressit näiden suosituksien vaalimisessa on", Heikkilä kertoo.

"Vastenmielisintä on se, kun luodaan erilaisia pelkoja keinotekoisen ruoan myynnin kasvattamiseksi. Kuluttaja ostaa viimeisillä rahoillaan neljä kertaa kalliimpaa rasvaa, kun pelkää sydänkohtausta."

Rasvakeskustelu on Valion mukaan nostanut voin myynnin taas kasvuun, ja THL on ennustanut tämän näkyvän kansanterveydessä. Viime vuonna julkaistuissa uusissa ravintosuosituksissa suhtautuminen koviin rasvoihin kiristyi entisestään.


Vähähiilihydraattinen ruokavalio on Heikkilän mukaan ollut ihmisen perusravintoa historiamme alkuajoista asti.

"Vähähiilihydraattinen ruokavalio vastaa sitä alkuperäistä ravintoa, mihin meidän geenimme ovat rakentuneet 300 tuhannen vuoden ajan. Maanviljelyksen myötä näitä rappeuttavia sairauksia, kuten keliakiaa ja diabetesta, on tullut pintaan. Vähärasvaiset ravintosuositukset taas keksittiin vuonna 1977 ja otettiin laajemmin käyttöön vuonna 1984."

Heikkilä ei usko myöskään laskelmiin lihakarjan aiheuttamista hiilidioksidipäästöistä ja niiden vaikutuksesta ilmastoon. Kasvissyönnillä ei Heikkilän mukaan pelasteta maailmaa.

"Suomi on vahvasti karjatalousmaa ja nauta on sen peruselementti. Vastustan tätä soijarehun tehotuotantoa, sillä nauta voisi tehdä lihaa ja läskiä vaikka tienpientareesta. Minusta eläinten kuuluu syödä sitä, mitä ne on tarkoitettu syömään. On huijausta, että jos ilmakehässä on 300 miljoonasosaa hiilidioksidia, niin sen nouseminen 400 miljoonasosaan aiheuttaisi katastrofin."


Miten Heikkilä on pärjännyt vastustajien ristitulessa? Virallisia tutkimuksia Heikkilä ei yksinkertaisesti niele, ja uskoa vahvistavat hänen potilaansa.

"Vähähiilihydraattinen ruokavalio on auttanut tuhansia ihmisiä, joista noin kaksi tuhatta olen tavannut omalla vastaanotollani. Minulle tulee lisäksi jatkuvasti eri puolilta maailmaa sähköposteja, joissa ihmiset kertovat päässeensä esimerkiksi diabeteslääkityksestä luettuaan kirjani", Heikkilä kertoo.

Nykyisiä ravintosuosituksia puoltavia tutkimuksia väitetään olevan jopa tuhat.

"Ruotsissa nämä tuhat tutkimusta yritettiin ihan puolueettomasti löytää. Onnistuttiin kasaamaan 72, joista yksikään ei loppujen lopuksi todistanut mitään."

Ruotsin terveysviranomaisen Socialstyrelsenin tutkimukset osoittivat vähähiilihydraattisen ruokavalion soveltuvan diabeteksen hoitoon. Kyseinen ruokavalio on Ruotsissa nyt osa diabeetikon hoitoa.

Huonoja tai negatiivisia vaikutuksia Heikkilä ei myönnä ruokavaliolla olevan. Ei ainuttakaan.

"Korkeintaan jotkut kertovat, ettei hoito toimi tai auta. Se johtuu yleensä siitä, että ruokavaliota ei oikeasti noudateta, vaan välillä syödään pullaa ja sokeria."

Heikkilän mukaan vähähiilihydraattisen ruokavalion parantavat vaikutukset eivät jää pelkästään diabetekseen ja verisuonitauteihin. Vaikutuksia on hänen mukaansa jopa 250 sairauteen, aina skitsofreniaa myöten.

"Sanon aina, että jos ottaa päähän, niin kokeile ruokavalion muuttamista. Tunsin 70-luvulla Yhdysvalloissa psykiatrin, joka hoiti potilaitaan yksinomaan ruokavaliolla loistavin tuloksin. Myös nuoriin ruokavaliolla on valtavan positiivinen merkitys", Heikkilä kertoo.


Vähähiilihydraattinen ruokavalio mielletään kaikkien terveyshaittojensa lisäksi kalliiksi. Heikkilä tiedostaa ongelman ja kirjoittaa parasta aikaa uutta keittokirjaa, joka on täynnä myös opiskelijabudjetille sopivia reseptejä. Karppaajan makaroniksi Heikkilä nimeää vihreän kaalin.

"Suikaloitua vihreää kaalia ja mitä tahansa jauhelihaa paistettuna ja haudutettuna voinokareessa, niin on hyvää ja edullista".

Heikkilän mukaan vähähiilihydraattinen ruokavalio sopii jopa kasvissyöjille, jos suostuu antamaan periksi muna- ja maitotuotteissa.

"Kasvikset jaetaan karkeasti tärkkelyspitoisiin ja ei-tärkkelyspitoisiin. Tärkkelyspitoiset ovat juuri niitä, joita tulee välttää, mutta energiansaanti jää liian pieneksi, jos ei saa mistään rasvaa ja proteiinia. Muna- ja maitotuotteiden avulla on mahdollista rakentaa toimiva vähähiilihydraattinen dieetti."

Heikkilä pitää liikuntaa harrastaville markkinoitua hiilihydraattitankkausta hölynpölynä.

"Hiilihydraatit sekoittavat hormoneja, ja tankkaamalla hiilihydraatteja keho joutuu suureen stressitilaan. Pidän tavallisten ihmisten kanssa työskentelystä, vaikka minulla on muutama huippu-urheilijakin potilaana. He ovat pärjänneet tällä ihan hyvin."


Taistelu rasvasodan rintamalla on laantumaan päin, mutta Heikkilä suunnittelee jo seuraavaa siirtoaan. Hän muuttaa ehkä pois Suomesta, sillä hän ei koe olevansa profeetta, jonka elämäntehtävänä olisi käännyttää suomalaiset.

"Voisin muuttaa vaikka Pariisiin, sillä minua ottaa hieman päähän tämän maan ilmapiiri. Olen yksityinen lääkäri, eikä minulla ole mitään siteitä työpaikkaan tai yliopistoihin. Potilaani tulevat joka puolelta maailmaa, ja hoito siirtyy yhä enemmän internetiin", Heikkilä kertoo.



Ville Ilkkala, teksti & kuva



Antti Heikkilä

- Syntyi Helsingissä vuonna 1946.

- Valmistui lääketieteen lisensiaatiksi Helsingin yliopistosta vuonna 1972 erikoisaloinaan ortopedia ja traumatologia.

- On työskennellyt vuoden teho-osastolla anestesialääkärinä.

- Työskentelee yksityislääkärinä Eiran sairaalassa.

- On kirjoittanut lukuisia kivunhoitoon, ruokavalioon ja muihin aiheisiin liittyviä kirjoja.

- Hoitaa vuosittain kahdesta neljään tuhatta potilasta.

- Asuu vaimonsa ja koiransa kanssa Pellingin saarella Porvoossa.



Heikkilän teesit

1. Rajoita hiilihydraatteja.

2. Ole tarkka: ei voi olla hieman raskaana. Sitä on tai ei ole.

3. Käytä vain luonnonrasvoja.

4. Suurin osa ravintotutkimuksista on sidoksissa rahoittajiin.

5. Älä usko guruihin, vaan omaan itseesi. Kokeile eri vaihtoehtoja.

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (8)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.
  1. Fatboy (28.03.11, kello 12:29)

    Hyvä juttu Heikkilästä!

  2. Paul (31.03.11, kello 10:09)

    Hekkilän väitteet ravitsemustutkimuksista ovat aika absurdeja. Hän vilauttelee salaliittoteorioita. Minua muuten kiinnostaisi vilkaista niitä tiedonlähteitä, joita Heikkilä haastatteluissaan ja kirjoissaan hyödyntää, mutta eipä hän niitä näytä kertovan.

  3. qpwo (02.04.11, kello 18:25)

    Onhan noilta viranomaisilta julkisestikin tivattu perusteita ravinto-opeilleen (www.youtube.com/watch?v=w...).

    Eivät kyenneet nimeämään yhtään tutkimusta, joka osoittaisi eläinrasvan olevan myrkkyä. Sen sijaan todistusaineisto hiilihydraattien haitallisuudesta kasvaa.

  4. ka (06.04.11, kello 23:21)

    Hyvä artikkeli, joka huomioi asiat kokonaisuuksina. Linkitän :)
    Ja Paul, oletko lukenut Heikkilän kirjoja? Niissähän on lopussa viiteluettelot, joiden lähteisiin tiedot perustuvat. Blogeissaankin linkit viitattuihin artikkeleihin. Ota selvää!

  5. julegoer (07.04.11, kello 1:07)

    @Paul: oletko kokeillut Antti Heikkilän dieettiä? Minä olen kokeillut nyt 3 kk ja suosittelen muitakin kokeilemaan. Siihen ei kuole ja muutos voi olla todella positiivinen. Oikeastaan dieetti on vähän huono ilmaus, ei tarvitse kärsiä nälkää ja voi jopa herkutella.

  6. Seppo (07.04.11, kello 18:26)

    Ei niinkään dieetti, vaan elämäntapa.

  7. Olli (14.04.11, kello 22:24)

    VHH-tulee olemaan tulevaisuus! Heikkilä on näissä asioissa edelläkävijä. Harvardin yliopiston väki toteaakin jo, että lihavuus- ja tyypin 2 diabetesbuumit ovat pitkälle hiilihydraatteja suosivan ravinnon syytä. Sanovat myös, että eläinrasva ei ole vaarallista, ja että VHH-dieetillä lähes kuka vain voi estää 2 diabeteksen puhkeamisen (articles.latimes.com/2010...). Olisi kiinnostava kuulla terveyspolitikkojemme Puska et al. mietteitä näistä Harvardilaisten lausunnoista, jotka ovat täysin päinvastaista kuin hyväksytty totuus täällä margariinin luvatussa maassa ;DD

    Myös kandiseuran lehteen Flatukseen tulee tässä keväällä Heikkilän haastattelu! Löytyy myöhemmin netistäkin.

  8. rasvasotilas (02.11.13, kello 12:39)

    Antti Heikkilä on guru!

    viihtyy.com/rasvasota-sta...

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.



Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto