|
Perustulon parhaita puolia ovat kannustinloukkujen purkaminen ja taloudellisen turvan takaaminen silpputyösuhteissa oleville. Perustulon pitää olla riittävän suuri, jotta sillä saadaan purettua byrokratiaviidakkoa, mutta ei liian suuri, jotta ihmiset pysyvät töissä ja se on myös mahdollista rahoittaa.
Veli-Matti Partanen
Kaikille automaattisesti tarjottava perustulo takaa parhaiten ja selkeimmin tasapuolisen, luotettavan perustoimeentulon jokaiselle sekä kannustaa tekemään palkka- ja vapaaehtoistyötä, opiskelemaan ja uppoutumaan tieteeseen ja taiteeseen.
Samuli Kangaslampi
Kyllä. Tarvitsemme Suomeen keinon ratkaista kannustinloukut ja tavan tehdä myös pienituloisesta ja lyhytkestoisesta työstä kannattavaa. Etuuksien ei pitäisi lakata pienistä työtuloista. Perustulo olisi ihmisen näköinen ratkaisu tähän ongelmaan.
Sini Korpinen
Työnteon pitää olla aina ja kaikissa tilanteissa kannattavaa.
Yhteiskunnassamme pitäisi päästä hiljalleen yli sulle-mulle -ajattelusta, mitä tulee sosiaaliturvan järjestämiseen. Ay-liikkeellä on tärkeä tehtävänsä, mutta ei voi olla niin, että sosiaaliturvajärjestelmän jäntevöittäminen ja oikeudenmukaistaminen kokonaisuutena kaatuu parin vahvan liiton vastustukseen.
Jukka Koivula
Perustulomalli voisi poistaa tiukkaa tarveharkintaa, ja se eheyttäisi myös eri ryhmien välisiä eroja.
Mirva Tossavainen
Ei perustulo mikään maailman pelastava ihmeratkaisu ole, mutta minun on hyvin hankala ymmärtää, miksi ei kannattaisi ottaa käyttöön systeemiä, joka yhtäaikaisesti poistaa kannustinloukkuja tehden työnteosta kannattavampaa, yhdenmukaistaa perusturvajärjestelmää ja vähentää eri luukuilta toiselle juoksemisen tarvetta.
Ilkka Tiensuu
Kannatan, mutta en ole vakuuttunut perustulon rahoitusmalleista ja sen kokonaisvaikutuksesta julkisen sektorin talouteen. Lisäksi en usko perustulon läpisaannin olevan vielä realistista, koska siitä tehdään moraalikysymys, vaikka se ratkaisisi nimenomaan tämän päivän työelämän ongelmia.
Tiina Heikkilä
Suomessa olisi paljon työnhaluisia tekijöitä, joille työnteko ei kannata, ja työtä, jota ei kannata nykyisellään teettää. Perustulo saattaisi matalan tuottavuuden työt ja tekijät yhteen. Kyseessä ei olisi mikään tonnin kansalaispalkka, jonka turvin jokainen voisi mukavasti hengailla, vaan perustulosta hyötyminen edellyttäisi käytännössä myös työntekoa. Ei ole reilua, että kaikista pienituloisimpien efektiivinen marginaaliveroaste voi olla lähes 100 prosenttia.
Petri Jäske
Perustulo tekisi työnteosta ja pienyrittäjyydestä kannattavaa eikä kaikille maksettuna leimaisi kansalaista kuten jotkin nykyiset (tästäkin syystä lannistavat) sosiaalietuudet.
Varpu Jutila
Perustulossa on hyvät ja huonot puolensa. Sen avulla kyettäisiin poistamaan kannustinloukkuja ja helpottamaan työn vastaanottamista. Toisaalta perustulon lisäksi tarvitaan edelleen tarveharkintaisia etuuksia, koska ihmisten elämäntilanteet ovat erilaisia. Sosiaaliturvajärjestelmää tulee kehittää ennemmin poistamalla nykyisen järjestelmän ongelmia. Ehkä pidemmällä aikavälillä voidaan siirtyä kohti perustulon ideaa.
Sanna Marin
Palstalla selvitetään ylioppilaskunnan tyyppien kanta polttaviin puheenaiheisiin. Voit ehdottaa mielenkiintoista kysymystä lähetä sähköpostia osoitteella aviisi@uta.fi.
Kommentointi on suljettu arkistosivulla.
Jonne Korhonen (06.04.11, kello 9:37)
Voitte heittää hyvästit kaikille perusturvan uudistuksille, paitsi leikkauksille, jos nykyhallitus jatkaa. Täällä on terävä analyysi miksi:
sites.google.com/site/oik...
Sivuilla on mm. erittäin terävä analyysi verotuksesta. Veropolitiikan ohella löperö rahankäyttö on ollut porvarihallituksen pysyvimpiä perintöjä Suomelle. Jopa Ahon hallituksen ennätys on onnistuttu rikkomaan! Nyt nuorten pitää äänestää muutos. Kukaan ei saa jäädä kotiin, nämä ovat mahdollisesti tärkeimmät vaalit elinaikanamme. Jokainen käyttämätön ääni on tuenosoitus vaaliraha-poliitikoille ja nykymenolle.
Pauli Suvanto (10.04.11, kello 2:48)
Aina puhutaan kuka tämän rahottaisi. Perustulohan olisi korvaaava tukimuoto monellle nykyiselle tuelle eli sen pitäisi leikata muita tukia, jos niitä ei kokonaan haluta poistaa. Palkkoihin ei pitäisi koskea, koska niiden verotus kiristyisi.
Perustulon kuuluisi olla verovapaata. Samalla voitaisiin siirtyä tasaveromalliin myös ansiotulojen osalta, jossa pidätysprosentti vastaisi nykyisen suurituloisen tasoa. Todellinen veroprosentti olisi kuitenkin voimakkaasti progressiivinen.
Pääomatuloverotusta tulisi kiristää.
Pelkän kannustinloukkuongelman poistamiseen perustulomallia ei kannata perustaa, vaan sen kuuluu ykisnkertaistaa systeemiä ja vapauttaa henkilöresursseja mm. tehostamaan työllistaämispyrkimykisä.
Kannustinloukut pystyttäisiin helposti poistamaan, jos toimeentulotukilaskelmissa nettopalkkatuloista otettaisiin huomioon vain 50%. Tämä jouduttaiin rahoittamaan verotusta kiristämällä, mutta samalla se kitkisi harmaata taloutta ja lisäisi verotuloja.
Kommentointi on suljettu arkistosivulla.
Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen