Tm on arkistosivu.
Voit siirty Aviisin uudelle sivustolle tst.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Rakkaus on ikuista – eikä ole!

Ellin ja Paavon tarina

Paavon mielestä Ellin hymy oli kauneinta, Elli meni sekaisin Paavon kiharasta tukasta.

He tutustuivat fuksiriennoissa, mutta olivat toki huomanneet toisensa jo peruskurssin luennoilla.

Ellin mielestä Paavo oli hauska. Ja tiesi kaiken futiksesta. Elliä ei futis kiinnostanut pätkääkään, mutta hänestä oli ihana katsella miestä, joka selitti posket hehkuen Mestareiden liigan viimeisiä käänteitä.

Elli ei mielistellyt ketään, vaan sanoi mielipiteensä rehellisesti. Kaikkien kikattajien jälkeen Paavo hämmentyi suorasta mimmistä - ja ihastui heti. Paavo ei olisi äänestänyt vasemmistoliittoa kuuna päivänä, mutta hän ihaili Ellin aatteellisuutta.


Kaupunkisuunnistuksen jälkeen vilkuilu ei ottanut loppuakseen. Small talk -sutkauksia vaihdettiin Juveneksen jonossa ja luentojen tauoilla, mutta kumpikaan ei oikein uskaltanut tehdä aloitetta. Elli alkoi föönata tukkansa joka aamu. Paavo löysi itsensä Stockmannin hajuvesihyllyltä.

Sitten pari törmäsi yhteisen uuden tutun kotibileissä. Baarissa he pääsivät juttusille. Keskustelu kääntyi flirttailevaksi. Sitten tanssittiin. Tai paremminkin kiehnättiin. Ja sitten pussattiin.

Paavo saattoi Ellin kotiin. He istuivat sateisen kadun rotvallilla ja höpisivät kaikkea muuta kuin asiaa. Numerot vaihdettiin. Tai olihan Paavo jo kysynyt Ellin numeron yhteiseltä opiskelukaverilta, muttei ollut uskaltanut lähettää tekstaria.

Seuraavana päivänä Paavo lähetti Ellille tekstarin. Illalla he menivät kaljalle. Ja leffaan. Ja toiselle kaljalle.

Seuraavana päivänä Elli lähetti viestin Paavolle. Illalla he tekivät ruokaa yhdessä.

Siitä se lähti.


Yhdessäolo oli huumaavan ihanaa. Elli ja Paavo jättivät menemättä aamuluennoille, koska he halusivat jäädä harrastamaan seksiä. Silloin, kun he eivät tavanneet, he ajattelivat toisiaan. Tentteihin lukeminen oli suorastaan mahdotonta, koska ajatus harhaili.

Itsenäisyyspäivänä Paavo esitteli Ellin vanhemmilleen. R-sanat oli sanottu. Leikillään he vaihtoivat mielipiteitä hääpaikan valinnasta ja lasten etunimistä.

Joulun jälkeen he alkoivat puhua yhteen muuttamisesta. Elli ei voinut sietää ananasta pitsassa, mutta Paavon kanssa hän söi hawaiji-pitsaa hymyssä suin. Paavo vihasi aikaisia aamuherätyksiä, mutta Ellin takia hän oppi nousemaan lauantaiaamuisin kirpparikierroksille.

Kesän he olivat eri paikkakunnilla töissä. Voi sitä kaipausta! Päivän aikana vaihdettiin tekstareita, illalla puhuttiin puhelimessa. Viikonloput tuntuivat loppuvan kesken.

Syksyllä Elli ja Paavo etsivät yhteisen asunnon Tampereelta. Elli halusi sisustaa sen, Paavo ei pannut vastaan. Parin tupareissa tanssittiin ja laulettiin.


Jouluun menessä he olivat jo riidelleet. Elli halusi ostaa luomuseesaminsiemeniä, Paavosta oli hölmöä tuhlata rahaa sellaiseen. Ellin mielestä Paavo ei koskaan tehnyt kotitöitä omatoimisesti. Paavon mielestä Elli oli nipo.

Ensimmäisen ison riidan he saivat aikaan siitä, kun Paavo ei enää kestänyt Ellin ehdottomuutta eikä Elli Paavon jalkapallointoilua. "Miksi sulla ei ole koskaan aikaa mulle", Elli huusi. "Miksi kaikki on aina mun syy", Paavo ärjyi.

He sopivat aina riidan jälkeen. Molemmat pyysivät anteeksi. Vihaisena ei menty nukkumaan.

Rairuohon istuttamisen aikoihin he olivat jo hyvin kyllästyneitä toisiinsa. Kun Elli huomautti sikinsokin olevista tavaroista, ei Paavo jaksanut edes vastata. "Tätä se parisuhde sitten on", hän tuumi.

Paavo vietti yhä enemmän aikaa Sohossa. Elli mökötti Paavolle ja tilitti yhä enemmän kavereilleen siitä, kuinka saamaton hänen poikaystävänsä on. "Mutta mä rakastan sitä kaikesta huolimatta", Elli huokasi.


Kun Ellin sisko pääsi ylioppilaaksi, oli Elli kotikaupungissaan juhlissa. Ellin mielestä baarissa oli komeita miehiä. He näyttivät jännittäviltä. Elli hymyili takaisin aina. Kun Jere tuli juttelemaan, oli Elli yhtä hunajaa. He tanssivat hitaan. Kun Jere kurottautui suutelemaan Elliä, tämä käänsi poskensa. Lapsuudenkodin vierassohvalla uni ei tullut silmään.

Sunnuntai-iltana Elli oli hiljainen. Pariskunta istui alas ja puhui pitkään. Heidän välillään vallitsi rauha ja sovinnollisuus. Nyt sanottiin ensi kertaa ääneen ne asiat, joita oli pitkään piiloteltu. He menivät nukkumaan uupuneina, etäälle toisistaan.

Kului vielä kuukausia, lukuisia riitoja ja mökötyksiä ja tekohengityssovintoja, ennen kuin Päätös saatiin aikaiseksi. Kun Paavo pakkasi kamojaan, hän tunsi suurta surua ja voimattomuutta. Mitään ei olisi voinut tehdä toisin.

Verna Leinonen, teksi &
Maija Ahtiluoto, grafiikkaRakkausprofessorin kommentit

Psykologian professori Martti Tuomisto kommentoi Paavon ja Ellin tarinaa


Ihastuminen

"Rakkauden tunne nousee ihmisille silloin, kun joku toinen henkilö vastaa hänen toiveisiinsa niin olemuksellaan kuin käyttäytymisellään, ja tapahtuu positiivista vuorovaikutusta."

"Rakastuminen tekee hyvää ihmiselle. Viha ja vihamielisyys on myrkkyä verenpaineelle - rakastaminen on hyväksi. Rakkauden tunteet vaikuttavat positiivisesti monin tavoin. Hormonaalinen tasapaino paranee hyväksi, eli silloin rasva-aineenvaihdunta ja stressinsieto paranevat."


Seksi

"Seksi on yksi tärkeimmistä asioista parisuhteessa. Evoluution kannalta se on tietysti tärkein, mutta se on hyvin tärkeää myös sosiaalisen yhteyden ylläpidon kannalta sinänsä. Seksissä syntyy helposti kiintymys parin välille, ja suhde pysyy yllä."


R-sanat

"Parisuhteessa rakkauden tunnustaminen on aika tärkeää. Rakkaudentunnustuksen merkittävyyteen vaikuttaa se, millaisessa tilanteessa se sanotaan. Mitä spontaanimpi rakkaudentunnustus on, sitä enemmän se vaikuttaa. ’Minäkin rakastan sinua’ on vastaus, ei spontaani rakkaudenilmaus."


Miellyttäminen

"Ihastuminen saa ihmisen muuttamaan käyttäytymistään."

"Kun halutaan lisätä jotain toimintaa, annetaan tälle toiminnalle myönteisiä seurauksia, eli Elli haluaa miellyttää Paavoa, jotta Paavon rakkaus häntä kohtaan vahvistuisi."


Mököttäminen

"Mököttäminen on klassinen esimerkki rankaisevasta käyttäytymismallista. Sillä viestitään, ettei toiminta ole toivottua. Sillä siis on negatiivisia seurauksia kohteelleen, mutta pidemmän päälle usein myös mököttäjälle itselleen."


Riidat

"Ihanne olisi tietysti, ettei juurikaan riideltäisi. Se on paljon toivottu, koska ihmiset ovat aika erilaisia. Lisäksi meillä on erilaisia mieltymyksiä ja tavoitteita. Kysymys onkin siis siitä, kuinka pariskunta on tottunut ratkaisemaan väistämättä ilmeneviä ristiriitoja. Toimintamalli riitojen ratkaisemiseen opitaan pitkälti jo lapsena kotoa."

"Rakkaustutkimuksen mukaan todennäköisesti yhdessä pysyvät kolmenlaiset parit: 1. Parit, jotka ovat melko samanlaisia, eikä heillä ole suuria erimielisyyksiä. 2. Parit, jotka riitelevät vähän, mutta onnistuvat löytämään ja hyväksymään kompromissit. 3. Parit, jotka välttelevät riitoja."


Ero

"Ero voi myös olla hyvä asia. Joskus on hyvä ymmärtää ajoissa, että pariskunta on liian erilainen. Jos erotaan vain siksi, ettei ole ollut taitoja ratkaista riitoja, silloin ero on ollut turha."

"Tahdolla on erittäin suuri merkitys. Jos alkutilanne on ollut rakastava ja onnellinen, tahdon voimalla suhde pysyy yllä. Riittää, että toisella on paljon tahtoa ja toisella edes jonkin verran."

"Elli ja Paavo tuntuivat olevan turvallisesti kiintyneitä toisiinsa, eli heillä molemmilla oli terve itsetunto. He vain totesivat olevansa liian erilaisia."Kiintymysuhteiden luokat


1. Turvallisesti kiintyneillä on terve itsetunto. He luottavat siihen, että puolisolta saa tukea. Seksissä he pyrkivät molemminpuoliseen tyydyttävyyteen.

2. Takertuvilla on kielteinen käsitys omasta arvostaan. He ovat usein mustasukkaisia. Takertuva yrittää pitää suhteensa yllä miellyttämällä, tuittuilulla ja takertumalla.

3. Pelokkaat toivovat toisten hyväksyntää, mutta eivät uskalla toivoa mitään, sillä heidän käsityksensä itsestään ja muista on negatiivinen.

4. Itseriittoiset pyrkivät elämään ilman rakkautta. He uskovat tulevansa torjutuiksi, joten he kieltävät rakkauden tarpeensa, ja erottavat seksin tunteista.

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Tyt kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitteriss
Tampereen yliopisto