Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Mielenosoittajat kiittävät päättäjiä

Seitsemän bussilastillista tamylaisia osallistui Senaatintorin opiskelijaprotestiin

Näpit irti opintotuesta -kampanjan mielenosoitukseen Senaatintorilla osallistui poliisin arvion mukaan 6?500 ihmistä.
Näpit irti opintotuesta -kampanjan mielenosoitukseen Senaatintorilla osallistui poliisin arvion mukaan 6?500 ihmistä.


Näpit irti opintotuesta
-kampanjan mielenosoitus Helsingissä keräsi paikallisten lisäksi yli 30 bussilastia opiskelijoita ympäri Suomea. Eniten busseja, seitsemän kappaletta, oli Tamysta. Senaatintorin vallattuaan ihmismassa ei aivan riittänyt leviämään toria ympäröiville kaduille, mutta poliisin arvion mukaan mielenosoittajia oli 6?500.

Eduskuntatalolla päättäjiltä vaadittiin kameroiden ja ihmisjoukon edessä lupaukset, etteivät he tuhoa opintotukea. Opintotuen puolustajina profiloituneet Paavo Arhinmäki ja Ville Niinistö kiittivät mielenosoittajia siitä, että opiskelijat tulivat näyttämään kantansa, mitä Niinistö ehti Facebook-päivityksessään jo epäillä.

Konsensus opiskelijajärjestöissä on yhä selvästi opintotuen lainapainotteisuutta vastaan, vaikka varmasti eriäviä mielipiteitäkin esiintyy saunakeskusteluissa. Moni oli mielenosoituksessa ensimmäistä kertaa. Mielenosoittaminen kuuluu monen opiskelijasukupolven kokemukseen opiskeluajasta, ja nyt mukana olleet saivat mielenosoittamisesta kuvan toimivana yhteiskunnallisen vaikuttamisen muotona. Henki kantoi Tampereelle saakka, ja Tamyn pääsihteeri Mika Parkkari järjesti spontaanit jatkot Yo-talolla.

Nyt mielenosoittajat voivat kiittää päättäjiä, vaikka opintotuki ei säästynyt täysin heikennyksiltä. Vaikka valtakunnan päälehti Helsingin Sanomat ei huomioinut mielenosoitusta seuraavan päivän lehdessä, mielenosoittajien ääni kantoi.
En ole
aikaisemmin ollut mielenosoituksessa. Valmistauduin tähän keräämällä porukkaa vuosikurssiltani mukaan.

Jos opintorahaa heikennettäisiin, se vaikeuttaisi tulevaisuudessa ihmisten elämää. Maksuton koulutus on Suomen ylpeys. Itse teen kolmea vuoroa viikossa kassalla, ja lainalla joutuisi tekemään vielä enemmän.

Kehysriihen tiedotustilaisuudessa luvattiin toteuttaa mielenosoituksessa vaadittuja asioita, mikä lupaa hyvää, kunhan puheista tulee käytäntöä. Mielenosoituksella oli ehdottomasti vaikutusta, koska Arhinmäki otti sen esille niin tiedotustilaisuudessa kuin kyselytunnillakin. Asiat olisivat voineet kääntyä ihan toisin, jos opiskelijat eivät olisi heränneet kertomaan omaa kantaansa. Eli ei voi kuin olla tyytyväinen."

Olli Salmi
Lahden ammattikorkeakoulu
teknisen visualisoinnin insinööri"Opintotuki on tulevaisuutta sekä itseäni ja kaikkia muita koskettava asia. En ole normaalisti poliittisesti aktiivinen, mutta tähän mielenosoitukseen valmistauduin tekemällä kylttejä ja tiedottamalla järjestölleni.

Opintojen ohella ei jaksaisi käydä töissä, enkä pystyisi opiskelemaan ilman opintotukea. Opintotuki ei saisi olla yhtään nykyistä huonompi. Tuki pitäisi sitoa indeksiin, mutta pahalta näyttää.

Oli erittäin huojentavaa lukea netistä seuraavana päivänä, että opintotuki säilyy. Lupaukset eduskuntatalolla kuulostivat vähän liiankin hyviltä.
Toivottavasti indeksiin sitominenkin tulee, kun se kerran luvattiin. Tosi hienot fiilikset jäi siitä yhteisöllisyydestä joka mielenosoituksessa oli. Kyllä meillä on sananvaltaa."

Katja Peltoniemi
Jyväskylän yliopisto
psykologia"En ole ollut ennen mieltäni osoittamassa. Olen täällä yksinkertaisesti asian tärkeyden takia. Uskon, että opintotuki sidotaan indeksiin. Tiesin, että Tamylla oli isoin porukka Helsingin ulkopuolelta.

Olin itse asiassa aika yllättynyt, että opintorahapainotteinen malli säilyi. Ehkä luotan nyt enemmän poliitikkoihin. Mielenosoituksella oli varmaan asiaan vaikutusta; meitä oli niin paljon, että päättäjien oli pakko kuunnella. Opintotukea ei varmaankaan nyt ihan lähiaikoina heikennetä."

Laura Aro
Tampereen yliopisto
englannin käännöstied"Ilman opintotukea en pärjäisi. Vuokran maksaminen erityisesti Helsingissä olisi mahdotonta. Opiskeluajat venyisivät ilman opintotukea, kun olisi pakko käydä töissä. En ole erityisesti paneutunut opintotukikysymyksen taustaan, mutta tiedän asian olevan tärkeä. "

Sebastian Partanen
Ammattikorkeakoulu Arcada
mediateknikko


Tiina Heikkilä, teksti

Sakari Piippo, kuva

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto