![]() |
|
![]() |
Jeesusteippi repii ihon ruvelle, kun sillä teippaa rinnat ihoon kiinni. Ville Juurikkalan kuvaama kansi on ajatuksia herättävä, mutta valitettavasti raikas ote jää siihen.
Marja Björkin neljäs romaani Poika kertoo Marionista, eli Makkesta, joka on tytön ruumiiseen syntynyt poika. Makken pienin ongelma on kuitenkin väärään ruumiiseen syntyminen, sillä henkilöhahmona hän on hyvin epäuskottava.
Yksiulotteiseksi jäävälle hahmolle Björk hakee uskottavuutta kirjoittamalla minämuodossa, mutta havainnot pysyvät kovin pinnallisina ja kieli harmillisen kömpelönä.
Takakannessa Björk kertoo kirjan syntyneen hänen oman poikansa kokemuksista. Ehkäpä äidin näkökulmasta kirjoittaminen olisi tuottanut vakuuttavamman lopputuloksen.
Markkinoinnissa on otettu harha-askelia, sillä tyyliltään teos sopisi parhaiten nuortenromaaniksi.
Opettavainen teksti herättää naiviudessaan tuskastumista lukijassa:
"Ole vain rohkeasti oma itsesi", se sanoi. "Vaikka helppoa se ei ole. Mä olen lukenut netistä näistä asioista. Ei me kauhean harvinaisia olla. Olisi hyvä, jos sä tuntisit jonkun joka tietää mitä tämä on, jos et tiedä ja tuntuu, että olet yksin."
Parhaimmillaan Björk on kuvatessaan yhteiskunnan erillaista suhtautumista tyttöihin ja poikiin. Parillinen numero sosiaaliturvatunnuksen lopussa kun tuntuu olevan yhtäläisyysmerkki moitteettomalle käytökselle.
*
Sanna-Kaisa Lähdeaho
Kommentointi on suljettu arkistosivulla.
Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen