Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Fyysisesti läsnä, mutta ajatukset ovat netissä

Tampereen yliopistossa opiskeleva Minna on netissä jatkuvasti. Hänestä nettiriippuvuus on ajan trendi. 27 prosenttia korkeakouluopiskelijoistakokee liiallisen netinkäytön haittaavan opinnoissa etenemistä.



Tampereen yliopistossa opiskeleva Minna vastaa Aviisin Facebook-sivuille jättämäämme tiedusteluun: "Kirjoitatte juttua nettiriippuvuudesta. Minä olen yksi heistä." Minna tarkistaa jatkuvasti sähköpostista ja Facebookista, onko joltain tullut viestiä tai uutta päivitystä.




Miten netin käyttö on vaikuttanut opintoihisi, vuorokausirytmiin ja sosiaalisiin suhteisiin?


Pidän kavereihin muutenkin eniten yhteyttä Facebookin tai sähköpostin kautta. Toki ajankäyttöni on mielenkiintoista. Ei ole aikaa tehdä jotain, mutta aina on aikaa tarkistaa sähköposti tai Facebook.

Koen olevani nyky-yhteiskunnan kasvatti. En pysty keskittymään yhteen asiaan kovin pitkään. Sähköpostin katsominen tai netin käyttö lukemisen välissä tuo tauon, joita tarvitsen. En pystyisi lukemaan aamusta iltaan hiljaa lukusalissa ilman mitään yhteyttä ulkomaailmaan. Joskus valvon liian myöhään, mutta muuten se ei vaikuta vuorokausirytmiin.




Oletko koskaan miettinyt, että hakisit apua nettiriippuvuuteen?


En ole ajatellut hakea apua. Minusta nettiriippuvuus on ajan trendi. Kotona puolisoni lukee posteja ja uutisia älypuhelimestaan jatkuvasti yhtälailla. Ainoa mihin riippuvuus vaikuttaa, on läsnäolon vähyys. Fyysisesti olen läsnä kotona, mutta ajatukset ovat ihan muualla sähköpostissa tai kavereiden Facebook-päivityksissä.



Kerrot, että sinun on pakko tarkistaa jatkuvasti sähköposti tai Facebook. Osaatko sanoa, mistä se johtuu?


Kaipa se johtuu siitä, että haluan kokea itseni tarpeellisesti. Kun joku lähettää minulle sähköpostia, olen olemassa.




Tietävätkö läheisesi nettiriippuvuudesta ja miten he ovat suhtautuneet asiaan?


En koe sitä riippuvuudeksi. En valvo öitäni ja roiku netissä, vaan kykenen käymään töissä ja opiskelemaan.




Muistatko, mistä nettiriippuvuutesi alkoi?


Kirjoitan parin kaverin kanssa aktiivisesti sähköpostia. Ehkä homma lähti siitä, kun keksimme tuon kommunikointitavan. Asiaan vaikuttaa myös laitteisto: iPadilla on helpompi olla jatkuvasti netissä kuin tavallisella koneella.



Oletko kavereihisi yhteydessä netin ulkopuolella?

En ole kovin sosiaalinen ihminen, enkä tapaa kavereitani usein. Enemmän tiedän heidän elämästään nyt Facebookin ja sähköpostin aikana kuin ennen sitä.



Mitkä ovat mielestäsi netin käytön hyviä puolia?


Pysyy kärryillä, missä maailmassa mennään ja mitä ystäville kuuluu. Tietää, mistä puhutaan ja mitkä jutut ovat in tekniikassa, netin maailmassa ja muutenkin.

Sitähän vaaditaan sekä töissä että opiskelussa.



Osaatko arvioida, kuinka suuri osa valveillaoloajastasi kuluu netissä?

En osaa arvioida, paljonko aikaa menee netissä päivässä. Työpäivänä menee enemmän, koska silloin olen koko ajan netissä töidenkin vuoksi. Vapaapäivänä tarkistan sähköpostit useamman kerran tunnissa. Uutiset skannaan päivän aikana varmaan 20 kertaa.



Oletko yrittänyt vähentää netin käyttöä?


Aina välillä yritän vieroittaa itseäni netistä. En omista älypuhelinta, joten kotona roikun koneella koko ajan. Kylässä ja matkoilla tulee pakkovieroitus, koska kännykällä ei jaksa koko aikaa tarkistella sähköpostia.

Älypuhelinta en halua hankkia. Suojelen itseäni, koska sitten roikkuisin netissä jatkuvasti. Nyt nettiriippuvuus rajoittuu kodin seinien ja työpaikan sisälle. Muuten pystyn olemaan ilman, kun ei ole vaihtoehtoa.





Nettiriippuvuuden taustalla on usein yksinäisyys



Opiskelijoiden nettiriippuvuus
on lisääntynyt huomattavasti YTHS:n uusimman terveystutkimuksen mukaan. Kaikista korkeakouluopiskelijoista 27 prosenttia koki vuonna 2012, että netinkäyttö on haitannut opinnoissa etenemistä. Vuonna 2008 luku oli vielä 17 prosenttia.

YTHS:n neuvontapsykologi Marjo Kokko arvelee, että tiukentuneet opiskeluajat ajavat ihmisiä nettiin.

"Kun opiskelijan on pakko kirjoittaa essee tai gradu, hän etsii pakoreitin netistä."

Kokon mukaan netin tarjonta ja houkutukset ovat kasvaneet huomattavasti neljässä vuodessa. Opiskelujen kohdentaminen nettiin on myös iso ongelma. Työn ja vapaa-ajan välisen rajan hämärtyminen altistaa opiskelijoita netin käytölle.

"Kun opiskelijan pitää tehdä kandin työtä, hän menee piipahtamaan iltapäivälehden sivuille. Pian hän huomaa olleensa kaksi tuntia netissä, eikä työ ole edennyt yhtään."

Miesopiskelijoilla haitalliseen netin käyttöön liittyy yleensä pelaaminen ja naisilla sosiaalinen media ja yleinen surffailu. Muutama opiskelija hakeutuu kuukaudessa peliriippuvuuden takia YTHS:n mielenterveyspuolelle.

"Seksisivustojen käyttäminen on yleisin nettiriippuvuuden syy, vaikka sitä ei välttämättä paljasteta tutkimuksessa."


Kokon mielestä
nettiriippuvuutta ei voi verrata alkoholismiin, joka voi olla myös geneettistä. Nettiriippuvuudesta paranee yleensä omalla päätöksellä toisin kuin alkoholismista.

"Netti ei itsessään aiheuta riippuvuutta, vaan asiat, joita netissä tehdään."

Kokon mukaan enemmistö nettiriippuvaisista opiskelijoista potee yksinäisyyttä. Mitä enemmän viettää aikaa netissä, sitä vaikeampi on kohdata ihmisiä kasvokkain.

"Netissäkin voi olla oikeita ystäviä, mutta kommunikaatiosta puuttuu monta puolta. Luonnossa näkee toisen ihmisen ilmeet ja eleet."

Ensimmäinen vuosi ratkaisee usein, pääseekö opiskelija mukaan kaveriporukoihin. Tämän vuoksi ainejärjestöjen tuutorointi on tärkeällä sijalla opiskelijoiden sosiaalistamisessa.


Kokko on
huolissaan massaluentojen lisääntymisestä. Esimerkiksi psykologian sivuaineessa kaikki syventävät opinnot suoritetaan verkossa.

"Minusta meidän pitäisi astua taaksepäin yliopistolla ja lisätä pienryhmäopetusta."

Hän toivoo, että ainejärjestöillä olisi enemmän päihteettömiä tilaisuuksia. Nettiriippuvaiset opiskelijat eivät välitä alkoholista tai ainakaan kännäämisestä.

"Olen itsekin aika avuton, miten opiskelijoiden yksinäisyyttä voisi lievittää. Olemme suunnittelemassa yksinäisille tukiryhmää, joka alkaisi verkosta."

Kokko painottaa, että internet on pääasiassa myönteinen keksintö.

"Netti voi olla joillekin ainut hyvä asia elämässä. Ilman sitä monet opiskelijat olisivat paljon yksinäisempiä."



Opiskelijat ja internet

Kaikista korkeakouluopiskelijoista netinkäytön koki aiheuttaneen itselleen ongelmia:

vuosina 2008 2012
Ihmissuhteissa 4,1 % 4,5 %
Opintojen etenemisessä 16 % 27 %
Vuorokausirytmissä 17 % 22 %

Tamperelaiset yliopisto-opiskelijat käyttävät nettiä viikoittain keskimäärin yli 20 tuntia työhön ja opiskeluun, mikä on eniten Suomessa.

Tamperelaisista yliopisto- opiskelijoista yli 30 prosenttia käyttää nettiä vapaa-ajalla yli 20 tuntia viikossa.

Miesopiskelijat ovat netissä viikoittain keskimäärin 33 tuntia, josta opiskeluun tai työhön käytetään n. 10 tuntia.

Naisopiskelijat ovat netissä viikoittain keskimäärin 25 tuntia, josta opiskeluun tai työhön käytetään noin 12 tuntia.

Lähde: YTHS:n korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimus 2012




Juho Mäkelä
, teksti & Teemu Raudaskoski, kuvitus


| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.



Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto