Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Opiskelijamestaruudet pelissä Tampereella

Opiskelijat mittelevät huhtikuussa Suomen mestaruuksista sekä lentopallossa että Amerikkalaisessa jalkapallossa. Yhdysvaltain suurlähettilästä odotetaan toisen tapahtuman kunniavieraaksi.

Linjamiesten blokkien osuessa kohdilleen keskushyökkääjän on helppo kantaa palloa. Tampere Bowlissa keväällä 2012 otelleet punapaitaiset Titansit ja valkopaitaiset Tech Mavericksit kamppailevat mestaruudesta amerikkalaisen jalkapallon OSM-kisoissa.
Linjamiesten blokkien osuessa kohdilleen keskushyökkääjän on helppo kantaa palloa. Tampere Bowlissa keväällä 2012 otelleet punapaitaiset Titansit ja valkopaitaiset Tech Mavericksit kamppailevat mestaruudesta amerikkalaisen jalkapallon OSM-kisoissa.


Amerikkalaisen jalkapallon korkeakoulukausi huipentuu huhtikuussa Tampereella pelattaviin opiskelijoiden SM-kisoihin. Kaupin urheilupuistossa pelattavaan turnaukseen on ilmoittautunut kahdeksan joukkuetta.

"Olen tyytyväinen, sillä Turun SM-kisat jäivät viime vuonna joukkueeltamme väliin", Tamyn suhdekoordinaattori Jukka-Sakari Springare myhäilee.

Turnauksen virallinen yleisötavoite on 200 katsojaa, mutta hän toivoo paikalle jopa nelosella alkavaa yleisömäärää. Springare lupaa yleisölle paljon taklauksia ja jännittäviä matseja.

"Kuudella eurolla pääsee näkemään kaikki miesten ja naisten pelit kahtena päivänä. Kaupan päälle saa vielä haalarimerkin."

Kisojen suojelijana toimii Yhdysvaltain Suomen suurlähettiläs Bruce Oreck, joka tunnetaan suurena amerikkalaisen jalkapallon ystävänä.


Springare pelaa
TCFA Titansin paidassa, joka koostuu Tampereen yliopiston ja ammattikorkeakoulun opiskelijoista. Hän pitää vaarallisimpana vastustajana Tampereen teekkareiden joukkuetta Tech Mavericksia.

"Turkulaisjoukkueiden tasosta en tiedä, koska en ole nähnyt heidän pelaavan. Otan itse pelit aika rennosti, mutta kentälle lähdetään aina voittamaan."

Kussakin joukkueessa pelaa 15-25 pelaajaa. Lisäksi osassa joukkueista on mukana vielä valmentajat ja huoltajat.

Lauantain loppuotteluiden jälkeen ilta jatkuu turnausillallisella ja saunalla. Tapahtuman viralliset jatkot pidetään yökerho Bricksissä.

"Palautuksesta täytyy huolehtia, että keho ei kuivu. Jenkkifutispelien jälkeen ryypätään aina kunnolla."


Springare on
pelannut amerikkalaista jalkapalloa seitsemän vuotta. Nokialla asuessa kaveri houkutteli hänet lajin pariin. Springarea kiehtoo lajissa sen monipuolisuus. Kaikenkokoisille pelaajille järjestyy sopiva paikka joukkueesta.

"Fyysinen voima ei ole amerikkalaisessa jalkapallossa tärkein asia, vaan paljon perustuu pelinlukutaitoon ja strategiaan. Enhän minäkään ole mikään lihaskimppu."

Springare pelasi aluksi puolustajana, mutta nykyään hän toimii joukkueensa pelinrakentajana eli hyökkäyksen kapellimestarina.

"En tiedä toista urheilulajia, joka perustuisi niin vahvasti pelisuunnitelmaan. Kentällä on 8-11 pelaajaa ja jokaisella on yksilölliset roolit. Jos joukkueen yksi lenkki epäonnistuu, koko strategia hajoaa", Springare tähdentää.


Opiskelijoiden lentopallon
SM-kisat järjestetään neljättä kertaa peräkkäin Hervannassa. Tampereen teekkareiden lentopallokerhon puheenjohtaja Tiina Sainio kertoo, että tapahtuman suosio on kasvanut joka vuosi.

"Kaksipäiväisiin kilpailuihin on ilmoittautunut mukaan jo yli 20 joukkuetta. Tamppi-areenan lisäksi otteluita pelataan tänä vuonna myös Hervannan ammattikoululla. Pelien jälkeen voi rentoutua kisasaunassa ja -bileissä."

Suurin osa lentopallojoukkueista tulee Tampereelta, mutta SM-kisoihin matkaa joukkueita myös Turusta, Jyväskylästä, Seinäjoelta ja Itä-Suomesta. Kaukaisin joukkue saapuu turnaukseen Oulusta.

"Viime vuonna miesten sarjan voitti Jyväskylä ja naisten sarjan TTY:n joukkue. He ovat tänäkin vuonna turnauksen ennakkosuosikkeja."

Jokaisessa joukkueessa on oltava vähintään kuusi pelaajaa ja lisäksi mahdolliset vaihtopelaajat. Sainio uskoo, että turnaukseen osallistuu vähintään 150 pelaajaa. Joukkueiden taso vaihtelee suuresti kuntoilijoista aina maajoukkuetason pelaajiin.

"Rentosarjaan osallistuu harrasteporukoita, jotka eivät ole välttämättä pelanneet lentopalloa kovin aktiivisesti. Rentosarjassa sallitaan myös miesten ja naisten sekajoukkueet."

Turnauksessa on paljon pelissä, sillä kilpasarjojen voittajat pääsevät mukaan vuoden 2014 opiskelijoiden lentopallon EM-kisoihin Hollannin Rotterdamiin.


OSM-kisat

Amerikkalaisen jalkapallon opiskelijoiden SM-kisat
Kaupin urheilupuistossa
12-13. huhtikuuta.


Lentopallon
opiskelijoiden
SM-kisat Hervannassa
13-14. huhtikuuta.
Juho Mäkelä, teksti

Rami Myllymaa, kuva

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto