Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Klassikkoni: Vinksahtanut aggressio

Manic


Manic Street Preachers: The Holy Bible (EPIC 1994)Kun yhtyeen laulajakitaristi kärsii levyn teon aikaan alkoholismista ja samalla bändin luova voima ja toinen kitaristi on psykiatrisessa hoitolaitoksessa, voisi odottaa kaikkea muuta kuin rock-musiikin mestariteosta.


Muistan, kun ostin lukioiässä Manic Street Preachersin huomiota herättävästi nimetyn The Holy Bible -albumin synkkänä talvipäivänä. Ensireaktio levyn kuulemisen jälkeen oli hämmentynyt. Olin tutustunut yhtyeeseen ostamalla tasokkaan, mutta radioystävällisyydessään hämäävän kokoelmalevyn Forever Delayed.

Holy Biblella yhtyeen menestysvuosien kliinistä pop rock-soundia saa etsiä koirien kanssa. Archives of Pain-kappaleen enteilevä bassolinja ja loppuosuuden räjäyttävä kitaratykitys ovat tunnelmassaan vertaansa vailla. Laulajakitaristi James Dean Bradfield laulaa vuoroin tunnollisen puhtaasti ja toisinaan kuin hän olisi raivossaan sekoamisen rajamailla.


Outous heijastuu myös basisti Nicky Wiren ja taustakitaristi Richey Edwardsin yhteiskunnallisissa ja itsepohdiskelevissa sanoituksissa, jotka pohtivat esimerkiksi anoreksiaa, Stalinia tai keskitysleirejä. Rosoisempien kappaleiden joukossa She is Sufferingin ja This is Yesterdayn kaltaiset herkät tulkinnat tuovat arvaamattomaan kokonaisuuteen mukavaa kosketuspintaa.


Toukokuussa Helsingissä esiintyvä Manic Street Preachers ujuttaa toivottavasti settilistaansa muutaman yllätyksen elokuussa 20 vuotta täyttävältä albumilta. Olen etsinyt pitkään The Holy Biblen kaltaista albumia, mutta korviini ei ole eksynyt teosta, joka ujuttaisi samalla tapaa yhteen vinksahtaneen äänimaiseman ja herkän agg­ression.


Tuomas Ahola


Kuuntele Holy Bible -albumin Faster-kappale Youtubesta:| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto