Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Ainejärjestöissä: Suoraselkäiset pohjalaiset

Typon Sofia Koivusalo ja Johanna Hakanen
Pohjanmaalta kotoisin olevat Sofia Koivusalo (vas.) ja Johanna Hakanen kertovat, että puhe vaihtuu helposti murteeseen TYPO:n tapahtumissa.


"Hyvää yritetähän, mutta priimaa pukkaa tulemahan", Tampereen yliopiston pohjalaisen osakunnan tapahtumavastaava Sofia Koivusalo sanoo.

Vaikka Jussi-paidat mielletään pohjalaisena kulttuurina, monen tamperelaisen opiskelijan juuret ovat Pohjanmaalla. Typo perustettiin lievittämään Pohjanmaalta kotoisin olevien opiskelijoiden koti-ikävää.

"Yksi opettajani sanoi, että Tampereen yliopisto on pikemminkin Etelä-Pohjanmaan yliopisto. Täällä on niin paljon eteläpohjalaisia opiskelijoita", TYPO:n puheenjohtaja Johanna Hakanen toteaa.

TYPO:n järjestämät tapahtumat vaihtelevat pubirundista ja Singstar-illoista kesäretkiin Pohjanmaalle. Pohjalaisuutta korostetaan tapahtumissa yleisenä ilmiönä.

"Perinneillassa teemme kropsua, joka on pohjalainen versio pannukakusta. Saatamme pitää pohjalaista tietovisaa perinteistä tai murresanoista. Yksi sitsien parhaista hetkistä on, kun laulamme yhdessä Isontalon Anttia. Se lähtee kovaa ja komiasti", Koivusalo kertoo.

Vuoden kohokohtia on teknillisen yliopiston opiskelijoiden kanssa pidettävät turnajaiset.

Tapahtuma järjestetään pohjalaisella asenteella pilke silmäkulmassa.

"Ei siellä kuitenkaan puukkohippaa olla. Kyseessä on erillisistä kisailuista koostuva mittelö, jossa humanistit ja teekkarit kohtaavat. Jossain lajiemme taustalla vaikuttavat Juha Mieto, paini ja keihäänheitto.", Hakanen sanoo.

Vaikka enemmistö osallistujista on kotoisin Pohjanmaalta, toimintaan ovat tervetulleita kaikki kotipaikasta riippumatta. Koivusalo ja Hakanen sanovat, että pohjalaisten itseironiseen asenteeseen on helppo samaistua.

"Emme puukota selkään, vaan olemme suoraselkäistä porukkaa", Koivusalo toteaa.

Hakasen ja Koivusalon mielestä olisi mukava kuulla myös muiden opiskelijoiden kotipaikkakulttuurista. Koivusalo kertoo, että jos Tampereen yliopistolla olisi muita osakuntia, TYPO haluaisi tehdä yhteistyötä niiden kanssa.

"Odotamme innolla savolaista osakuntaa. Saa nähdä, millaisia mittelöitä saisimme", Koivusalo naureskelee.Typo


Perustettu: 2009


Tapahtumia:
1.5 vappupiknik nyyttärimeiningillä. Tarjolla maksuton Tampereen pohjalaisesta kulttuurista kertova Typolaanen-lehden uusi numero. Turnajaiset teekkareiden kanssa 8.5.

Kenelle: Pohjanmaalaisille ja pohjalaisuudesta kiinnostuneille.

Lisätietoa:
jarjestot.uta.fi/typoTuomas Ahola

teksti & kuva| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto