Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Matkailu - ympäristörikos vai avartava harrastus?

 Matkailu
>Terttu Sysioja ja Mikko Muukki löysivät yhteisen sävelen Porvoon-kartalta. Lähimatkailu on kummankin mielestä kestävällä pohjalla.Matkailu on länsimaista kansanhuvia, ja edullisia lentoja on helposti saatavilla. Viikonloput eurooppalaisissa kaupungeissa ovat opiskelijakukkarollakin mahdollisia. Vaikka ilmastonmuutos on tiedossa, huvin vuoksi tehdyt matkat ovat kyseenalaistamaton osa suomalaista kulttuuria.

Terttu Sysioja: Matkailu laajentaa ymmärtämystä"Matkailuharrastukseni alkoi perinteisillä perhelomilla. Lapsena kävin paljon Kreikassa ja kiinnostukseni Välimeren alueeseen syntyi silloin.

Olen kiertänyt Eurooppaa ja lisäksi olen käynyt Kiinassa ja Yhdysvalloissa. Matkailen pääasiassa Euroopassa lentäen ja mahdollisuuksien mukaan bussilla ja junalla.

Ulkomailla asuvat ystävät ovat tärkeä syy matkustamiseeni. Joko menen tapaamaan heitä tai he tulevat tapaamaan minua Suomeen.Kaikki matkustamiseni ei ole omavalintaista, sillä nähdäkseni ystäviäni minun on matkustettava. Jos kerran lähden ystäviä tapaamaan, kannattaa matkaan yhdistää muutakin. Kun menee Frankfurtiin, kannattaa reitille ottaa myös Köln.

Pyrin matkustamaan paikkoihin, joissa ihmiset ovat jo olleet tuhansia vuosia. Uusien alueiden valtaaminen usein pilaa ne. Pakettimatkoja en harrastaisi.Tiedän olevani huono esimerkki. Tunnen huonoa omaatuntoa lentomatkustamisesta.

Vaikka kävisin vain jo ihmisen asuttamissa paikoissa, kuten kaupungeissa, fossiilinen kuormitus ei kysy lennon määränpäätä. Tiedän, ettei lentämistä voi perustella järjellä, jos on tietoinen sen kustannuksista. Yritän elää asian kanssa.

Joskus lohdutan itseäni ajattelemalla, miten supervegaanit voisivat kokea ylemmyydentuntoa, jos kaltaisiani ihmisiä ei olisi.

Lentokoneeseen astuessa matkailuahdistus iskee ja mietin, mitä olenkaan taas tekemässä. Euroopassa en lennä ollenkaan, koska lyhyiden matkojen lentäminen on ekologisesti järjettömintä.Toisaalta arkielämäni ener­giankäyttö on minimissä.

En omista ajokorttia enkä juurikaan sähkölaitteita, olen kasvissyöjä ja tunnen huonoa omaatuntoa kirpputoriostoksistakin.

Mielestäni millään viherpesulla ei kuitenkaan voi perustella luonnonvarojen tuhlaamista tarpeettomaan kulutukseen. Lähes kaikki toimintamme aiheuttaa väistämättä päästöjä ja tuhlaa luonnonvaroja.

Esimerkiksi elektroniikan tuotannon ympäristöongelmista ei puhuta kovin paljoa.

Matkailu laajentaa verkottuneessa maailmassa välttämätöntä muiden kulttuurien ymmärtämistä. Ulkomailla tajuaa, että asioita voi tehdä toisin ja ideoiden vaihtoa tapahtuu.

Esimerkiksi liikennekulttuureja vertailemalla ymmärtää, että kaikkialla ei mennä autoilun ehdoilla.

Kokemuksia vaihtoehtoisista tavoista toimia ei saa kirjoja lukemalla."Mikko Muukki: Tiedon ja tekojen ristiriita liian suuri


"Huvikseni lentämisen lopetin pari vuotta sitten, kun perheen kanssa päätimme, ettemme enää käytä lentokonetta.

Lentokonematkustaminen alkoi häiritä vähän ennen päätöstä. Aiemmin lensimme huviksemme lähinnä Euroopan eksoottisempiin kohteisiin. Silloin saatoimme katsoa, että hotelli on ympäristöystävällinen, mutta emme hahmottaneet lentomatkojen osuutta kokonaisuudessa. Nykyisin matkailemme kotimaassa. Syksyllä kävimme junalla Ranuan eläinpuistossa sesongin ulkopuolella. Joudun työni vuoksi tekemään ulkomaanmatkoja.

Matkailuharrastuksessa minua häiritsee eniten ristiriita tiedon ja tekojen välillä. Suurin motivaationi on se, että ilmastonmuutos on ihmisen aiheuttama. Minun on helpompi elää tekojeni kanssa, jos lapset kysyvät kymmenien vuosien kuluttua, tiesinkö tilanteesta ja teinkö itse sille jotain.

Mielestäni julkinen keskustelu ilmastonmuutoksesta on tiedettä halveksuvaa. Minua häiritsee teennäinen toisen mielipiteen mukaan ottaminen, kun keskustellaan aiheesta, josta tiedeyhteisöllä on konsensus.Minulle on ok, jos joku haluaa olla kansainvälinen kosmopoliitti. Ymmärrän myös, että aurinkoloma on helppo valinta, koska lomamatkat on tuotteistettu puoleensavetävästi. Pitää kuitenkin tunnustaa faktat. On turha väittää olevansa ekologinen, jos kiertää Thaimaata tai lentää paljon huvikseen.Moni kokee varmasti ulkoista painetta matkailuun, koska matkailua puoltaa vahva kulttuurinen malli. Paine kokea ja tehdä samoja asioita kuin muut voi olla tuntuva. Matkailuun liittyvät ympäristöongelmat ovat kuitenkin selvästi tiedossa.

Ystäväpiirissämme ei ole keskusteltu matkailun vaikutuksista, eivätkä kaikki tiedä, että matkailemattomuus on minulle aktiivinen valinta.Aktiivinenkaan kierrättäminen ei oikeuta fossiilisten polttoaineiden hupikäyttöön. Ihmisten tulisi pyrkiä hakemaan ekologisia säästöjä sieltä, missä suurimmat päästöt ovat.

Minun on faktoihin uskovana ihmisenä ollut helppoa hahmottaa kokonaisuus sekä valita ja priorisoida.

Arvostan tiedettä paljon, ja arkiset ristiriidat hämäävät. Jokaisen olisi hyvä tehdä osuutensa ja lentää vähemmän, lentää lyhyempiä lentoja ja korvata trendikäs Aa­sian kiertomatka Euroopassa junailulla."Tiina Heikkilä, teksti & Aino Heikkonen, kuvat
| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto