Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Ehkäisyn sietämätön vaikeus

EhkäisypilleritToimittaja lähti hakemaan ehkäisyä, mutta saikin kuulla olevansa kohta liian vanha lastentekoon. Munasolujen kanssa eläminen ei aina ole helppoa.


Istun YTHS:llä odottamassa lääkäriaikaani. Pitäisi saada pysyvämpi ehkäisy. Edelliset pillerini aiheuttivat migreeniä, turvotusta ja haluttomuutta. Sinkkuelämän myötä saatoin sopivasti lopettaa niiden syömisen, mutta nyt tilanne on muuttunut.

Tampereen YTHS:n gynekologin Marjatta Anttilan mukaan hormonaalinen menetelmä on lähes aina lähtökohta pidempiaikaiselle ehkäisylle. Käytännössä tämä tarkoittaa siis e-pillereitä, hormonikierukkaa, ehkäisyrengasta tai -laastaria tai ihon alle laitettavaa ehkäisykapselia.

YTHS:llä on asennettu osalle asiakkaista myös kuparikierukoita, mutta varsinaisesti niitä ei suositella synnyttämättömille naisille.

"Kuparikierukka nostaa tulehdusriskiä ja voi pahentaa kuukautiskipuja", Anttila kertoo.Olen itsekin miettinyt kuparikierukkaa, mutta minua epäilyttää, ettei vieläkään tarkkaan tiedetä, mihin sen teho perustuu.

Kuparisen vaihtoehdon sivuvaikutukset sen sijaan eivät hirvitä ainakaan yhtään enempää kuin hormonaalisen: yksi kaveri sai veritulpan jalkaansa, toinen keuhkoihinsa. Kolmannelle tuli kasvaimia maksaan. Joskus tulevaisuudessa hän joutuu maksansiirtoleikkaukseen.

Suoraan sanottuna pelottaa. Neuroottisena ihmisenä olen tankannut veritulpan oireet sataan kertaan. Pitkille lennoille varustaudun lentosukin ja aspiriinein.

Pakkausselosteissa kerrotaan ongelmia ilmenneen yhdellä sadasta tai tuhannesta tai vielä harvemmalla, mutta jos heitä kerran on mahtunut minunkin kaveripiiriini, eivät komplikaatiot voi olla pelkkää legendaa.Anttilan mukaan mahdolliset riskit ehkäisyä määrätessä arvioidaan tarkkaan. Läpi käydään tupakointi, migreeni, verenpaine, paino ja lähisuvun veritulppataipumus.

Aiheesta asiakkaiden kanssa keskusteltaessa näkyy etenkin median vaikutus.

"Tasaisin väliajoin tulee uusi uutinen hormonaalisen ehkäisyn terveyshaitoista. Sen aiheuttama kohu kestää jonkin aikaa ja rauhoittuu sitten. Meille asiantuntijoille uutisissa on harvoin uutta tietoa, koska riskit ovat olleet tiedossa jo pitkään."

Anttila kuitenkin myöntää, että sivuoireita ja mahdollisia komplikaatioita on mahdotonta saada eliminoitua kokonaan.

"Kaikilla lääkkeillä, jotka vaikuttavat, on myös sivuvaikutuksia. Pyrimme kuitenkin päätymään aina mahdollisimman hyvin siedettyyn valmisteeseen, ja valtaosa hormonaalisen ehkäisyn käyttäjistä pärjääkin hyvin."

Anttilan mukaan hormonaalista ehkäisyä käytetään todella paljon, joten tämän takia esiin tulee myös yksittäisiä komplikaatiotapauksia. Hormonaalisella ehkäisyllä on kuitenkin myös myönteisiä vaikutuksia, joista puhutaan harvemmin: tulehdusriski pienenee, kuukautisista tulee helpommat, PMS lievenee ja munasarja- ja kohdunlimakalvonsyöpäriskit pienevät.

"Nämä ovat tärkeitä asioita, ja on myös tärkeää, että ihmisillä on asioista oikeaa tietoa."Tapaamani lääkäri suhtautuu huoleeni sivuvaikutuksista ymmärtäväisesti. Etenkin taipumukseni migreenikohtauksiin hän ottaa vakavasti. Esiin nousee kuitenkin toinen yllättävä asia.

"Oletko ajatellut perheen perustamista?"

Lääkäri selittää, että juuri saavuttamani 30 vuoden rajapyykki tarkoittaa sitä, että hedelmällisyyteni lähtee laskuun.

Hämmennyn totaalisesti.

Olen juuri kertonut lääkärille aloittaneeni uuden parisuhteen. Mitä tähän nyt pitäisi vastata? Saan hämilläni soperrettua vain jotain kesken olevista opiskeluistani. Kukaan ei ole aiemmin tiedustellut minulta mitään näin henkilökohtaista.

Olin etukäteen kiinnostunut hormonikierukasta, mutta lääkäri vaikuttaa haluttomalta määräämään minulle pillereitä pysyvämpää ehkäisyä.

Pillerithän on helppo lopettaa, kun raskaudensuunnittelu tulee ajankohtaiseksi.Anttilan mukaan YTHS:llä on alettu muutama vuosi sitten noudattaa käytäntöä, jossa hedelmällisyyden laskusta kerrotaan kaikille yli 30-vuotiaille naispuolisille ehkäisyä hankkiville asiakkaille.

"Ensimmäisen lapsen saamisikä on noussut, ja myös hedelmällisyyshoitojen tarve näin ollen kasvanut, joten asia on hyvä tiedostaa."

Anttila kuitenki korostaa, että asiassa painaa nimenomaan asiakkaan oma suunnitelma. YTHS on asiakkaan tukena, eikä tarkoitus ole painostaa.

"Lääkäreillä on tietenkin sitten oma tyylinsä puhua asiasta."Lähden vastaanotolta uuden sukupolven pillereiden resepti kourassani. En oikein tiedä, naurattaako tilanne minua. Tunnen olevani puun ja kuoren välissä. Toisella puolella kummittelevat hormonaalisen ehkäisyn riskit ja toisella paine lisääntymiseen.Myöhemmin illalla huomaan ajattelevani lähes pakonomaisesti munasarjojeni hedelmiä mädäntymässä sisääni.

Haaskaanko tässä nyt itsekkyyttäni lisääntymiskykyäni?

Poikaystäväni lohduttaa, että luultavasti lääkäri tarkoitti vain hyvää ja halusi kertoa minulle asiasta.

Luultavasti, mutta päätän olla mainitsematta hänelle vastaanotolla kuulemastani loppukaneetista:

"Ja jos teillä menee kaikki hyvin, niin parin vuoden päästähän asiaa voi ajatella uudestaan!"Laura Myllykoski, teksti & Aino Heikkonen, kuvaEntä miehet?Vuosikausia puhuttaneen miesten ehkäisyn kehittely on viimeisimpien tietojen mukaan lopetettu pahojen sivuoireiden takia. Internetissä liikkuu huhuja Intiassa kehitetystä Vasalgelistä ja muista ihmeaineista, mutta Marjatta Anttilan mukaan mitään käänteentekevää asian suhteen tuskin on lähivuosina tapahtumassa.

"Tehokkaan ehkäisyn kehittäminen miehelle on osoittautunut todella vaikeaksi."

Siinä missä nainen ovuloi kerran kuussa, miehellä siittiöntuotanto on jatkuvaa ja näin myös vaikeampi estää väliaikaisesti.

Anttilan mukaan hänen käsittääkseen miesten lääkärikäynneillä ei ehkäisystä juuri puhuta.

Kärkkäämpi voisi väittää, että jos miehet voisivat tulla raskaaksi, olisi ehkäisy keksitty jo vuosikymmeniä sitten.

Tavallaan asia onkin näin. Anttilan mukaan kysymykseen liittyvät kuitenkin ennemmin raskauden terveysriskit. Naisille tarkoitetuilla ehkäisymenetelmillä ehkäistään siis myös näitä riskejä.

"Monet miehet kantaisivat varmasti mielellään oman vastuunsa ehkäisystä", Anttila toteaa.

Hän kannustaa miehiä kumppaneidensa mukaan vastaanotoille keskustelemaan ehkäisystä, vaikkei isoja ongelmia asiassa olisikaan.

"Nämä ovat yhteisiä asioita", hän korostaa.Laura Myllykoski

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto