Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Kenen kotona? - Ota alivuokratermit haltuun!

Lähdössä töihin, harjoitteluun, vaihtoon tai reissuun? Etsi kotiisi

väliaikaisasukas, joka (toivottavasti) muistaa eräpäivät ja sammuttaa

kahvinkeittimen. Mitä asukasta valitessa kannattaa muistaa?



Ota termit haltuun!



Alivuokrasuhteesta on kyse silloin, kun alivuokraaja ja alivuokralainen jakavat huoneiston. Alivuokranantajan ei kuitenkaan ole pakko asua asunnossa, vaan esimerkiksi tavaroiden säilyttäminen riittää.

Jos asunnosta alivuokrataan alle puolet, vuokranantajalta ei ole lain mukaan pakko pyytää suostumusta. Yli puolet saa vuokrata vain luvan kanssa.



Jälleenvuokraamiseen sen sijaan tarvitaan lupa varsinaiselta vuokranantajalta. Tällöin vuokrataan koko asunto, ja sopimusten osapuolia ovat vuokranantaja, ensivuokralainen ja jälleenvuokralainen.

Jälleenvuokralainen vastaa vuokranmaksusta ensivuokralaiselle, jolla edelleen on vuokranmaksuvelvollisuus päävuokranantajan suuntaan.



Väliaikainen luovuttaminen tapahtuu silloin, kun vuokralainen luovuttaa koko huoneiston väliaikaisesti toiselle vuokralaiselle.

Lain mukaan luovutuksen voi tehdä korkeintaan kahdeksi vuodeksi.

Vuokranantajalle kuuluu tehdä asiasta ilmoitus viimeistään kuukautta ennen luovutusta.



Punaviinit tapetilla, pesukone rikki?



Vuokrasopimuksessa kannattaa edellyttää kotivakuutusta vastuuvakuutusosiolla. Kotivakuutus suojaa vuokralaisen hallussa olevan omaisuuden, kun taas vastuuvakuutus korvaa kolmannelle osapuolelle, kuten vuokranantajalle tai taloyhtiölle, aiheutetut tuhot. Jos vuokralainen aiheuttaa huolimattomuutensa vuoksi esimerkiksi vesivahingon, ilman kotivakuutusta vastuuosineen hän voi joutua korvaamaan jopa kymppitonneja.



Tärkeää on myös tehdä alkukatselmus esimerkiksi avainten luovutuksen yhteydessä. Vuokrasopimuksen liitteeksi voi listata ja vaikka valokuvata tavarat, jotka vuokralaisen käyttöön jäävät. Esimerkiksi punaviinit tapetilla -tilanteessa on voitava osoittaa, ettei tahra ollut seinällä jo ennen vuokrasuhteen alkamista.



Häipyykö se kesken?



Väliaikaisasukki sai työpaikan muualta tai tuli raskaaksi ja haluaa lähteä kesken sopimuksen - ja itse olet vapaaehtoistöissä Kolumbiassa tai kesätöissä Lapissa.



Määräaikainen sopimus sitoo molempia osapuolia eikä sitä voi irtisanoa yksipuolisella ilmoituksella. Tästäkin syystä vakuus kannattaa: jos kesävuokralainen livistää etuajassa eikä vuokraa näy tilillä, summan voi pidättää vakuudesta.



Määräaikaisesta sopimuksesta voi päästä irti vain tuomioistuimen antamalla luvalla. Lupaa on siis erikseen haettava ja se annetaan vain painavin perustein. Perusteena voidaan pitää esimerkiksi yllättävää sairastumista tai vammaa.



Ei se tulekaan!



Vuokraamisesta on sovittu ja nimet laitettu paperiin, kun vuokralainen ilmoittaa, ettei hän sittenkään tarvitse kämppää.



Määräaikaisessa sopimuksessa lähtökohta on se, ettei sitä voi irtisanoa kesken sopimuskauden. Sopimukseen kannattaa kirjata, että sopimus astuu voimaan allekirjoitushetkellä. Näin ollen sopimus on sitova sen tekohetkestä lähtien riippumatta siitä, milloin vuokralainen muuttaa asuntoon.



Mistä vuokralainen?



Tarvitseeko kaverin kaveri kämppää? Sosiaalisessa mediassa huutelu voi poikia vuokralaisen. Vuokralaista voi etsiä myös Opiskelijan Tampereen tai vaikkapa Asuntohelpin kautta. Tutulle vuokraaminen on toki turvallinen vaihtoehto, jos vuokranmaksukykyyn voi luottaa ja on varma, ettei ystävyyttä kärrätä kaatopaikalle yhdessä hajonneen pakastimen kanssa.



Onko luottoa?



Epäilyttääkö vuokralaisehdokkaan maksukyky?

Vuokranantajalla on oikeus selvittää luottotiedot ennen vuokrasopimuksen allekirjoittamista ilman vuokralaisen lupaa.

Jos sopimus on jo tehty, luottotietokyselyn saa tehdä vain vuokralaisen suostumuksella tai perintää varten.

Luottotietorekisteriä ylläpitää Suomen Asiakastieto Oy. Kysely on maksullinen.



Vakuudesta turvaa



Sekä TOAS että Suomen Vuokranantajat ry suosittelevat, että vuokralaiselta edellytetään vakuuden maksamista. Vakuus tuo turvaa, jos esimerkiksi viimeinen vuokra jää maksamatta.



Vakuuden suuruus voi olla enintään kolmen kuukauden vuokraa vastaava summa.



Asutko Toasilla?



Lukuvuoden aikana Toasin asunnon voi luovuttaa väliaikaisesti vain toisen opiskelijan käyttöön ja vain pakollisen poissaolon vuoksi. Touko-kesäkuussa ehdot eivät ole yhtä tiukat, eli luovutuksen syyksi riittää esimerkiksi reppureissu. Lisäksi asukkaiksi kelpuutetaan myös ei-opiskelijoita.

Asunnon luovutus on hyväksytettävä kirjallisesti asuntotoimistossa viimeistään kuukautta ennen luovutusta. Soluasunnon voi vuokrata vain samaa sukupuolta olevalle.

Vuokraa ei saa periä enempää kuin itse maksaa Toasille. Esimerkiksi kodinkoneiden käytölle voidaan kuitenkin sopia erillinen hinta, joka ei kuulu vuokraan.



Maksamisen voi hoitaa joko niin, että väliaikainen asukki maksaa vuokran suoraan Toasille, tai sitten raha kiertää varsinaisen vuokralaisen kautta.



Viime kädessä vuokranmaksusta Toasille on vastuussa varsinainen vuokralainen.



Jutun Lähteet: Suomen Vuokranantajat ry:n lakimies Heli Järvi, TOASin asiakaspalvelupäällikkö Pia Ylimäki, Finlex.fi, Toas.fi, Asunnonvuokraus.com, Laki24.fi, Vuokranantajat.fi



Anne Salomäki, teksti & Aino Heikkonen, kuva



| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.



Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto