Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Tamy keventää kukkaroaan

Ensimmäinen järjestösihteeri aloittaa elokuussa

Kuva: Juha Honkonen
Kuva: Juha Honkonen

Tampereen yliopiston ylioppilaskunta päätti avata kukkaronnyörejään kunnolla. Ensi vuoden loppuun mennessä kertyvät menot kasvavat jopa 60000 euroa. Siitä yli puolet on investointeja ja alle puolet vuosittain lankeavia uusia palkkamenoja.

Investoinneista suurimmat ovat pakettiauto ja sihteerien tietokoneet. Henkilöstömenojen nousu johtuu palkankorotuksista ja siitä, että ylioppilaskuntaan luotiin uusi työpaikka. Tamyn ensimmäinen järjestösihteeri aloittaa elokuussa.

Talousarviosta päätettiin Tamyn edustajiston kokouksessa viime viikolla.

Järjestösihteerin palkkaan menee 20000 euroa ja palkankorotuksiin 5000 euroa vuosittain. Kasvaneista menoista huolimatta tuloja ei lisätty eli jäsenmaksua korotettu. Rahat otetaan varauksia purkamalla eli ylioppilaskunnalle kertyneistä ylimääräisistä jäsenmaksuvaroista. Niitä on kassassa vielä 250000 euroa. Ylioppilaskunta ei saa tuottaa voittoa.

Tamyn puheenjohtaja Aksu Piippo oli kokouksen jälkeen silminnähden iloinen budjetin hyväksymisestä.

"Minusta tuntuu oikein hyvältä. Järjestösihteerihanke kesti puolitoista vuotta, ja se oli viime vuonna oma projektini. Palkankorotuksia taas ajattelin tämän vuoden suurimmaksi hankkeeksi. Olen helvetin tyytyväinen, että saimme senkin tehtyä", Piippo kommentoi.

Ainejärjestöt
parempaan hoitoon

Järjestösihteeriä haikailtiin Tamyyn jo 1990-luvulla. Hanke sai alkunsa kahden tasylaisen (sdp) ponnesta toissa syksynä. Asiasta väännettiin kättä jaostoissa ja työryhmissä; oikeisto vastusti ja muut kannattivat.

Tähän asti ainejärjestöasioita on Tamyssa hoitanut muitten töidensä ohella sosiaalipoliittinen sihteeri.

"Meitä on kritisoitu siitä, ettemme pyrikään lähestymään riviopiskelijoita. Toivon, että pystymme jatkossa saamaan heihin kontaktin vertaistuen myötä. Tämä on paras yritys siihen tällä vuosituhannella", Piippo sanoo.

Ainejärjestökontaktien lisäksi järjestösihteerille on suunniteltu tutoroinnin järjestäminen, projektityöntekijöitten kouluttaminen ja sihteerittömillä sektoreilla jaostojen vetäminen. Järjestösihteerin pesti on juuri laitettu hakuun.

Nyt uudelle sihteerille täytyy löytää työtilat. Ylioppilaskunnan kakkoskerroksen käytävältä vapautui sopivasti yli 30 neliön huone, kun vuokralla ollut Karpalomedia-yritys muutti toisiin tiloihin.

"Todennäköisesti puheenjohtaja muuttaa vapautuneeseen huoneeseen ja järjestösihteeri saa puheenjohtajan huoneen", sanoo Tamyn pääsihteeri Mikko Aaltonen.

Ylioppilaskunnan maksamat peruspalkat nousevat toukokuun alusta vakituisilla työntekijöillä 52-60 euroa ja määräaikaisilla 56-168 euroa kuussa. Korotuksen jälkeen Tamyn pienin mahdollinen peruspalkka on toimistonhoitajan 1310 euroa ja suurin pääsihteerin 2100 euroa kuussa. Maksimilisien kera kyseiset palkat ovat 1815 euroa ja 2385 euroa kuussa.

Palkankorotuksia Piippo pitää oikeutettuna. "Siitä on ollut yhteisymmärrys, että Tamyn palkat ovat olleet kuopassa. Täällä tehdään kuitenkin töitä kovia tuntimääriä ja hyvinkin epäsäännöllisesti."

Aviisin toimittajien
lomautukset loppuvat?

Kokouksessa äänestettiin niukasti läpi vostokaatio-edustajistoryhmän Päivi Pihlajarinteen ponsi:

"Tämän ponnen hyväksyessään edustajisto velvoittaa hallituksen valmistelemaan Tamyn budjetin vuodelle 2007 siten, että se mahdollistaa Aviisin toimittajien työsuhteiden ympärivuotistamisen."

Jos edustajisto hyväksyy tällaisen esityksen syksyllä, Aviisin työntekijöitten lomautukset kesien ajaksi loppuvat. "Olen valmis keskustelemaan siitä ja viemään eteenpäinkin", Piippo lupaa.

Budjettikokouksessa käsiteltiin myös toinen ponsi ja kaksi esitystä. Kaikki kolme olivat vapaaboomarien tekemiä. Ensin kauppatieteilijät esittivät, että edustajiston kokouksiin varataan 500 euroa lisää rahaa "säädyllisiin" kahvitarjoiluihin. Tarjoilujen säädyllisyydelle naureskeltiin, mutta lopulta esitys hyväksyttiin.

Samalla äänestettiin esityksestä, jonka mukaan Tamy järjestäisi vuosijuhlat joka vuosi. Juhlista kertyisi vuosittain ainakin 6000 euron kustannukset.

Tamy päätti viiden vuoden syklistä 2001, kun silloiset vuosijuhlat menivät taloudellisesti mönkään.

"En tiedä, mitä viisi vuotta sitten tapahtui, mutta viime vuonna ainakin meidän pöydässämme laulu raikasi ja kivaa oli. Olkoot nyt äänessä vain he, joiden mielestä viime juhlat olivat ihan perseestä", esityksen isä Jarno Lahtinen puhui.

Se ei auttanut, vaan edustajisto päätti äänestyksen jälkeen jatkaa nykykäytäntöä.

"Onkohan siinä taustalla sitä, että Tamy haluaa välttää loistoa, pompöösiyttä ja syytteitä, että pidetään frakkijuhlia eliitille? Minusta vuosijuhlista päättäminen on edustajiston asia", pohtii Piippo.

Lisäksi vapaaboomarit esittivät ponnessa Tamyyn työaikaseurantaa, jonka myötä työntekijöitten pitäisi kirjata kuhunkin tehtävään käyttämänsä aika. Tällaista kellokorttimaista valvontaa edustajisto ei äänestyksessä hyväksynyt.

Ylioppilaskunta päätti ostaa uuden pakettiauton 25000 eurolla. "Joissain keskusteluissa on väläytetty, voisiko se olla ympäristöystävällisempi kulkupeli kuin löpö- tai dieselauto. Katsotaan", sanoo Piippo.

Vanha huonokuntoinen Hiace jäänee myös Tamyn käyttöön. Jäsenet voivat vuokrata pakettiautoa esimerkiksi muuttoa varten.

Tuore talousarvio on poikkeuksellisesti voimassa vain vuodenvaihteeseen. Sen jälkeen budjetit tehdään kalenterivuosittain. Edustajisto kokoontuu siis päättämään ylioppilaskunnan talousarviosta seuraavan kerran jo syksyllä.

Juha Honkonen
| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto