Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Adoptio vaatii ikää ja rahaa

Kansainvälisten adoptioiden määrä on silti kasvanut koko 2000-luvun

Yhä useamman suomalaisperheen lapsi on syntynyt jossain muualla kuin Suomessa. Viime vuonna Suomeen adoptoitiin ulkomailta ensimmäistä kertaa yli 300 lasta.

Adoptiolapsen vanhemmaksi pääseminen ei silti ole helpottunut. Edellytykset adoptioluvan saamiseksi ovat kovat etenkin nuorille aikuisille. Adoptionhakijan alaikäraja on Suomessa 25 vuotta, vaikka kovin paljon tätä nuorempia hakijoita tuskin olisi muutenkaan.

Adoptiota hakevan täytyy olla avioliitossa tai yksinasuva. Useimmat adoptiolapsia luovuttavat maat suosivat aviopareja.

Opiskelijoiden adoptiohaaveille suurin este voi olla raha, vaikka ikää olisikin. Hakijoilta vaaditaan vakituista työpaikkaa ja mielellään omaa, tarpeeksi isoa asuntoa - molemmat kovia vaatimuksia nykyajan pätkätyöläisille. Lisäksi itse adoptio matkoineen ja byrokratioineen voi maksaa kohdemaasta riippuen jopa 15 000 euroa.

Adoptiosta on oma lakinsa, mutta siinä vaatimukset hakijoille määritetään hyvin suurpiirteisesti. Vaatimuksia soveltaa hakijakohtaisesti sosiaalityöntekijä.

"Sosiaalityöntekijä on tässä paljon vartijana, mutta myös hakijoilla tulee olla valmius kertoa perheen sisäiset asiat vieraalle ihmiselle", Pelastakaa Lapset ry:n Länsi-Suomen aluetoimiston aluejohtaja
Anneli Rikala kertoo.

Pelastakaa Lapset on Suomen suurin kansainvälisiä adoptioita ja lakisääteistä adoptioneuvontaa antava taho. Esimerkiksi Tampereen kaupunki hankkii adoptioneuvonnan järjestöltä ostopalveluna.

Ensimmäinen askel kohti adoptiota on juuri adoptioneuvonta, jossa käydään läpi hakijan valmiudet ulkomaalaisen lapsen vanhemmaksi.

Tampereella adoptioneuvontaan on vain muutaman kuukauden jono, mutta Helsingissä neuvontaan voi joutua jonottamaan vuodenkin. Itse neuvonta kestää puolesta vuodesta puoleentoista vuoteen.

Lopullista adoptiolupaa anotaan valtakunnalliselta adoptiolautakunnalta. Adoptioluvan saamisesta lapsen Suomeen tuloon kestää yleensä vuosi tai kaksi. Noin viidennes hakijoista jättää hakuprosessin kesken.

"En kuitenkaan haluaisi nopeuttaa sitä, koska kokemus on osoittanut, että aika on hyväksi", Rikala sanoo.

Tuomo Tamminen
| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (1)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.
  1. Saija Katajamäki (03.03.09, kello 21:03)

    hei minä olen vasta 12 vuotias ja halusin katsella kaikkea ja löysin tämän ja minulla on ihan kauhea vauva kuume ja haluaisin vauvan mutta en uskalla kysyä mun poika ystävältä joten mitä minun on tehtävä???
Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto