Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Porhojen peliä

Pavlovin koirat, Suomi/Venäjä 2006. Dokumentti. Ohjaus ja käsikirjoitus Arto Halonen. Kesto 70 minuuttia. Ensi-ilta Niagarassa huhtikuussa.

Ohjaaja Arto Halonen onnistuu näyttämään ihmiseltä, jolle ei ole kihahtanut kusi päähän. Huoleton villapaita ja kampaamaton kuontalo sopivat hyvin vahvistamaan kuvaa, ettei suomalaisen dokumenttielokuvan tekijä juokse rahan perässä.

Halosen uuden dokumentin päähenkilö sen sijaan juoksee. Elokuvan stara on venäläinen psykologi Sergei Knjazev, joka pyörittää tuotteliasta ohjelmatoimistoa.

Yritys järjestää itänaapurin superrikkaille pelejä, joissa he voivat muun muassa leikkiä kerjäläistä kadulla, varastaa myymälöistä tavaraa, ampua toisiaan kaksintaistelussa kumiluodeilla sekä seurata torakoiden, strutsien ja sikojen kilpajuoksua.

Aihe on kieltämättä kiinnostava. Mutta miksi nimenä on Pavlovin koirat? Miten rikkaitten huvittamisella rikastuminen liittyy ehdollistamiseen?

Halonen hörppäisee tamperelaisravintolan omaa olutta ja selittää.

"Nimi syntyi vasta, kun kuvasimme Sergein järjestämiä juoksukilpailuja. Elukat juoksivat herkkujen perässä, mutta myös asiakkaat olivat ehdollistuneita Sergein järjestämään viihteeseen", Halonen kertoo.

Eivät rikkaat
ota opikseen

Knjazev on täydellinen vastakohta Halosen edellisen elokuvan, Kuuban valloittajien, päähenkilölle. Havannalainen autokorjaaja oli itse vaatimattomuus, Knjazev taas suuruudenhullu.

Knjazev on itse pelannut kehittämiään kerjäläispelejä usein, ja sellaisella kohtauksella Pavlovin koirat alkaakin. Halonen ei suostunut pelaamaan. Hän pitää köyhien kustannuksella kehitettyjä rikkaitten leikkejä moraalisesti vinksahtaneina.

"En usko Sergeitä siinä, että pelien avulla rikkaat parantaisivat tapojaan ja ottaisivat köyhät paremmin huomioon. Pelin seuraaminen oli hyvin hämmentävää. Ensin aiheutetaan toisille köyhyys, ja sitten hyödytään siitä."

Halonen kuitenkin arvostaa Knjazevin kunnianhimoa työhönsä. "Jos Sergei suuntaisi energiansa positiiviseen suuntaan, syntyisi paljon hyvää."

Suomalaisohjaajan mukaan hänessä itsessään ja Knjazevissa on yhteistä asenne, että tarkoitus pyhittää keinot.

Halonen muun muassa rikkoi lievästi lakia kuvaamalla Moskovan metroasemilla salaa. Aiemmin Kiinassa hän valehteli viranomaisille elokuvansa aiheen.

Putinkin tanssii
Knjazevin tahtiin

Arto Halosen mukaan Suomessakin käytetään massojen manipulointia.

"Pressanvaaleissa Sauli Niinistön tukijoukot saivat Tarja Halosen kannatuksen laskemaan 70 prosentista lähes 50:een."

Myös presidentti Vladimir Putin on käyttänyt Knjazevin palveluja, paitsi massojen manipulointiin, myös itsensä ja ystäviensä viihdyttämiseen.

Putin pitää muun muassa leikistä, jossa parin pitää pysyä samojen lehtisivujen päällä. Sivuja vähennetään niin kauan, että miehen on pakko nostaa nainen syliinsä. Putinin vaimo on kuulemma seurannut leikkiä vierestä.

Ainoastaan torakoita Knjazev ei saanut ehdollistettua. Ne eivät alkaneet kipittää kilpaa vaikka kuinka tökki tai puhalteli takapuoleen. Liekö tuo parjattu eläinlaji sitten tyhmä vai viisas.

Juha Honkonen
| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto