Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Kun mies pihtaa, nainen kärsii

Kuva: Kiira Käkönen
Kuva: Kiira Käkönen

Naisten jokailtaisesta päänsärystä on puhuttu iät ja ajat, mutta entä jos haluttomana osapuolena onkin jatkuvasti mies?

Kulttuuriimme syvälle juurtunut käsitys miehestä aktiivisena ja aina valmiina osapuolena näkyy yhä miesten tavassa hahmottaa minäkuvaansa.

Mies on mies vasta, kun hän on vähän sonni. Myös naiselle voi olla vaikea pala, kun itsellä tekee mieli, mutta mies ei vain innostu.

Sanna, 22v, epäili pitkään, että hänen poikaystävällään Matilla oli suhde, koska mies ei tuntunut koskaan innostuvan seksistä. Matti kävi armeijaa, ja pariskunta näki vain muutaman viikon välein viikonloppulomilla.

Tullessaan Sannan luo Matti halusi vain nukkua, nähdä kavereita ja pelata pleikkaa.

Sannasta tuntui mahdottomalta, ettei monta viikkoa pelkässä miesporukassa kylmässä metsässä rymynnyt Matti haluaisi seksiä.

Sanna koki joutuvansa kinuamaan ja tunsi itsensä nöyryytetyksi.

Sexpon toiminnanjohtaja Jukka Virtanen toteaa, että Sannan ja Matin tapauksen pohjimmaiset syyt ovat samoja kuin monella muulla pariskunnalla.

Yksi yleisimmistä haluttomuuteen johtavista syistä on elämäntilanne, jossa muut asiat vievät niin paljon mielen ja ruumiin resursseja, ettei päähän mahdu enää seksiä. Saman voi tehdä tuloillaan oleva iso tentti tai stressaava tilanne töissä.

Kiireinen elämä vaatii paljon suunnittelua. Jos täyttää kalenteria siten, että tuolloin käyn kaupassa, tuolloin salilla, ja tuohon väliin voisi mahtua seksiä, niin suorituspaineita tulee varmasti.

Kutsun sitä merimiesten impotenssiksi. Aikoinaan, kun laiva tuli satamaan muutamaksi päiväksi monen kuukauden matkan jälkeen, oli merimiehillä varmasti olo, että nyt on onnistuttava.

Jatkuvaa
ilotulitusta

Virtanen kertoo miesten entistä useammin olevan valmiit kohtaamaan ongelman ja etsimään apua.

15 vuotta sitten vastaanotolle saapuva mies oli yksittäistapaus, nyt molempia sukupuolia on suunnilleen saman verran.

Myös ikäjakauma on muuttunut. Kun ennen yleisin vastaanotolla terapiaa kyselevä mies oli keski-ikäinen, on hän nyt parikymppinen tai nuorempi.

Virtanen epäilee miesten haluttomuuden liittyvän median luomiin mielikuviin ja odotuksiin.

Kun television esittelemästä gallupista käy ilmi, että 3,7 yhdyntää viikossa on normaali määrä, alkavat paineet kasautua.

Nykyelämäntyyli on elämyshakuista, ja kaikkea pitäisi saada heti ja enemmän kuin aikaisemmalla kerralla. Virtanen kokee nykyiset onnenodotukset vääristyneiksi.

Elämän pitäisi olla yhä uudestaan ja uudestaan toistuvia kiihottumisen ja laukeamisen kokemuksia.

Vähän samaa kuin mitä haetaan huumeilla. Jos seksi ei suhteessa toimi, todetaan vain, että tämä ei ole se aine, jota mä haluan käyttää ja vaihdetaan.

Kerran kuussa
vai kerran päivässä

Sami, 25, kertoo tuntevansa itsensä vaivaantuneeksi, kun tyttöystävä Tiina haluaa seksiä paljon useammin kuin hän. Pari rakastelee monta kertaa viikossa, mutta jos Sami joskus kieltäytyy, nostaa tyttöystävä hirveän kohtauksen.

Tiina itkee ja kyselee, eikö Sami enää pidä heidän seksistään, ja eikö hän ole enää Samin mielestä haluttava. Sami ei osaa sanoa mitään erityistä syytä, ja on itsekin vihainen itselleen haluttomuudestaan.

Virtasen ei määrittelisi Samin ja Tiinan tilannetta välttämättä haluttomuudeksi vaan määrälliseksi yhteensopimattomuudeksi. Kun osapuolet eivät halua yhtä usein, on suhde yhteisen tasapainon etsimistä. Naiselle tilanne voi aiheuttaa epävarmuutta, joka johtaa syytöksiin ja painostamiseen.

Miehenä oleminen on muuttunut. Nykyään se voi olla mies, joka kertoo vastaanotolla tahtovansa vain olla lähellä, mutta vaimolle kelpaa mekaaninen seksi. Ei mies halua vain nylkyttää sisään ja ulos.

Omat mieliteot
arka asia

Suhdetta voivat kuormittaa myös kumppanien erilaiset seksimieltymykset, mitä Virtanen kutsuu laadulliseksi yhteensopimattomuudeksi. Jos toinen haluaa vain lauantaisin saunan jälkeen peiton alla, ja toinen joka päivä anaaliseksiä eteisen lattialla, eivät maailmat juuri kohtaa.

Terapiassa pyritään saamaan osapuolet kommunikoimaan.

Omat mieliteot kuuluvat Virtasen mukaan ihmisen omaan intiimiin maailmaan. Saatetaan pelätä, että jos paljastaa mielitekonsa toiselle, tämä sanookin vain, että oletsä jotenkin outo.

Virtasen mukaan kipeiden ja arkojen asioiden käsittely voi johtaa minän suojakeinojen aktivoitumiseen. Tällöin ei nähdä tai haluta nähdä ongelman todellisia syitä, vaan tartutaan pikkuasioihin.

Ongelmien purkaminen lähtee keskustelemisesta.

Ei
varaosia

Yleensä naiset luottavat terapian hyödyllisyyteen enemmän kuin miehet. Virtanen toteaa miesten etsivät jotakin konkreettista, mitä voisivat asian hyväksi tehdä, eikä vain pelkkää "leukojen loksuttamista".

Virtasen mukaan miesten ratkaisujen etsinnässä näkyy tietty autoinsinööriajattelu: ihminen on kone, jota täytyy välillä korjata ja huoltaa.

Miehet haluavat yksiselitteisiä, nopeita ratkaisuja. Jotkut tulevat vastaanotolle ja kysyvät, että voitko laittaa mut kuntoon parissa viikossa, kun on tyttöystävän syntymäpäivä tulossa.

Asia kuitenkin koskettaa aina molempia osapuolia, joten parhaat ratkaisut löytyvät yhdessä parin kanssa.

Haastateltujen nimet on muutettu Virtasta lukuun ottamatta.

Veera Visapää

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (9)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.
 1. dream (31.05.08, kello 0:57)

  Pahinta on se, että Nainen tietää kyllä, tai ainakin luulee tietävänsä, että kiloja on tullut 10, puserokin on väärä ja tukkakaan ei enää kimalla kuin silloin joskus. Ja syyttää itseään, että siitähän se johtuu... eikä mies avaa suutaan,et sori, mut nyt on vaan tekninen ongelma !! Ja koska ei puhu, niin nainenhan ajattelee kaiken jopa eteenpäin.. valitettavaa,mutta totta!! Joten hyvät herrat, tajutkaa Oikeasti se, että JOS teillä on nainen, joka oikeasti rakastaa, niin se on Shit Happens,ja eiku eteenpäin.PUHUKAA !! On se mitä tahansa !!!! Moni nainen on varmaan isompi sissi tässä kohtaa! Joten: Rehellisyys ja Rakkaus. Kyllä se siitä siiten joskus.Kai. Nimim. kohta 3 v selib.Vielä uskollinen.

 2. m. rantaluola (31.05.08, kello 1:43)

  En ymmärtänyt tästä vuodatuksesta mitään. Tai ymmärsin, että siinä ei puhuttu asiaa vaan hämmenneltiin sitä ikään kuin vierestä, jotta joku muu, kuten minä, työntäisi lusikkansa soppaan.
  Olen enemmistön, niiden seksinnälkäisten kannalla tai heidän ymmärtäjiään. Jos harrastaa seksiä 3.7 kertaa viikossa eli ma, ke, pe ja su, se tuntuu aika normaalilta. Siinähän on välipäivinä ti, to ja la (sauna-päivä, puhdistumispäivä). Kaikki kunnia heille, jotka iltapäivällä klo 17 lysäävät ostoskassiin nurkkaan ja alkavat harjoittaa anaaliseksiä eteisen lattialla. Eteisen ruskea saa uusia sävyjä ja vähän vanhempikin majavanpamputtaja löytää uusia ideoita hauskanpitoon. Mutta jotta päästäisiin syihin miesten haluttomuudesta, täytynee ladata tiskiin raaka fakta: mies nauttii/kärsii seksistä enemmän kuin nainen. Kun nainen saa salamia saukkonsa sisälle, hän ei erittäne mitään erityistä (hikeä?). Mies sen sijaan pistää lastin liikkeelle, mikäli yhdyntä etenee ejakulaatioon asti, kuten sen pitäisi. Ejakulaatio vaikuttaa mieheen pienessä mittakaavassa samoin kuin naisten kuukautiset. Eritettä erittyy ja sitä riittää miehestä riippuen useita kuutiosenttimetrejä (10cc). Esitän syytettäväksi, että ne miehet, jotka eivät oikein kestä tätä hormonaalisen muutoksen aiheuttavaa ejakulaatio-downia, eivät halua seksiä pitkänkään tauon jälkeen. Heidän mielestään pidättäytyminen on vähän niin kuin pitäisi rahaa pankissa, eikä panisi rahaa likoon. Kun joku vielä kertoisi tämän Jukka "spede" Virtaselle, ettei hänen tarvitsisi satuilla omiaan siellä SEXPO:ssa tai muussa laitoksessa.

 3. m. rantaluola (01.06.08, kello 2:27)

  En ylipäätäänkään ymmärrä, miksi miehen seksuaalisuuden pitäisi olla pään toiminnoista kiinni. Seksi voi nostaa päätään pelkästään fyysisistä syistä. Esim. tänään kävin Saludissa syömässä pihviä ja punaviiniä. Pelkästään se riitti nostattamaan erektion jo ravintolan vessassa, joka sitten piti tietenkin päästä purkamaan sussun kanssa myöhemmin - tarjoilijaa ajatellen, vaikka hänessä ei ollutkaan mitään erityisen puoleensavetävää. On puppua sanoa, että haluttomat miehet kärsisivät
  "merimiessyndroomasta", koska merimiehet ovat kyllä panneet, jopa toisiansa, ja kk:n merilläolo luultavasti vain lisää hillittömiä himoja ja haluja. Lisäksi on tyhmää vedota siihen, että "nyt ei ole aikaa, koska Conan O Brien tulee televisiosta", sillä mikä olisi tärkeämpää kuin seksi, jos sitä jompikumpi tai molemmat haluavat? TV sinänsä ei ole "tärkeää" tekemistä vaan lähinnä tekemättömyyttä. Sama koskenee aerobicciä, ampumaharjoituksia, saunaa, postin hakemista, Siwassa käymistä ja sukkalaatikon järjestämistä. Koiran kusetus, myönnän, menee joissakin olosuhteissa seksin edelle, koska muuten koira kakkaa sisälle, luulen.

 4. Henri (06.06.08, kello 11:41)

  " Pari rakastelee monta kertaa viikossa, mutta jos Sami joskus kieltäytyy, nostaa tyttöystävä hirveän kohtauksen. Tiina itkee ja kyselee, eikö Sami enää pidä heidän seksistään, ja eikö hän ole enää Samin mielestä haluttava. Sami ei osaa sanoa mitään erityistä syytä, ja on itsekin vihainen itselleen haluttomuudestaan."

  Jos rakastelee useita kertoja viikossa, kai sitä saa joskus kieltäytyäkin ilman jotain naisellisia itkuraivokohtauksia. Menisi tuokin donna itseensä.

 5. Mies (26.07.08, kello 16:02)

  Ihmetyttää, että miesten seksistä kieltäytymiseen suhtaudutaan toisin kuin naisten. Naisen kieltäytyessä seksistä naiset tyypillisesti kommentoivat, että naiselle on oikeus sanoa ei ja miehen tulee kunnioittaa tätä - ja syyllistävät miestä sanomalla, että pihtaus johtuu siitä, että mies on tehnyt liian vähän kotitöitä.

  Mitäpä jos miehen pihtauksenkin kohdalla naisten tulisi vain hyväksyä kun mies sanoo ei ja kunnioittaa tätä miehen kantaa - ja tämän lisäksi tehdä enemmän kotitöitä.

 6. nainen (07.08.08, kello 19:45)

  Mitäpä jos miehen pihtauksenkin kohdalla naisten tulisi vain hyväksyä kun mies sanoo ei ja kunnioittaa tätä miehen kantaa - ja tämän lisäksi tehdä enemmän kotitöitä.

  Itse olen Juuri miettinyt samaa, voisiko syy olla siinä että ei ole käyttänyt kaikkea "ylimääräistä" aikaa kotitöihin.. tosin syy voi useimmiten kyllä olla väsymyksestä. Mutta eikö parisuhteeseen kuulu tyydyttää toinen osapuoli tarpeen tullen ettei tarvitse vieraissa käydä?

 7. Karppa (23.09.08, kello 12:23)

  Joo just, pihtaava mies on paha ja naistaan kiusaava. Kun nainen ei anna, se on ihan ok ja hyväksyttävää. Siitä ei sovi valittaa. naisen seksi ja siksikäytääytyminen on sitä hyväskyttyä pariskunnan seksiä, jonka on miehellkin kelvattava!!

 8. keppuliini (10.02.09, kello 15:37)

  heh heh meillä täällä normi kerran kuussa ei tahdo riittää meikäläiselle.. mies haluton, paljon töitä, menee hermo sen kanssa. terapiaan pakko lähtee ei auta muu... pikkuhiljaa meikä alkaa katsoa muihin suuntiin jos ei ala innostua tätä kestänyt kohta 15 vuotta. nyt menossa 3kk tauko!!!!
  MIETTIKÄÄ MIEHET ENNEKUIN ANNATTE NOITA KOMMENTTEJA!! Rakkaus kyllä kukoistaa, seksihommat ei...PS. aina olen antanut kun ukko on halunnut

 9. tilittäjä (18.04.09, kello 11:06)

  mielestäni suhteessa on velvollisuus antaa niin kauan kuin suhde on suljettu eikä avoin. seksuaalinen laiskuus on tavattoman ärsyttävää, ihan sama onko pihtaaja nainen vai mies. jos haluttomuus on haittaavaa on mentävä terapiaan ja yrittevä ihan kaikkensa, jotta tilanne muuttuisi. tai sitten annettava kumppanille lupa pettää.

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto