Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Teatteri on leikkiä

Lasse Forsgren on nuori teatterintekijä, joka on jo näytellyt, ohjannut ja käsikirjoittanut. Kuva: Ilkka Pernu
Lasse Forsgren on nuori teatterintekijä, joka on jo näytellyt, ohjannut ja käsikirjoittanut. Kuva: Ilkka Pernu

Vuosi sitten Tampereen ylioppilasteatterissa esitettiin omaperäisen kuuloista näytelmää Puutuva nänni korvassa. Kristian Smedsin Huutava ääni korvessa -näytelmän nimeä mukailevan esityksen ohjasi Lasse Forsgen, yksi ylioppilasteatterin aktiiveista.

Aviisin teatterikriitikko Maaret Dufva (Aviisi 3/2005) kehui kokeellista ilman käsikirjoitusta tehtyä näytelmää. Puutuva nänni korvassa vaikutti oikeastaan leikiltä. Forsgrenin mielestä teatterilla on paljon muutakin annettavaa kuin perinteistä draamaa.

"Se on selvää, että teatterissa ollaan tekemisissä todellisuusilluusion kanssa. Mutta tuohon illuusioon voi suhtautua eri tavoilla. Yritetäänkö vakuuttaa ja vakuuttua sen aitoudesta vai myönnetäänkö, että hei, yhdessähän tässä vaan leikitään" Forsgren pohtii.

Kokeiluillaan Forsgren haluaa tutkia teatterin mahdollisuuksia, koetella perinteikkään esitysmuodon rajoja ja pohtia sen merkitystä nykyaikana. Jo vuonna 1998 hän ohjasi kotikaupunkinsa Äänekosken teatteriin tunnin mittaisen musikaalin Henkilön mitäänsanomaton sattumanvarainen elämä on esityksen mahtipontinen nimi tai spektaakkeli.

Hamlet
viikossa

Nuori teatterintekijä asettui Tampereelle viisi vuotta sitten. Hän aloitti tuolloin teatterin ja draaman tutkimuksen opiskelun yliopistossa.

Forsgrenin ensimmäinen Tampereella tekemä ohjaus oli vuonna 2003 ainejärjestö Silmänkääntäjän toteuttama Heräämö. Se oli Puutuva nänni korvassa -näytelmän tavoin improvisaatiopohjalta kyhätty esitys.

Viime syksynä ylioppilasteatterin Masentava maanantai -sarjassa nähtiin hänen ohjaamansa hulvaton mininäytelmä Kulmasoutu levytangolla. Siinä liha ja henki ottivat toisistaan mittaa absurdilla tavalla.

Tänä keväänä Forsgren on ollut ylioppilasteatterissa näyttelijän roolissa. Teatteriarvostelija Tomi Nordlundin mukaan Forsgren teki Kielletyn huvinäytelmän hurjapäisimmän suorituksen. Hän on mukana myös huhtikuun lopulla ensi-illan saavassa Anat-näytelmässä.

Muutaman vuoden ajan Forsgren on kesäisin toteuttanut pienellä porukalla ja nopealla aikataululla esityksen kotikaupunkiinsa Äänekoskelle. Se on heille jo eräänlainen perinne.

"Viime kesänä tehtiin viikossa Hamlet. Se oli tosi raaka dramatisointi, otettiin siitä, mitä ensimmäisellä lukukerralla sattui jäämään mieleen."

Teatterilla
kontakti ihmisiin

Forsgrenin mukaan teatterissa voi synnyttää kokemuksen yhteisyydestä. Nyky-yhteiskunnassa se on harvinainen tilanne. Teatterilla ei tarvitse välttämättä olla sanottavaa, mutta sillä pitää olla annettavaa ja jaettavaa toisille.

“Esityshetki on minulle pohjimmiltaan yhdessäolon hetki. Toisilla vain on esittäjien ja toisilla yleisön rooli", Forsgren pohtii ja jatkaa:

"Televisio ei synnytä kokemusta yhteisöön kuulumiseta. Jonkinlaista yhteisöllisyyden tunnetta syntyy siinä, kun ihmiset puhuvat saman televisiosarjan tapahtumista, mutta se on paljon lievempi yhteyden kokemisen muoto kuin se, mitä teatteri parhaimmillaan on."

Teatterilla on hänen mukaansa yhteiskunnallinen tehtävä. Ihmiset kaipaavat aitoa yhteyttä toisiinsa.

Intuitio
työvälineenä

Leimallista kaikelle sille, mitä Forsgren teatterissa tekee, on kokeellisuus. Häntä kiinnostaa tutkia, mitä teatteri on - ja mitä se voisi olla. Ylioppilasteatterin kaltainen harrastajateatteri antaa mahdollisuuden tehdä poikkeavampia esityksiä kuin laitosteatterissa.

"Intuitiolla on minulle teatterin ja siis taiteen tekemisessä iso merkitys. Intuitiolla tarkoitan yhteydessä olemista johonkin käsitteiden ja analyysin ulkopuoliseen", Forsgren miettii.

Hänen ohjauksensa lähtevätkin yleensä kehittymään lähes tyhjästä, muutamaan johtavaan ajatukseen pohjautuen. Kokeilun, improvisaation ja intuition avulla esityksistä muodostuu sellaisia kuin muodostuu.

Ilkka Pernu
| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto