Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Kivat verot

Veronmaksajien keskusliitto ja Iloiset veronmaksajat ovat eri mieltä veroista

Kannatan kohtuullisen korkeaa verotusta, koska kannatan hyvinvointiyhteiskuntaa. Moni asia, kuten terveydenhuolto ja pienituloisten elintaso, on Suomessa tuloerojen kasvun ja suhteellisen köyhyyden lisääntymisen myötä mennyt huonompaan suuntaan. Veroja ei saa tästä syystä ainakaan laskea", Iloisten veronmaksajien hallituksen puheenjohtaja Minna Ahola sanoo.

Iloiset veronmaksajat on poliittisesti sitoutumaton yhteisö, joka pyrkii ylläpitämään keskustelua siitä, mihin kaikkeen verovaroja käytetään. Järjestö järjestää vuodessa muutamia keskustelutilaisuuksia veroista. Iloisilla veronmaksajilla on noin 600 maksavaa jäsentä ja Facebookin Iloisten veronmaksajien ryhmässä on pari tuhatta jäsentä.

"Jäsenkuntaamme mahtuu niin pieni- kuin suurituloisia. Opiskelijoita on ehkä noin neljännes jäsenistä. Emme pysty neuvomaan ketään henkilökohtaisesti veroasioissa. Joskus olen toki itsekin vitsaillut, että tarvitsin neuvoja siihen, miten veronpalautuksen voi palauttaa."

Aholan mielestä sen verran pitää kerätä verotuloja, mitä on tarpeellista, jotta saadaan ylläpidettyä nykyisenlainen ja mielellään vähän parempi järjestelmä. Hänen mielestään verovaroja tarvitaan erityisesti koulutuksen ja terveydenhuoltopalvelujen ylläpitämiseen. Verovaroja ei pitäisi Aholan mielestä puolestaan käyttää nykyisenlaisen maanpuolustusjärjestelmän ylläpitämiseen.

Aholan oma veroprosentti on 25,5 ja hän olisi valmis maksamaan enemmänkin veroja, jos se olisi tarpeellista.

Progressiivinen tuloverotus on Aholan mielestä oikeudenmukainen järjestelmä. Tosin verottomien tulojen alarajaa voisi hänen mielestään nostaa ja hyvätuloiset voisivat maksaa veroja vähän nykyistä enemmän. Pääomatuloja tulisi verottaa enemmän.

"Se ei ole oikeudenmukaista, että suurituloiset tienaavat suuren osan omaisuudestaan pääomatulojen kautta ja maksavat näin ollen vähemmän veroja, kuin olisi oikeudenmukaista, ja johon he hyvin pystyisivät. Sellainen puhe, että suurituloiset eivät käytä palveluja, vaan maksavat niistä erikseen, saisi loppua. Meillä jokainen pääsee päivähoidosta yliopistoon asti ja terveydenhuolto pelaa neuvolasta vanhustenhoitoon."

Pääomaverotus pitäisi muuttaa Aholan mielestä progressiiviseksi. Ahola lisäisi ja korottaisi myös haittaveroja, kuten ympäristöveroa, epäterveellisen ruoan veroa, tupakkaveroa ja alkoholiveroa.

"Ruoan arvonlisäveron alentaminen oli tyhmää, se on vienyt valtion kassasta verotuloja, mutta ei ole näkynyt tavallisen kuluttajan, eikä varsinkaan pienituloisen kukkarossa. Vero voitaisiin palauttaa vanhalle tasolle."

Ahola haluaisi ottaa lisäksi käyttöön niin sanotun transaktioveron, jota perittäisiin pörssiyhtiöiden osakekaupoista ja valuuttakaupoista. Sillä voitaisiin pyrkiä lieventämään keinotteluluonteisia pääomaliikkeitä.

"Viime aikojen luottamuspula kansainvälisillä ja kansallisilla rahoitusmarkkinoilla on hyvä esimerkki siitä, mihin valvomattomat rahamarkkinat voivat johtaa. Olisin lisäksi halukas siirtämään myös Yleisradion rahoittamisen kokonaan budjettiin, eli verovaroin kerättäväksi."

Sen sijaan Ahola olisi valmis vaikka poistamaan kirkollisveron, jota hän ei tällä hetkelläkään maksa. Kirkko saisi edelleen hänen puolestaan periä jäsenmaksua.

"Veroja voi maksaa enemmän Suomeen esimerkiksi sillä, että ei osta alkoholia Tallinnasta lasteittain tai tilaa ulkomailta musiikkia ja elokuvia. Joskus vähän huvittaakin se, että fiksut ihmiset paasaavat kannattavansa korkeaa verotusta ja hyvinvointipalvelujen ylläpitämistä. Sitten nämä samat ihmiset hakevat juhlajuomat verovapaasti rajan takaa ja tilaavat cd-levynsä Play.comista."

Aholan mielestä Veronmaksajien Keskusliitto on edunvalvontaorganisaatio, joka pitää vain omiensa puolta.

"Veronmaksajien Keskusliiton tavoite on saada verot alas. Meidän tavoitteemme on pitää verotus sillä tasolla, että hyvinvointiyhteiskunnan palvelut pystytään turvaamaan kaikille."

Ahola toivottaa kaikki mukaan Iloisten veronmaksajien toimintaan, sillä joskus on hyvä pysähtyä miettimään, mihin kaikkeen hyvään maksetut veroeurot menevät.Hertta-Mari Kaukonen

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto