Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Helppoa rahaa ei ole

Rahalla saa nyt myös elokuvateatterissa

"Tällä alalla kaikki ovat kusipäitä", valistaa Ruotsin alamaailmassa vaikuttava Jorge kokemattomampaa rikollista Jens Lapiduksen Rahalla saa -romaanin äskettäin valkokankaalle päätyneessä elokuvasovituksessa.

Rikollisliigat tekevät rahaa keinolla millä hyvänsä, joten Jorge tietää, mistä puhuu.

Samaa sanotaan Jens Lapiduksesta. Hän on juristi, jonka hehkutetaan puolustaneen oikeudessa länsinaapurin rikollismaailman pahamaineisimpia tekijöitä.

Rikoskirjailijana Lapidus on päässyt käyttämään oikeussaleissa ja kuulusteluhuoneissa kertynyttä kokemustaan alamaailmasta. Siinä missä perinteisissä dekkareissa juoni kyhätään rikosta selvittävän poliisin tai toimittajan ympärille, esiintyy Lapiduksen kirjoissa pelkästään autenttisen oloisia rikollisia.

Ruotsissa Lapidus on ilmiö. Rahalla saa -teosta on myyty yli puoli miljoonaa, eli se on päätynyt joka yhdeksännentoista ruotsalaisen kirjahyllyyn. Menestystä Lapidukselle on siunaantunut muillakin rintamilla. Hänet valittiin taannoin myös Ruotsin parhaiten pukeutuvaksi mieheksi.

Sliipattu kirjailija on myyvä tavaramerkki, jonka valokuvaa käytetään kirjojen kansikuvana Suomessakin.


Muiden menestyneiden ruotsalaisdekkaristien tapaan myös Lapidus on kiinnostunut yhteiskuntaluokista. Klubien teknojytkeessä bilettävät yläluokkaisten perheiden snobikakarat vetävät sieraimiinsa kokaiinia, jonka maahantuontia pyörittää maahanmuuttajataustaisten jengien ekosysteemi.

Raha pitää alamaailman rattaat liikkeessä sekä kaduilla että kabineteissa. Ylä- ja alaluokan rikolliset erottaa toisistaan vain se, että elämä pyramidin alemmilla tasoilla on vaarallisempaa. Salonkikelpoiset talousrikolliset pääsevät vähemmällä, vaikkeivät ole yhtään sen puhtoisempia.

Tarinan päähenkilö on kauppakorkeakoulussa opiskeleva JW, joka ajaa pimeää taksia ja kirjoittaa rahasta esseitä koulukaveriensa puolesta. Hän yrittää vimmatusti hakeutua Stureplanin rikkaiden nuorten seurapiireihin ja karistaa keskiluokkaisen taustansa harteiltaan. Pankkitili ammottaa tyhjyyttään, mutta JW unelmoi rikkaiden elämäntyylistä ja halveksii tuulipukusveduja sydämensä pohjasta.

Kun takseilla rahastava arabijengi saa vihiä mahdollisuudesta tienata suurempia rahoja huumeilla, myös JW ajautuu kovemman luokan rikoksiin. Hän päätyy lopulta keskelle arabien ja jugoslaavien liigojen kiihtyvää välienselvittelyä.

Leffayleisön kannattaa lukea myös kirja, sillä Lapiduksen romaanin ja Daniél Espinosan ohjaaman elokuvan erot ovat mielenkiintoisia. Juonen koukeroiden yksinkertaistamisen lisäksi teoksen henkilöt ovat valkokankaalla selvästi rakastettavampia. Romaanissa JW on pinnallisempi ja rasistisempi, mutta elokuvassa hänen päänsä sisään ei tietenkään päästä samalla tavalla kurkistamaan.


Sekä kirjan että elokuvan nimi on suomeksi Rahalla saa. Alkuperäinen ruotsinkielinen otsikko Snabba cash kuvaa ehkä kuitenkin paremmin, mistä elokuvassa on kysymys: nopeasta rahasta. Rahalla varmasti saa, mutta helpon rahan olemassaolo onkin vaikeampi kysymys.

Vaikka kaikki teoksen henkilöt tavoittelevat äkkirikastumista, helppo raha paljastuu lopulta kangastukseksi. Kun voitot kasvavat, kasvavat myös riskit, ja kun pelissä on riittävän suuria voittoja, sisältyy bisneksiin hengenvaara.Oskari Rantala

Romaani: Jens Lapidus: Rahalla saa (Like, 2008), Stockholm Noir -trilogian ensimmäinen osa
*****

Elokuva: Rahalla saa (Snabba Cash). Ensi-ilta 2.4. Ohjaus: Daniél Espinosa. Pääosissa: Joel Kinnaman, Lisa Henni, Matias Padin Varela, Dragomir Mrsic
*****

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto