Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Puhekuplia gradussa

Sarjakuvatutkija Harri Filppa haluaa ujuttaa huumoria tiedekirjoihin.

Kuvat Emmi Niemisen esikoisalbumista Keskiviikko, joka julkaistaan Tampere Kupliin yhteydessä.
Kuvat Emmi Niemisen esikoisalbumista Keskiviikko, joka julkaistaan Tampere Kupliin yhteydessä.

Suomalaisella sarjakuvalla menee hyvin. Tai kuten sarjakuvantekijä ja -tutkija Harri Filppa asian ilmaisee, se on ollut nosteessa viimeiset kymmenen vuotta. Tampereella sarjakuva pulpahtaa toukokuussa ajankohtaiseksi viisipäiväisen Tampere Kuplii -tapahtuma myötä.



Sarjakuva on löytänyt tiensä myös akateemiseen maailmaan. Väitöskirjaansa kirjoittava, tai oikeastaan piirtävä Filppa on tästä oiva esimerkki. Jo hänen pro gradunsa oli tehty kokonaan sarjakuvan muotoon.

Miten tieteelliselle yhteisölle voi perustella sen, että sarjakuvan tutkiminen ylipäätään on akateemista?

Filppa muistuttaa, että aiheesta riippumatta kaikki tieteellinen tutkimus täytyy aina perustella.

"Sarjakuvassa on niin paljon tutkimattomia alueita, että on helppoa löytää uusi aihe. Olisi paljon vaikeampaa perustella, miksi Pietarin kirkkoa täytyy taas tutkia", hän naurahtaa.

Sarjakuvatutkijana Filppa ei ole kohdannut epäileviä katseita. Ennemminkin ihmiset tieteenalasta riippumatta ovat olleet kiinnostuneita tietämään, mistä on kyse.

Lapin yliopistosta taiteen maisteriksi valmistunut Filppa kannustaa yhteiskuntatieteilijöitäkin tarttumaan aiheeseen. Sarjakuvalla ei ole akateemisessa maailmassa yhtä nimettyä paikkaa.

"Useamman tutkijan eri aloilta pitäisi uskaltaa ottaa aiheesta kiinni, jotta saisimme lisää näkökulmia. Riittää, että on rento tutkimusasenne. Tutkimusta varten saa myös lukea paljon sarjakuvia", Filppa vinkkaa.

Nais- ja miestutkimuksessa voitaisiin syventyä Viivi ja Wagner -sarjakuvien sukupuolirooleihin. Tampereen yliopiston erikoisalasta, mediakasvatuksesta Filppa innostuu toden teolla.

"Kuvallisen osuuden merkitys oppikirjoissa tulee olemaan yhä vahvempi, vaikka siirryttäisiinkin elektronisiin kirjoihin. Se tulee olemaan justiinsa eikä melkein sarjakuvan paikka!"



Myös kauppatieteilijät voisivat lähestyä sarjakuvaa. Juuri sarjakuvan kaupallinen arvo on aihe, josta Filppa mielellään näkisi enemmän tutkimusta. Ruutujen kaupalla -gradussaan hän syventyi mainonnassa käytettäviin sarjakuviin.

"Sarjakuvaa käytetään melko vähän kaupallisiin tarkoituksiin, vaikka se on todella tehokasta. Huumorilla höystetyissä stripeissä markkinointiviestin voi kääntää päälaelleen."

Huumori ja vitsit tulevatkin monelle sarjakuvista ensimmäisenä mieleen. Filpan mukaan hänen ainut painiskelunsa akateemisen sarjakuvanteon kanssa oli juuri vakavuuden säilyttäminen.

"Minun piirtämäni sarjakuvat ovat hyvin huumoripainotteisia, ja halusin tuoda samaa mukaan myös tiedetekstiin."

Aktiivisesta fanikunnasta huolimatta sarjakuvien harrastaminen ja tekeminen on Filpan mielestä loppujen lopuksi aika yksinäistä puuhaa. Sen takia Tampere Kuplii -tapahtuman kaltaisilla yhteenkokoontumisilla on erityinen painoarvo.

"Vaikka sarjakuvaseurojen toiminta onkin aktiivista ja harrastajat tapaavat toisiaan, on piirtäjille usein tärkeää päästä esittelemään omia töitään laajemmalle yleisölle. Tampere Kupliin Pienlehtimarssi antaa mahdollisuuden myös omakustanteisille sarjakuville tulla nähdyksi", tapahtuman toiminnanjohtaja Karoliina Leikomaa tietää.



Kuudetta kertaa järjestettävän sarjakuvafestivaalin aikana avataan näyttelyitä, julkistetaan sarjakuva-albumeja ja julkistetaan Sarjakuva-Finlandian voittaja.

Filpan mukaan ennen ihmiset löysivät sarjakuvat Aku Ankan kautta, mutta nyt moni päätyy joukkoon mangan houkuttelemana. Itämaisia vaikutteita sisältävän sarjakuvan lisäksi myös suomalainen sarjakuva on tavallisen kaduntallaajan näkökulmasta nosteessa.

Leikomaa muistuttaa, että laadukasta ja hauskaa suomalaista sarjakuvaa on julkaistu näyttävästi jo vuosia. Hyvänä esimerkkinä hän heittää JP Ahosen Villimpi Pohjola -sarjan, jota on julkaistu Aamulehdessä vuodesta 2003.

"Toivon, että suosittujen Pertti Jarlan ja Milla Paloniemen jalanjäljissä myös muun suomalaisen sarjakuvan myynti kasvaa", Leikomaa summaa.



Annastiina Airaksinen





Aviisi suosittelee:



Aviisi suosittelee käymään ainakin näissä Tampere Kuplii -sarjakuvafestivaalin tapahtumissa:



Tampere Kupliin puoliepävirallinen avajaisklubi 4. toukokuuta kello 19-24. Esiintymässä SatanÂ’s Fingers ja GrillinÂ’ Willie and the Vegetarians. Huurupiilo, Nyyrikintie 4.



Villimpi Pohjola: 10-vuotisjuhlanäyttely 2.-31. toukokuuta. Kahvila Valo, Puutarhakatu 11.





| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.



Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto