Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Vaihtoon, jos vain luoja suo

Etiopialaisen Addis Abeban yliopiston opiskelijat haaveilevat samoista asioista kuin suomalaiset opiskelijat: ulkomaan vaihto-ohjelmista.

Belisty Zelalem (vas.) ja Dawit Alemayehu sanovat, että Addis Abeban yliopisto on kuin Etiopia pienoiskoossa. –?Erilaiset kulttuurit kohtaavat, koska opiskelijoita tulee kaikista maan yhdeksästä läänistä.
Belisty Zelalem (vas.) ja Dawit Alemayehu sanovat, että Addis Abeban yliopisto on kuin Etiopia pienoiskoossa. –?Erilaiset kulttuurit kohtaavat, koska opiskelijoita tulee kaikista maan yhdeksästä läänistä.


Kampuksen ulkopuolella sykkii Etiopian pääkaupunki, Addis Abeba.
Modernien eurooppalaisten kielten opiskelija Belisty Zelalem viihtyy kuitenkin parhaiten yliopisto-alueella, jossa hän myös asuu.

"Opiskelen saksaa ja espanjaa myös vapaa-ajalla, koska tulevaisuuteni riippuu näistä kielistä. Kun saan opintoni loppuun, haluan, että minulla on tietämystä."
Se, että kampuksen portit menevät kiinni keskiyöllä - ja yöelämään jääneet joutuvat nukkumaan ulkopuolella - ei siis tätä toisen vuoden opiskelijaa juuri harmita.

Addis Abeban yliopistolla on noin 50?000 opiskelijaa, joista puolet opiskelee pääkampuksella. Kursseilla on paljon itsenäistä tekemistä sekä ryhmätöitä. Yliopistolla ei juuri roikuta, sillä jokainen maksaa opintonsa itse valmistuttuaan.

Sivistyksen hinta, johon kuuluu ruoka ja asuminen miesten tai naisten asuntolassa, on noin 166 euroa lukuvuotta kohden. Tämä on paikallisesti iso raha. Zelalem ja opiskelukaveri Dawit Alemayehu haluavat kipeästi harjoitella opiskelemiensa kielten puhumista.

"Kun näemme ulkomaalaisia, sanomme jotain saksaksi, espanjaksi tai italiaksi testataksemme, ovatko turistit näiden kielten puhujia. Mielestäni kieli on ennen kaikkea kommunikaatiota ihmisten kanssa. En siis opiskele siksi, että voisin lukea kirjoja", Alemayehu virnistää.

Yliopiston kieli on englanti, joka on myös maan toinen virallinen kieli. Mikäli kurssilla on vain etiopialaisia, tunnit pidetään toisella virallisella, amharaksi. Suurin osa yliopiston ulkomaalaisista opiskelijoista on Kiinasta, Yhdysvalloista tai muista Afrikan maista. Suomestakin on muutamia seikkailijoita.

Polku yliopistoon ei Etiopiassa ole vaivaton. Toisinaan se katkeaa jo lapsena. Kaduilla näkee arkipäivisinkin paljon kouluikäisiä, jotka hankkivat elantoaan myymällä erilaisia tavaroita tai kiillottamalla kenkiä.


Viimeinen koitos
matkalla yliopistoon on lukiolaisten kansallinen koe. Nuoret valitsevat joko yhteiskunta- tai luonnontieteellisen kokeen. Siitä saadun pistemäärän perusteella selviää, mihin yliopistoon kukin voi päästä ja mitä aineita siellä opiskella.

"Suosituimpia ovat lääketiede, teatteritaide sekä IT-ala", opiskelijat listaavat.
Viime vuosina opiskelupaikkoja Addis Abeban yliopistosta on vähennetty, sillä yliopisto haluaa profiloitua tutkijayliopistoksi ja rahoittaa tutkijoiden työtä.
Etiopialaisten uskonnollisuus käy ilmi arkipäiväisissä keskusteluissa kuten vaihto-opiskelusta puhuttaessa.

"Jos luoja suo, menen vaihtoon Eurooppaan. Mieluiten Ruotsiin, jotta pääsisin tutustumaan siihen, miten kehittynyt demokratia toimii", Zelalem sanoo.
Yliopistolla ei juuri ole vaihto-ohjelmia, vaan opiskelijat etsivät vaihtopaikkoja ja stipendejä itse internetistä.

Eritreasta kotoisin oleva Alemayehu haaveilee Italian-vaihdosta.

"Eritrea oli aikoinaan Italian hallinnassa, joten kotimaahani jäi paljon italialaisia vaikutteita. Myös Italia tuntuu näin ollen kotoisalta. Eritreaan en pääse, koska lähdin sieltä poliittisena pakolaisena."

Opiskelijat jatkavat, että viime vuonna muutama saksanopiskelija pääsi kesäksi vaihtoon, mutta kaikki jäivät sille tielleen. Tämän jälkeen vaihto lopetettiin.

"Ehkä yliopistolla pelätään, ettemme tule takaisin", Alemayehu naurahtaa.


Birukti Tagesse
hakee opiskelupaikkaa yliopistoista ympäri maailmaa. Tavoite on selkeä: hän haluaa korkeatasoisen psykologin koulutuksen.

"Työkseni haluan tukea etiopialaisia tyttöjä ja kannustaa heitä jakamaan asioita. Varsinkin nuorina avioliittoon joutuneet tarvitsevat valtavasti psykologin apua", Tagesse kertoo.

Vuosia sitten hän opiskeli englantia Addis Abeban yliopistossa. Kansalaisjärjestötyö hiv-positiivisten naisten ja heidän lastensa auttamiseksi tempaisi kuitenkin mukaansa ennen valmistumista.

"Lisäksi olin Chicagossa kahden vuoden työharjoittelussa. Tuona aikana koulutusohjelmani lakkautettiin. Minua ei varoitettu, jotta olisin voinut tehdä puuttuvat kurssit. Eikö instituution pitäisi tukea nuoria valmistumisessa?" Tagesse kysyy.

Työharjoittelussa Yhdysvalloissa Tagesse kuitenkin löysi ammatillisen suuntansa.

"Chicagossa keskityin työhön lukioikäisten tyttöjen parissa ja sain pohtia, mitä kaikkea heidän elämässään on meneillään. Ulkomailla pääsin pois etiopialaisesta kuplasta ja opin, miten asioista ajatellaan kansainvälisesti. Etiopiassa on vielä paljon tabuja. Haluan muuttaa puhekulttuuria täällä."



Vapaus kasvaa kampuksella



Huutelu valkoisen
ihon perään loppuu siihen, mistä sivistys alkaa - Addis Abeban yliopiston pääportille. Vehreällä kampuksella valkoihoinenkin saa kävellä rauhassa, katsella ja kuulostella.

Kampuksen keskus on suihkulähde, jonka ympärille pariskunnat kerääntyvät pussailemaan iltaisin. Muualla julkisia rakkaudenosoituksia ei ole. Kavereiden keskinäistä hellyyttä, kuten käsistä pitelemistä ja sylissä istumista, näkee valtavasti.

Opiskelijat kertovat, että koulutus on monessa mielessä tie oman elämän hallintaan. Eräs maaseudulta kotoisin oleva opiskelija saa itse valita tulevan puolisonsa, koska opiskelee yliopistossa.

"Vanhempani alkoivat vähitellen arvostaa koulutusta ja ovat tukeneet minua opinnoissa. Olen lapsista nuorin ja samalla ainut, joka on edennyt yliopistoon. Muilla sisaruksillani on vanhempieni valitsemat puolisot. Minä saan päättää omani. Vanhemmat luottavat valintaani, koska olen koulutettu."

Yliopiston alueella kohtaamani ihmiset tietävät, että Etiopiassakin on seksuaalivähemmistöihin kuuluvia ihmisiä. Toisaalla samassa maassa homouden olemassaolo kiistettiin vakaasti.

"Tietenkin homoja on, mutta sitä ei vielä tuoda esille", eräs yliopisto-opiskelija luonnehtii.



Etiopia

Etiopia on Itä-Afrikan sarvessa, Somalian naapurissa.
Maan pääkaupunki on noin kuuden miljoonan asukkaan Addis Abeba.
Väkiluku on yli 90 miljoonaa. Noin 85 prosenttia väestöstä asuu maaseudulla.
Maa on enimmäkseen vuoristoista ylänköä.
Sininen Niili saa alkunsa Etiopian ylängöltä.
Etiopia ei ole koskaan ollut siirtomaa.
Etiopia on parlamentaarinen liittotasavalta. Korkeinta poliittista valtaa käyttää pääministeri.



Hanna Hirvonen

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.



Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto