|
Hitaaseen journalismiin erikoistunut Long Play -toimittajakollektiivi julkaisi maaliskuun lopulla Ilkka Pernun jutun Totuuksien tavaratalo. Jutussa käsiteltiin ylivieskalaisen tavaratalo J. Kärkkäisen omistajan Juha Kärkkäisen julkaisemaa Magneettimedia-lehteä sekä internetin vaihtoehtojulkaisu Verkkomediaa.
Magneettimedia ja Verkkomedia julkaisevat juttuja moninaisista aiheista Syyrian sodasta rokotteisiin ja uuteen maailmanjärjestykseen. Magneettimedia julkaisee myös juutalaisvastaisia kirjoituksia.
Juttu herätti runsaasti keskustelua Long Playn Facebook-sivuilla, ja Verkkomedian päätoimittaja Janus Putkonen syytti Long Playta hyökkäyksestä vaihtoehtomedioita vastaan osana valtamedian käymää informaatiosotaa.
Vaihtoehtomedioiden ja salaliittoteorioiden kritisoimisen lisäksi median ja tiedeyhteisön olisi syytä kysyä itseltään, mistä johtuu, että ihmisten luottamus journalismiin ja tieteeseen horjuu.
Suomessa tehdään edelleen hyvää ja tutkivaa journalismia, mutta nettiuutisten klikkejä kalastelevat otsikot ja hätäisesti kirjoitetut toisen käden lähteisiin nojaavat uutiset murentavat journalismin julkisivua. Mediayhtiöiden omistuksen keskittyminen voi johtaa journalismin moniäänisyyden kaventumiseen. Toimitusten resurssien pienentyminen taas voi johtaa journalismin laadun heikkenemiseen.
Kaupallisen median kritiikkiin on varmasti syytä. Kritiikkiä esitetään runsaasti myös toimittajien ammattikunnan sisältä.
On hyvä, että ihmiset etsivät tietoa perinteisen journalismin ulkopuolelta, mutta jos vaihtoehto journalismille on huteriin lähteisiin ja huhuihin nojaava vaihtoehtomedia, mennään ojasta allikkoon.
Huolestuttavinta on se, että tutkitun tiedon halveksunta ulottuu ministeritasolle asti. Helsingin Sanomat uutisoi 2. huhtikuuta Maa- ja metsätalousministeriön sivuuttavan epämiellyttäviä tutkimustuloksia. Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskisen mukaan "ei kai missään ole kielletty, etteikö ministeriö saisi ajatella omillakin aivoillaan".
Ei ole lainkaan yhdentekevää, millaista tietoa pidetään luotettavana. Journalismi ja tiede eivät tuota absoluuttisia totuuksia, mutta kaikkea tietoa ei voi silti asettaa samalle viivalle. Faktojen vääristely oman totuuden tueksi on vaarallinen tie.
Faktoihin pohjautuvan tiedon epämiellyttävä puoli on se, että sillä on taipumusta olla sopimatta ihmisten valmiisiin ajatusmaailmoihin.
Silti faktat ovat ainoa totuus, joka meillä on.
Samuli Huttunen
Kirjoittaja on Aviisin Vt. päätoimittaja
Kommentointi on suljettu arkistosivulla.
Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen