Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Opiskelijoitten niska- ja hartiavaivat kasvussa

Opiskelijoitten niskat ovat jumissa. Ylioppilaitten terveydenhoitosäätiön Tampereen pisteessä kävi niska-, hartia- ja selkävaivojen takia viime vuonna 768 asiakasta, joista reilu 500 fysioterapeutilla. Kasvua on tullut neljässä vuodessa peräti 300 asiakkaan verran.

"Vaivoista kärsivät eniten liikunnallisesti passiiviset, etenkin jos mukana on joku yläraajoja staattisesti kuormittava harrastus, esimerkiksi lukeminen, tietokone, ompelu, kirjoittaminen tai muu sellainen. Huono ryhti ja puutteellinen ergonomia ovat myös avainasemassa", fysioterapeutti Miia Kaastinen sanoo.

Niska- ja hartiavaivat ovat selvästi yleisempiä naisilla kuin miehillä. Yleinen harhaluulo on, että ratkaisuna ongelmaan olisi hieronta. Se käy vain ensiavuksi. Liikuntaakin pitää Kaastisen mukaan harrastaa vähintään neljästi viikossa, jotta oireet vähenisivät.

"Valtaosalla opiskelijoista hyöty- tai harrasteliikunta ei ylitä edes puolta tuntia päivässä. Hyviä lajeja ennaltaehkäistä sekä kuntouttaa vaivoja ovat esimerkiksi sauvakävely, kuntonyrkkeily, kuntosaliharjoittelu ja puntti- tai keppijumppa."

Hyviä ovat siis lajit, joissa kuormitetaan yläraajoja.

"Työhän muuttuu koko ajan passiivisemmaksi ja passiivisemmaksi. Kun ennen oli kuokka ja jussi, niin nyt on mun kannettava ja mä. Näyttöpääte- ja istumatyö lisääntyy huimasti. Kun liikunnan harrastaminen vaivojen ehkäisemiseksikään ei ole riittävää, niin voi vaan kuvitella, kuinka sairauspoissaolot ja ennenaikaiselle eläkkeelle siirtymiset kasvavat tulevaisuudessa potenssissa", pohtii Kaastinen.

Hänen mukaansa syitä liikkumattomuuteen voidaan hakea jo lapsuudesta.

"Lapset eivät ole enää pihoilla ja leikkikentillä juoksevia, koulumatkat pyörällä tai kävellen liikkuvia aktiivisia ilopillereitä, vaan aikaa vietetään pleikkarin edessä ja tietokoneella."

"Mutta onneksi ei ole koskaan liian myöhäistä aloittaa."

Juha Honkonen
| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto