Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Miestenlehden päätoimittaja

Pelit-lehden päätoimittaja Tuija Lindén tuntee kohderyhmänsä läpikotaisin

Tuija Lindén on hurahtanut Guitar Hero -kitaransoittopeliin. Kuva: Teemu Kuusimurto.
Tuija Lindén on hurahtanut Guitar Hero -kitaransoittopeliin. Kuva: Teemu Kuusimurto.


Pelit-lehden toimitus ei ensisilmäyksellä eroa tavallisesta toimistosta. Tuija Lindénin huone on pitkän aution käytävän varrella. Huoneessa on työpiste, vaalea puupöytä ja pöydällä tulppaaneja vaasissa. Tietokone on auki, mutta kelläpä ei olisi.

Päätoimittaja nauraa. Lehteen on vuosien varrella tulvinut tiedusteluja lukijoilta ja koululaisryhmiltä, jotka haluaisivat tulla tutustumaan toimitukseen ja pelilaboratorioon, jossa toimittajat huhun mukaan testaavat pelejä. Kysyjille Lindén on joutunut vakuuttelemaan, ettei mitään nähtävää ole.

Toimittajien yhteisestä työtilasta on erotettu nurkkaus, josta pelilaboratoriolegendat luulevat kertovansa: hämärässä tilassa lojuu pelikoneita, mutta myös johtoja, pakkauslaatikoita ja muuta roinaa. Nurkkaus näyttää varastolta.

Lindén kertoo, ettei näky ole aina yhtä lohduton: Guitar Heron tullessa arvosteluun pelinurkkaukseen muodostui innosta hihkuva jono, jonka purkamiseksi kehitettiin vuoronumerosysteemi. Töitäkin kun oli välillä tehtävä.

"Me hakattiin sitä ihan hulluina. Ennen kuin nappaa lelukitaran käteen, ei tiedä, kuinka uskomattoman kivaa se on. On aivan upeata vetää gunnareita Guitar Herolla, ja saada tuttu biisi menemään 99-prosenttisesti oikein!" Lindén hehkuttaa.


Netissä tuttujen kesken

Nyt muovinen kitara makaa lattialla. Se on unohtunut Pelit-lehden 15-vuotisjuhlagaalasta, joka pidettiin edellisellä viikolla. Lindén on toiminut lehden päätoimittajana ensimmäisestä numerosta 1/1992 asti. Sitä ennen hän työskenteli esimerkiksi Mikrobitissä toimitussihteerinä ja kokeekin itsensä enemmän kielenhuollon ja lehden rakenteen ammattilaiseksi kuin toimittajaksi.

Lindénin työpäivän täyttävät muun muassa yhteydenpito avustajiin ja pelifirmoihin, tekstien lukeminen sekä taiton suunnittelu. Ja sitten on tietysti Pelit-lehden lukijoiden nettifoorumi.

"Joo, mä roikun siellä monta kertaa työpäivän aikana", hän myöntää iloisesti.

"Se on erinomainen työkalu lehden tekijöille. Sieltä saa välittömästi suoran palautteen lehdestä."

Lehden nettifoorumilla on 2000-3000 aktiivista käyttäjää. Ennen internetin läpimurtoa keskustelut käytiin Pelit-lehden kirjepalstalla. Lindénin mukaan keskustelun sävy on muuttunut välineen vaihduttua.

Kirjeet lähetettiin yleensä nimimerkillä, mutta foorumin käyttäjiltä päätettiin vaatia omalla nimellä kirjoittamista. Käytännöstä kysyttiin jokin aika sitten foorumilaisten mielipidettä, ja yllättäen kaikki halusivat jatkaa.

"Foorumilaiset ajattelevat, että verkkokeskustelu on tietyn yhteisön silmille ja se koetaan lähes yksityiseksi. Joskus pistettiin joku kommentti netistä lehteen, mutta heti tuli närkästyneitä palautteita, että ei se nyt ollut noin julkiseksi tarkoitettu", Lindén hämmästelee.

Välillä Lindénistä tuntuu, että lukijoiden luottamus toimituksen väkeen on turhankin luja.

"Joulupäivänä joku oli laittanut keskustelupalstalle kysymyksen joskus kymmenen aikaan illalla, ja kello yhdeltätoista ihmetellyt, että miksei kukaan vastaa. Kun me mentiin takaisin joululomalta töihin, niin kauhisteltiin, että ei kai me nyt joulupäivänä toimituksessa olla!"


Nopealiikkeiset ja nautinnonhaluiset lukijat

Pelit-lehden nettisivuilta löytyy myös lehden lukijaprofiili: nopealiikkeiset ja nautinnonhaluiset nuoret miehet. Mitä tämä käytännössä tarkoittaa?

"Sä olet tainnut käydä Sanoma Magazinesin sivuilla?" Lindén heittää vastakysymyksen ja nyökyttelee, kun myönnän käyneeni.

"Toi on just sellaista mainostoimistojargonia", Lindén huokaisee ja nojaa päätään vieressä olevan tuolin selkänojaa vasten miettivän näköisenä.

"Mitähän sillä nyt sitten tarkoitetaan? Varmaan sitä, että vastakohtana on kotihiiri, joka tyytyy vanhaan televisioon ja iänikuiseen radioon", Lindén saa ajatuksesta kiinni.

"Meidän porukka on sellaista, että kun MP3 tai YouTube tulivat kehiin, niin ne oli ensimmäisinä niitten kimpussa. Ei mun oikeastaan tarvitsisi seurata mitään sanomalehtiä, kun kaikki uusi tieto on heti meidän nettifoorumilla. Täällä pitää olla tosi ajan tasalla."

Nautinnonhaluisuuskin aiheuttaa miettimiskatkon. Lopulta Lindén virnistää.

"No onhan nuoret miehet hirveitä egoisteja. Ne elävät omassa maailmassaan ja viettävät valtavasti aikaa tietokoneen ja eri medioiden äärellä. Ehkä sitten ensimmäinen kunnon tyttöystävä vähän muuttaa tilannetta", Lindén heittää.

Jos elettäisiin vuotta 1992, Lindén sanoisi, että Pelit-lehteä lukevat nörtit, mutta nykyään niin ei voi sanoa. Nörttiyteen liittyy mielikuva tietokoneesta elämän suurimpana sisältönä, eikä päätoimittaja allekirjoita tätä lehtensä lukijoiden kohdalla.

"Foorumilla huomaa, että nuoret miehet lukevat esimerkiksi yllättävän paljon kirjoja. He ovat todella fiksua sakkia", Lindén sanoo vilpittömästi.

Lindénin arvostelukykyyn on vaikea olla luottamatta: sen lisäksi, että Lindén hengailee foorumilla seuraamassa keskustelua, hän myös lukee jokaisen käsiinsä osuneen nuorisotutkimuksen. Lehden on seurattava sitä, mitä sen lukijat seuraavat. Mielellään askeleen edellä.

"Mä nyt tiedän suunnilleen, mistä suklaasta meidän lukijat tykkäävät ja mitä vaatemerkkiä ne käyttävät", Lindén summaa.

Pelit-lehden 164 000 lukijasta 140 000 on miehiä. Sitä voi siis hyvällä syyllä sanoa miestenlehdeksi. Peliala on muutenkin vahvasti miehinen, ja nainen pelilehden päätoimittajana yhä kummastuksen aihe. Tuntuuko Lindénistä, että häntä ei oteta vakavasti?

"Mulla on hirveän hyvä olla!" Linden näyttää aidosti yllättyneeltä kysymyksestä.

"Mieti kaikkia lehdistötilaisuuksia. Arvaa vaan, kuka niissä jää mieleen ja erottuu joukosta. Mä käännän ennakkoluulot puolelleni: voin heittäytyä niin blondiksi kuin ikinä haluan ja tehdä tyhmiä kysymyksiä, joita kukaan muu meidän porukassa ei kehtaisi tehdä", Lindén nauraa.

Hän sanoo kuitenkin ymmärtävänsä mainiosti, etteivät peliala ja pelaaminen viehätä tyttöjä siinä määrin kuin poikia. Pelejä tekevät nuoret miehet nuorille miehille.

Lindén toteaa, ettei suunnittelijoilla ole luultavasti hajuakaan siitä, mikä tyttöjä kiinnostaa. Räikeänä esimerkkinä ovat tytöille suunnitellut barbipelit, joista Lindén puhuu puoliksi inhoava, puoliksi säälivä ilme kasvoillaan. Pelit-lehden päätoimittaja uskoo tyttöjen pelaavan, kunhan jotain hauskaa ilmaantuu.

"Bilepelit kuten Singstar ovat uponneet tyttöihin ihan uudella tavalla. Niistä tytöt ovat olleet innostuneita. Ja kyllä tytötkin pelaavat räiskintää! Mäkin pelasin sitä, mutta yhdessä vaiheessa vaan tuli sellainen olo, etten jaksa tappaa koko ajan", Lindén huokaisee.


Siellä missä tapahtuu

Pelilehden tekeminen vaatii ainaista matkustelua esimerkiksi Yhdysvaltoihin, jossa pidetään vuosittain pelialan E3-messut. Tapahtumaan kerääntyvät kaikki suuret nimet, kuten Sony ja Nintendo, paljastamaan hyvin varjellut pelisalaisuutensa. Tietysti Pelit-lehdenkin on pitänyt olla paikalla.

Lindén kertoo, että nuorempana hän hoiti itse kaiken matkustelun, ja jokakeväinen matka E3-messuille alkoi tuntua samalta kuin käynti kesämökillä. Jossain vaiheessa Lindén huomasi, ettei ole koskaan kotona ja on kyllästynyt hotellihuoneisiin. Nyt hän lähettää "kundit" maailmalle, kun jossain tapahtuu.

Lindén epäilee, että harvassa muussa työssä hän olisi päässyt käymään Jenkkilässä niin monta kertaa, ettei enää yksinkertaisesti huvita mennä. Kaikkeen kyllästyy joskus. Entä Pelit-lehden päätoimittajuuteen?

"Totta kai, monta kertaa olen ajatellut, että vaihtaisin muualle", Lindén kertoo.

"Mutta sitten tulee jokin gaala tai joku kiva ihminen soittaa ja unohdan koko ajatuksen. Tämä on kuitenkin pelkkää hauskaa koko juttu, välillä täytyy toimitukselle ja itselleen vaan muistuttaa siitä."

Veera Visapää

Tuija Lindenin suosikit

"Lempparipeli viime aikoina: Guitar Hero I ja II. Loistavaa fiilistelyä niin yksin kuin kaksin. "

"Tällä hetkellä pelaan tiiviisti: Puzzle Quest DS. Seikkailuroolipeli, joka yhdistää loistavasti seikkailun ja puzzlepelin."

"Lempparipelikoneeni: Nintendo DS ja PC. Molemmat sopivat hetken rentoutumiseen."

"Eniten pelaamani pelisarja: Heroes of Might and Magic eri versioina vuosien mittaan."

"Kesällä pelaan: IRL (=in real life) puutarhassa kasvienistutuspelejä."

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto