Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Saako yliopistolla jakaa flaijereita?

Poliisille Sodexo-boikotista soittanut ei kertonut nimeään

Hallintojohtaja Timo Lahti (oik.) keskustelee poliisien kanssa Linnan aulassa.
Hallintojohtaja Timo Lahti (oik.) keskustelee poliisien kanssa Linnan aulassa.

Keskiviikkona 15. huhtikuuta opiskelijat jakoivat Linnan Sodexo-ravintolan edessä kriittisiä tietolappusia ravintolasta, koska sen emoyhtiö loukkaa heidän mielestään ihmisoikeuksia. Flaijereiden jakoa tuli keskeyttämään ensin vahtimestari, sitten yksityisen G4S-firman vartija ja lopulta kaksi poliisia.

"Sodexo on meidän kanssamme sopimuksessa, joten ei me voida antaa heidän liiketoimintaa häiritä", Tampereen yliopiston hallintojohtaja Timo Lahti sanoo.

Kampanjan järjestäneen Toimiva yliopisto -verkoston mukaan Lahti yritti kaikin keinoin keskeyttää kampanjan. Varmaa tietoa poliisille soittajasta ei ole, sillä puhelu hätäkeskukseen oli anonyymi.

"Voi olla, että kampanjan järjestäjät soittivat poliisit saadakseen huomiota medialta tai sitten vartija soitti", Lahti sanoo.

Myös Linnan vahtimestari Ari Laitinen tiedotti Toimivalle yliopistolle sähköpostilla soittajan olleen vartija, joka ei muuten onnistunut poistamaan kampanjoijia. Tilanteesta kuvatussa videopätkässä poliisit kuitenkin puhuvat hallintojohtajan haluavan opiskelijoiden lähtevän yliopiston rakennuksesta ulos.

Lahden mielestä pelkästään Sodexo-ravintola ei ole yksityistä tilaa vaan koko Linna-rakennus, koska silläkin on omistaja. Kampanjan opiskelijat sanovat yliopiston olevan julkinen tila.

"On uskomatonta, että hallintojohtaja ja kaupallinen ravintola määräävät, että yliopistolla ei saa jakaa tietoa. Voiko luentotilaisuuteenkin tulla poliisit, jos luennoitsija puhuu kriittisesti Sodexosta?", kampanjan järjestäjiin kuuluva Pekko Iso-Koivisto kysyy.


Ratkaisevaa kiistassa ei kuitenkaan ole, onko yliopisto julkinen tila, vaan onko se yleinen tila. Vain yleisessä tilassa saa jokamiehen oikeudella kampanjoida ja osoittaa mieltään. Julkiseen tilaan on kaikilla pääsy, mutta tilan haltija saa määrätä tilan käytöstä. Julkisia tiloja ovat esimerkiksi linja-autoasemat ja oppilaitokset.

Yleisiä tiloja ovat sellaiset paikat, jotka on tarkoitettu yleisesti käytettäväksi, kuten kadut, puistot ja torit. Yleisyys ei riipu siitä, kuka tilat omistaa.

Rakennuskin voi olla yleistä tilaa, kuten esimerkiksi viraston aula. Mutta koska yliopisto on oppilaitos ja hallinnollisesti virasto, voiko sen aula olla yleinen paikka?

"Sen voi ajatella olevan yleinen, mutta se on tulkinnanvaraista", poliisin lupapalvelut-linjan johtaja Antero Rytkölä sanoo.

Sodexo-tempaukseen tulleet poliisit tulkitsivat ilmeisesti tilan yleiseksi, koska eivät siirtäneet opiskelijoita mihinkään yli tunnin neuvottelun jälkeen. He pitivät olennaisena sitä, että kampanjoijat ovat yliopiston omia opiskelijoita.

Linnan aulassa kerätään adressia Sodexon poistamiseksi yliopistolta, jossa oli Aviisin mennessä painoon 118 nimeä. Toimiva yliopisto jatkaa kampanjointia Sodexoa vastaan, kunnes se lähtee yliopistolta.


Hertta-Mari Kaukonen, teksti
Tatu Blomqvist, kuva

Kommentti: Buddhalainen konstaapeli


Kuka poliisin kutsuikin, toimi täysin vailla pelisilmää. Poliisit asiallista mielenilmausta keskeyttämässä ovat silkkaa bensiinin viskomista liekkeihin.

Paitsi ei tässä tapauksessa: kaljupäinen köriläskonstaapeli oli buddhalaisen tyyneyden ja mielenrauhan ruumiillistuma. Kymmenen pistettä hänelle.

Mielenosoittaja pauhasi konstaapelille totalitarismista. Rohkenen epäillä, että totalitaristisen valtion poliisit ovat hieman eri maata.


Seppo Honkanen

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (5)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.
 1. Super Mario (25.04.09, kello 16:44)

  Painetussa lehdessä oli maininta, että tapauksesta on olemassa video toimivayliopisto.netissä tms., mutten löydä sitä. Voisitteko pistää linkkiä?

 2. Hertta-Mari Kaukonen (27.04.09, kello 12:27)

  Tässä suora linkki:

  vodpod.com/watch/1530569-...

 3. Tyytyväinen asiakas (09.05.09, kello 12:25)

  En halua, että Sodexho lähtee Linnasta mihinkään. Sieltä saa hyvä ja edullista ruokaa. Sitäpaitsi Sodexhon asiakastiedotteen mukaan aktiivit ovat itse väärässä ja protestoivat olemattomia asioita vastaan. Ja vaikka näin ei olisikaan, niin mitä sitten? Jos vankiloissa tarjoillaan yhtä hyvää ruokaa kuin Linnassa, niin eihän siellä silloin hullumpaa ole olla.

 4. Toni (11.05.09, kello 14:07)

  Tyytyväinen asiakas taitaa olla pikkaisen naivi. Tokihan Sodexho laittasi asiakastiedotteesen tunnustuksen toimintansa epäeettisyydestä, jos se epäeettinen olisi...Loogista.

 5. Mari (11.05.09, kello 14:10)

  Tyytyväiselle asiakkaalle:

  Kidutukseen osallistumisesta Sodexoa syytetään (ja työläisten oikeuksien polkemisesta, minimipalkkalain rikkomisesta jne.)
  huono ruoka ei ole ollut valituslistalla :)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto