Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Klassikkoni: Hellyttävän boheemia

Henri Murger, boheemielämää, Karisto 1959
Henri Murger, boheemielämää, Karisto 1959

Kun luin Boheemielämää ensimmäistä kertaa, olin juuri niin köyhä, kuin opintotuella kitkutteleva pahimmillaan on. Oli huvittavaa huomata, että nuorten miesten elämä 1800-luvun Pariisissa muistutti hieman omaani. Tosin minun ei tarvinnut polttaa huonekaluja uunissa. Villasukat ja villapaita riittivät lämmikkeeksi.

Boheemielämää on hauska, mutta koskettava tarina. Se kertoo rutiköyhien maalari Rodolfin, kirjailija Marcelin ja säveltäjä Schaunardin ystävyydestä, kommelluksista ja taiteellisista pyrkimyksistä.

Ymmärtääkseni kirja ei varsinaisesti ole omaelämäkerrallinen. Romaanissa kuvattu elämäntapa oli kuitenkin Henri Murgerille varsin tuttu. Syntyperäinen pariisilainen sai aloittelevana kirjailijana mennä usein "illallisetta vuoteeseen ja vuoteetta illalliselle", kuten hän itse on kuvaillut. Taistelu jokapäiväisestä leivästä kävi myös Murgerille vähintään yhtä työlääksi kuin pyrkimys maineeseen.

Henri Murger on ehdottomasti humoristi, mutta sellaista sorttia, jonka kerronnasta huokuu myös elämän vakavuus. Hilpeät veikot Rodolf, Marcel ja Schaunard päätyvät moneen niin koomiseen tilanteeseen, että kirjaa lukiessani nauroin välillä ääneen. Toisinaan taas tunsin elämän kolhimaa kolmikkoa kohtaan suurta sympatiaa.


Teos on Aki Kaurismäen lempiromaani. On helppo kuvitella, että nuori Kaurismäki on samaistunut taiteilijaveikkojen elämään. Vuonna 1992 Kaurismäen kauan kaavailema hanke Boheemielämän filmatisoinnista toteutui. Hän raahasi suomalaiset näyttelijät Pariisiin näyttelemään ranskaksi. Lähtökohdat eivät kuulosta lupaavilta, mutta koska ohjaajana oli Kaurismäki, lopputulos on kuulemma hyvä.

Henkilökohtainen boheemielämä koitui Murgerin turmioksi. Hän kuoli 39 vuotiaana, keskellä mainetta ja menestystä, juuri akateemikon tittelin saaneena. Saman tittelin on saanut nyt myös Aki Kaurismäki.


Seppo Honkanen

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto