Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Tamyn talous höylättiin plussalle

Tamyssä säästettiin työntekijäkuluissa, projekteissa ja jaostoissa. Taskun pohjalle jäi reilu 600 euroa.

"Piirrän tähän 612 euron kohdalla sydämiä ja hymiöitä", Tamyn hallituksen puheenjohtaja Kaisa Myllylä sanoi leveästi hymyillen hallituksen budjettia käsittelevässä kokouksessa.

Tamyn viime vuoden tilikauden tilinpäätös on 612,59 euroa ylijäämäinen. Plussamerkkinen tulos on varsin yllättävä. Suunniteltua 69 930 euroa ei tarvinnut käyttää jäsenmäärän laskun varalle säästetyistä rahoista, vaikka jäsenmäärä laskikin keväisen maisterisuman takia merkittävästi ja sen takia Tamyn jäsenmaksutulotkin vähenivät.


Talouden positiiviset uutiset ovat viimevuotisen niin sanotun juustohöylähallituksen ansiota. Säästöjä revittiin ennen kaikkea henkilökuluista, mutta joka paikasta höylättiin ainakin vähän. Tamyn henkilökunta kritisoi välillä ankarastikin hallituksen leikkauksia henkilöstömenoissa. Tamyn puheenjohtaja Myllylä torjuu kuitenkin puheet nimenomaan viime vuodelle suunnatusta säästökuurista.

"Henkilöstöjärjestelyiden, mitä viime vuonna tehtiin, syyt olivat toiminnallisia eivätkä taloudellisia, mutta samalla satuttiin säästämään rahaa", Myllylä sanoo.

Myllylä tarkoittaa henkilöstöjärjestelyillä sitä, että Tamy oli loppuvuoden kokonaan ilman järjestösihteeriä, koska kulttuuri- ja tiedotussihteerin ja järjestösihteerin toimien yhdistämistä mietittiin. Samaan aikaan kuti-sihteerillä oli väliaikainen sijainen.

Myllylä painottaa, että viime vuoden hallitus yritti tasapainottaa Tamyn taloutta pitkällä aikavälillä ja sille itsellekin tuli yllätyksenä, että talous pääsi jo viime vuonna plussalle. Esimerkiksi uudella kirjanpitäjällä ei luonnollisestikaan ole yhtä paljon kokemuslisiin oikeuttavaa työkokomusta kuin eläkkeelle jääneellä edeltäjällään. Rahaa säästyi odottamatta silläkin, että suurin osa jaostoista ei järjestänyt viime vuonna juurikaan toimintaa, vaikka niille oli rahaa budjetoitu. Lisäksi lapsiparkkia käytettiin odotettua vähemmän.

Muita säästökohteita olivat muun muassa projektien karsiminen, kalustohankintojen vähyys ja Aviisin avustajabudjetin pienentäminen, jonka takia toimitus valokuvaa ja kirjoittaa nykyisin enemmän itse. Hallitus säästi itsekin edustuskuluissaan. Osa plusmerkkisestä tuloksesta selittyy myös lisääntyneillä tuloilla, kuten kalenterin hyvällä mainosmyynnillä ja korkotuotoilla. Ravintola Yo-talon osakkeiden myynti ei kuitenkaan näy vielä viime vuoden tuloksessa, koska ne myytiin tänä vuonna.

Jotkut harvat momentit olivat kaikesta huolimatta miinusmerkkisiä. Esimerkiksi edustajisto kokousti niin paljon, että sen käyttövarat ylittyivät.


Jäsenmäärän lasku tulee todennäköisesti näkymään tänä vuonna viimevuotista enemmän Tamyn tuloksessa, koska viime vuonna lasku tapahtui vasta syyslukukaudella ja siitä eteenpäin lasku on kokovuotista. Tälle vuodelle on varattu vanhojen jäsenmaksusäästöjen käyttämistä kompensoimaan jäsenmäärän menetystä 47 130 euroa. Voittoa tavoittelemattomana järjestönä Tamyn ihanteellinen tulos on lähellä nollaa.

"Tosi varovastihan me budjetoimme, mutta voi olla että tänä vuonna emme pääse plussalle tai nollatulokseen. Tälle vuodelle ei ole suunniteltu lisäsäästöjä. Nyt on haasteena sijoittaa rahoja tässä taloudellisesti hankalassa tilanteessa", Myllylä sanoo.


Hertta-Mari Kaukonen, teksti
Seppo Honkanen, grafiikkaTamyn talous

- käyttötalouden menot
1 224 277 e
- käyttötalouden tulot
1 207 779 e
- rahat ja pankkisaamiset
764 967 e
- koko omaisuuden arvo
1 256 260 e

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto