Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Vapun pimeä puoli

Työn juhla ei ole kaikille yhtä juhlaa. Moni joutuu olemaan töissä, jotta muut voivat juhlia. Vapun jälkiä korjataan pitkään.

Ilmapallot. Mitä olisikaan vappu ilman ilmapalloja ja heliumia? Ilmapallokeskuksen kehitysjohtaja Heli Sivaro kertoo erityisesti foliopallojen myynnin lisääntyvän huimasti vapun tienoilla. Myös heliumia myydään tavallista runsaammin.Pilailijat hengittävät heliumia Aku Ankka -äänen aikaansaamiseksi, mutta Sivaro ei konstia suosittele.

"Toivottavasti kukaan ei hanki heliumia tällaiseen viihdekäyttöön. Helium on hapen syrjäyttävä kaasu, joten se saattaa aiheuttaa hapenpuutetta. Se voi johtaa jopa tajuttomuuteen ja hengenvaaraan. Tämän lisäksi helium ärsyttää äänihuulia."

Sivaro ehdottaakin hauskuutusvälineiksi muita Ilmapallokeskuksen tuotteita, kuten serpentiinejä, torvia, pillejä, hattuja tai peruukkeja.Taksi.
"Vappu ei merkitse minulle sen kummempaa juhlaa kuin muutkaan aatot tai pyhät. Yleensä se menee työn merkeissä", kertoo taksiautoilija Petri Viteli.

Vappuna autosta saa siivota tavallista enemmän serpentiininpätkiä, mutta Viteli ei valita kohtaloaan.

"Vappuasiakkaat ovat yleensä iloisella mielellä, koska ovat nauttineet hieman miestä väkevämpää ."

Vappuna kuskattavia riittää huomattavasti normaalia viikonloppua enemmän. Viteli toivookin juhlijoilta malttia, koska etenkin aamuyöstä jonot ovat pitkät.Alko.
Jonoja muodostuu myös viinakauppaan. Tampereen Stockmannin Alkon myymälästä neuvotaankin asioimaan pitkäripasessa jo hyvissä ajoin ennen vapun aattoa.

Kevään tulo näkyy myös juomavalinnoissa. Stockmannin Alkosta kerrotaan, että vapun kestosuosikkeja ovat maustamaton viina ja kuohuviini, mutta moni nappaa vappupiknikille mukaan esimerkiksi roseviinejä.

Vappuna viinakaupassa asioi tavallista enemmän opiskelijoita. Moni pukeutuu juhlan mukaisesti, mutta Alkosta kerrotaan, että naamaria pitäisi kassalla raottaa ainakin sen verran, että asikkaan ostokelpoisuus voidaan todeta.Ravintola.
Tillikan tarjoilija Liisa Tammelin-Tolonen on nähnyt työssään 35 vappua. Moni asia on vuosien varrella muuttunut, mutta vappu on sälyttänyt merkityksensä.

"Se on iloinen, vähän koominenkin juhla. Koskaan ei tiedä tarkaan, mitä tulee tapahtumaan."

Yllätyksellisyydestä huolimatta vakavampia häiriöitä on sattunut Tillikassa harvoin. Tammelin-Tolonen arvelee ihmisten olevan vappuna niin hyvällä tuulella, että ongelmista selvitään puhumalla.Poliisi.
Kun puhe ei auta, tarvitaan poliisia. Komisario Ismo Nykopp Pirkanmaan poliisilaitokselta on hillinnyt liian riehakkaita juhlijoita poliisin ominaisuudessa arviolta viitenätoista vappuna.

"Usein puhutaan poliisin vanhoista tutuista, mutta kyllä vappuna tehdään paljon uusiakin tuttavuuksia", Nykopp kertoo.

Komisarion mukaan ihmisiä on vappuna liikkeellä niin paljon, ettei häiriöiden ennaltaehkäisyyn aina ehditä. Joinakin vappuina kurja sää on hillinnyt hurjinta juhlimista.

"Leikillään me toivotaan, että vettä tulisi kovaa ja mielellään vielä pakkanen siihen päälle, mutta silloin olisi ikävä tehdä töitä. Sanotaan nyt näin, että toivotaan virkistävää aamusadetta."Putka.
Satoi tai paistoi, jokunen juhlija päätyy lopulta Sorin putkaan. Vartija Henry Aleniuksen mukaan työn juhla näkyy korkeina säilöönottomäärinä ja yleisenä hulinana.

"Vappu ja uusi vuosi ovat kiireisimmät kekkerit meidän kannalta. Komean auringonpaisteen sattuessa ojan pientareilta saa keräillä paljon ihmisiä säilöön."

Alenius arvioi, että vappuna asiakkaita saattaa olla puolet enemmän kuin perusperjantaina. Normaaleina viikonloppuina putkat täyttyvät vakioasiakkaista, mutta vappuna asiakaskunta sekoittuu.Suihkulähteet.
Monille vappuna käynnistettävät suihkulähteet ovat kesän merkki. Valitettavan usein pulppuavan veden joukkoon lorautetaan tiskiainetta vaahdon aikaansaamiseksi.

"Minusta se on huono vitsi. Ei naurata yhtään", Rakennuttajahortonomi Teemu Kylmäkoski Kaupunkiympäristön kehittämisestä kertoo.

Ilkivaltaan yritetään vappuna varautua, mutta aina piloihin ei ehditä puuttua. Tempun jälkeen allas joudutaan tyhjentämään ja pesemään. Pahimmillaan suihkulähteen pumppu voi rikkoutua.

Suihkulähteisiin ei pelkästään lorauteta pesuainetta, vaan niissä myös kylvetään. Sitäkäään Kylmäkoski ei suosittele.

"Siinäkin on se vaara, että jotakin rikkoutuu. Voi tulla iso lasku. Altaat on katsomista varten ja uimarannat uimista varten."Päivystys.
Terveyskeskuksissa paikkaillaan ahkerasti vappujuhlinnan ruhjeita. Hatanpään päivystysaseman ylilääkäri Paula Viidan mukaan kiirettä pahentaa tänä vuonna se, että vappu sattuu viikonlopulle, ja ihmiset voivat juhlia pidempään.

"Kyllä siinä veri lentää, lainausmerkeissä ja oikeastikin. Haavaa haavan päälle, nyrjähdyksiä ja katkenneita jalkoja. Lasia etsitään kehosta, kun pulloja on rikottu", Viita päivittelee.

Vappuna humalaisia päivystysasiakkaita on huomattavasti enemmän kuin muulloin. Ainoastaan uusi vuosi vetää vertoja kevään juhlalle.

"Täytyisi osata ottaa iisimmin ja juoda välillä pelkkää vissyä", Viita ohjeistaa juhlijoita.

Viita muistuttaa, että maanantaina 4.5. klo 7:30 Hatanpään päivystys siirtyy Taysiin, jossa aloittaa Acutan yhteispäivystys.Apteekki.
Juhlahumussa moni unohtaa, että elämää on vielä pyhien jälkeenkin. Rajun juhlimisen palkkana on krapula. Yliopiston apteekin proviisori Rami Kivistö ei tiedusteluista huolimatta osaa kertoa lääkettä krapulaan.

"Krapula lähtee potemalla. Vettä kannattaa juoda ja olla yksi päivä ihan rauhassa."

Kivistön mukaan särkylääkkeiden myynnissä ei ole vapun aikaan havaittavaa piikkiä.A-klinikka.
"Meillä näkyy periaatteessa kaksi ryhmää: amatöörit asialla ja ne, joilla on jo taustalla vankkaa asian harrastusta", kertoo sosiaaliterapeutti Aki Luoma A-klinikkasäätiön Tampereen A-klinikkatoimen nuorisoasemalta.

Amatöörit ohjataan nuorisoasemalle yleensä vanhempien toimesta. Lapset kärähtävät vanhemmilleen viinan käytöstä, ja vanhemmat huolestuvat.

"Moni nuori saattaa ajatella, että ainakin vappuna on pakko ottaa, ja homma saattaa karata lapasesta", Luoma kertoo.

Kokeneemmat harrastajat päätyvät nuorisoasemalle useimmiten itse.

"Vappuna saatetaan ryypätä useampi päivä, jonka jälkeen tulee ongelmia katkaisun kanssa."


Juho Hakkarainen

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto