Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Tutkittu juttu

Raha ei tee onnelliseksi - paitsi jos sitä tienaa naapuria enemmän!

Warwickin ja Cardiffin yliopistojen tiimi etsi selitystä sille, miksi vauraiden maiden kansalaiset eivät ole sen onnellisempia nyt kuin 40 vuotta sitten, vaikka talouskasvu on merkittävästi lisännyt keskimääräisiä tuloja.

"Tutkimuksemme paljasti, että tulot ennustavat onnellisuutta vain suhteellisesti, todellisilla summilla ei ole merkitystä", tutkimusta johtanut Chris Boyce Warwickin yliopistosta sanoo.

Tutkimuksen mukaan olennaisinta rahan ja onnellisuuden yhteydessä oli se, miten omat tulot suhteutuvat samanikäisten, samaa sukupuolta olevien, samalla paikkakunnalla asuvien ihmisten kanssa.

"Vaikka tienaisit miljoonan vuodessa, et ole onnellinen, jos tiedät tuttujesi nettoavan tuplasti enemmän", Boyce selittää.

Tutkimuksen julkaisi Psychological Science. Asiasta kertoi Tiede.fi.


(A5)

Internet kuluttaa kaksi prosenttia sähköstä!

Internetin perustana olevat tietokonekeskukset kuluttavat noin 330 terawattituntia sähköä vuonna 2009 eli noin kaksi prosenttia maailman koko sähköntuotannosta!

Osa sähköstä on päästötöntä, osa tuotetaan hiilidioksidia tuottavissa laitoksissa. Internet-servereiden tarvitseman sähkön tuotannossa syntyy laskennallisesti noin 200 miljoonaa tonnia hiilidioksidia. Se on noin neljäsosa lentoliikenteen hiilidioksidipäästöistä.

Sveitsiläistutkija G.I. Meijer toteaa Science-lehdessä, että puolet sähköstä kuluu itse servereissä, toinen puoli menee niiden jäähdyttämiseen.

Asiasta kertoi Suomessa Ylen tiedeuutiset.


(A5)

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto