Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Vapun monet kasvot

Vappuna riittää vaihtoehtoja. Juhlija voi viettää aikaa marssilla, bussissa tai piknikillä.

Tamyn ja Boomin Wappu

Kauppatieteilijöiden ainejärjestö Boomi järjestää kaikille Tampereen yliopiston opiskelijoille vappukietoajelun Pirkanmaalla, jonne piti jo ilmoittautua. Jollei ennakkolippua ole hankkinut, mukaan voi vielä päästä silti päivän huipentavaan Wapun Starttibileisiin Love Hoteliin.

Aika ja paikka: 24. 4 klo 14 alkaen koko päivä, ilta ja yö. Ensin bussissa, sitten rasteilla, lopulta Love Hotelissa.


Pispalan vappujuhlat

Perinteisen Pispalan vappujuhlan teemana on tänä vuonna muun muassa Elävä ja turvallinen Pispala ja rasismin vastaisuus. Pispalan harjun Pyykkitorilla on luvassa kansanjuhla, johon kuuluu vappukulkue, puheita ja rokkia. Esiintyjinä ovat muun muassa Heikki Salo, Petra Tikkanen ja Pouco ou Pouco band. Tapahtumassa on lisäksi lasten vapputapahtuma.

Tapahtuman järjestää anarkistinen kulttuurijärjestö Moukari ja Korttitalo. Juhla on tarkoitettu kaikille, mutta ennen kaikkea virallisen yhteiskunnan ulkopuolisille. Pyykkipuiston tapahtuma-alueella on saatavilla tapahtuman alussa ilmaista kasvisruokaa. Alueelta löytyy myös myyntibasaari ja vappukanttiini. Paikalle voi tulla, vaikka ei asuisikaan lähialueella. Marssissa on ollut viime vuosina noin 25 ihmistä ja juhlissa arviolta 300—500.

Aika ja paikka: 1.5 Vappukulkue järjestäytyy klo 14 Ahjolassa, Pyykkipuiston kansanjuhla klo 15—21.30 (säävaraus)


Kristuspäivä

Vappuna tuhansien uskovien odotetaan kokoontuvan Tampereella uudistettuun Kristus-päivään ja Jeesus-marssiin. Jäähallilla on ohjelmassa rukousta, puhetta ja lasten ohjelmaa. Mukana esiintymässä ovat muun muassa Exit ja Markku Koivisto.

"Kristus-päivä on osa laajempaa prosessia, joka tähtää evankeliumin levittämiseen jokaiseen kotiin Suomessa", tapahtumaa kuvaillaan sen nettisivuilla.

Aika ja paikka: 1.5 Jeesus-marssi starttaa Aleksanterin kirkolta klo 11.30. Kristuspäivä on Hakametsän jäähallissa klo 13—23.30


Tamyn vappupiknik

Tamy järjestää opiskelijoille ilmaisen piknikin, jossa Tamy luovuttaa perinteinen Vappulakki-palkinnon. Piknikillä on tarjolla muun muassa ilmaisia täytyttyjä Subwayn patonkeja, joita Gastronautti-yrityksen edustaja tuo paikalle maisteltaviksi. Lisäksi Tamyn hallitus päivystää piknikillä, joten heille voi mennä juttelemaan mieltä askaruttavista asioista.

Aika ja paikka: 28. 4 klo 11—15 Päätalon ala-aulassa


Teekkariwappu

Teekkariwappu käynnistyy Tampereella Tampin paljastuksesta ja kestää noin kaksi viikkoa aina Wapun päivään asti. Teekkareiden Wapun merkittävimmät tapahtumat ovat Suomen neidon lakitus, fuksikulkue sekä teekkarikaste. Lakituksen jälkeen ensimmäisen vuoden teekkari saa käyttää ensimmäistä kertaa lakkiaan. Yhteensä tamperelaiseen teekkariwappuun kuuluu noin 50 erilaista tapahtumaa, joista tietyt suorittamalla voi hankkia itselleen emäteemun arvonimen.

"Serpentiinit lentelevät jo meillä, kun odottelemme innoissamme Wapun alkamista", Tampereen teknillisen yliopiston ylioppilaskunnan teekkarikulttuurivastaava Elli Homanen sanoi puolessa välissä huhtikuuta.

Ajat ja paikat wappukalenterissa: http://webhotel2.tut.fi/ttyy/wappu


Vappuaaton mielenosoitus ja juhlat kadulla

Viime vuoden tapaan myös tänä vuonna ala- ja vastakulttuuriset järjestöt järjestävät ison mielenosoituksen vapunaattona. Kuka tahansa on tervetullut omien iskulauseiden kanssa tai ilman. Juhlissa esiintyvät ainakin Käpykaarti, No Kids, Vapaat kädet, Cam Payne ja dj Ilamatic. Mielenosoitusta ennen on todennäköisesti lapsiperheille tarkoitettu vallaton vappupiknik mielenosoituksen lähtöpaikalla Emil Aaltosen puistossa.

Aika ja paikka: Kokoontuminen Emil Aaltosen puistossa Tammelassa vappuaattona kello 16.30


Vappumarssit

Perinteisiä marsseja ovat tänä vuonna työväen marssi ja teekkarifuksien marssi, joiden yhteydessä on puheita ja musiikkia. Lähtöpaikalla myydään myös vappupalloja. Työväen marssi päättyy työväenjuhlaan keskustorille. Teekkarit marssivat puolestaan koskenrantaan, jossa fuksit kastetaan.

Marssien perässä kulkee tänä vuonna myös "Köyhät kyykystä"-mielenosoitusmarssi. Mukana marssilla on kutsun mukaan rumpuja, banderolleja, karnevaalia ja hyvä meininki.

"Haluamme elvyttää vappuperinnettä ja tuoda marssille uutta väriä ja meininkiä", mielenosoitusmarssin järjestäjä Jukka Peltokoski sanoo.

Aika ja paikka: 1.5 kokoontuminen n. klo 11.00 Sorin aukiolla, josta kaikki marssit lähtevät peräkanaa.


Boomin vappuputki

Vappuputki kestää tänä vuonna peräti kymmenen päivää. Koko putken liput on jo myyty, mutta yksittäisiin tapahtumiin voi olla hajalippuja.

Ajat ja paikat löytyvät kalenterista: http://wappu.boomi.fi/tapahtumat.html


Ennen marssittiin kaupungin halki

Tamperelainen työväestö on viettänyt vappua ainakin jo vuodesta 1865. Finlaysonin työntekijät kokoontuivat tuolloin yhteen juhlimaan toukokuun ensimmäistä päivää.

"Viina näytteli niin merkittävää osaa juhlimisessa, että työnantaja antoi sen takia rajoituksia vapaissa“, tamperelainen ammattiyhdistyshistoriaa tutkinut toimittaja Tuomo Koivisto kertoo.

Ensimmäinen vappumarssin tapainen kevätkävely järjestettiin jo vuonna 1896 ja se suuntautui Järvensivun harjulle. Marssi lähti työväentalolta ja mukana oli 200 marssija. Ensimmäinen virallisempi vappumarssi eli sen aikaisella kielellä mielenosoitusmarssi suunnattiin vuonna 1901 Pyynikille, jolloin tuhannet tekivät kävelyretken Pyynikin harjulle. Marssireitit ovat olleet huomattavasti nykyisiä pidempiä.

"Joskus 40—50-luvuilla esimerkiksi Ikurista, Lamminpäästä ja Lielahdesta lähti omat marssit, jotka yhdistyivät keskustorilta lähteneeseen pääkulkueeseen", Koivisto kertoo.

Sotien jälkeen Tampereen vasemmiston vappujuhlissa saavutettiin osanottajaennätys: 12 000 marssijaa. Vappujuhlan ohjelma perustui juhlapuheisiin, mutta mukana on aina ollut myös runoja ja lauluesityksiä.

"Toivottavasti vappumarssi ei kuole, mutta uuden sukupolven myötä merkitys on muuttunut. Se on silti osoitus, että työväestö haluaa viettää vappua alkuperäisessä merkityksessä eli työn juhlana. On tärkeää, että pääjuhlaa ja marssia pidetään", Koivisto sanoo.


Hertta-Mari Kaukonen

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.



Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto