![]() |
|
![]() |
Milloin viimeksi on puhuttu soijan viljelystä ja sen haittavaikutuksista? Suuri syyllinen on geenimanipuloitua soijjaa monopolimaisesti uhkailemalla tuputtava Monsanto.
Kyseisessä touhussa on etiikka ja ekologisuus kaukana. Olkoonkin, että paljon soijasta menee lihakarjan kasvatukseen.
Eikä ole syytä unohtaa sitä, että soijaa ei Suomessa tai Suomen lähimaissa kasvateta. Se rahdataan tänne pääasiassa Brasiliasta, Intiasta ja Kiinasta. Kyseiset maathan ovat myös tunnettuja reilusta ihmistä arvostavasta työilmapiiristä ja työturvallisuusvalvonnasta. Brasiliastakin löytyy jo monta soijaviljelmillä itseänsä myrkyillä sairaaksi saanutta lasta.
Yleensä soija käy siinä matkalla vielä jossain jalostuksessa. Yllättäin tämä matka taitetaan monella eri fossiilista polttoainetta kuluttavalla menopelillä, kuten rekoilla, laivoilla ja junilla (sähköjunat ovat harvinaisia vielä aasiassa ja eteläamerikassa).
Oikea ekoteko on suosia lähiruokaa. Sitä mitä se maajussi siinä 50km sisällä sinusta viljelee ja kasvattaa. Proteiinit kanamunista, lihasta/kalasta ja maidosta, hiilarit viljasta, kasviksina Suomessa kesällä kasvatettavia (juurekset, perunat).
Minua oikeasti inhottaa, että soijaa ja muita tuontitavaroita mainostetaan ekotekoina ja eettisinä ruokavälineinä. Eettistä ehkä eläimille, mutta ei ihmisille!
Mutta ehkä minä vain olen ennakkoluuloinen ja asennevammainen. Asennevammani vaan tulee siitä, että tajuan, ettei ruoka tyhjästä generoidu sinne kauppaan.
Ennakkoluuloinen ja asennevammainen DI
Kommentointi on suljettu arkistosivulla.
Asennevammainen kasvissyöjä (03.05.10, kello 14:08)
Jaksamatta kommentoida syvällisemmin tätä asiaa:
Olisi mielenkiintoista kuulla miten perustelet itsellesi sen tosiasian, että syömällä aterian joka on tehty possunsuikaleiden ympärille kulutat reilusti enemmän soijapapuja, kuin mitä olisit vastaavalla soijasuikalepohjaisella aterialla saanut poskeesi työnnettyä. Makueroa tuskin huomaisit.
Olkoon vaikka naapurin Nasu lautasellasi, kulutat silti enemmän ulkomaalaisia raaka-aineita, kuin syömällä ne rehuksi kelpaavat aineet itse. Kaiken lisäksi soijankasvatuksen ongelmat ovat nimenomaan siinä rehusoijassa, johon käytetään jos jonkinmoista kemikaalia ja geenimuuntelua. Näitä mutaatiopapuja ei ihmisille ainakaan Suomessa syötetä, ja ympäristövaikutusten kannalta ruokasoija painii muutenkin kovin eri sarjassa rehusoijan kanssa.
Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen