Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Jeenan retropiknik

Fifties-tyyli miellyttää tutkijana työskentelevää rock and roll -laulajaa

Sweet Jeena and her sweethearts 29. huhtikuuta klo 21 Yliopiston vuosijuhlissa Yo-talolla
Sweet Jeena and her sweethearts 29. huhtikuuta klo 21 Yliopiston vuosijuhlissa Yo-talolla

"Toisinaan minua luullaan näyttelijäksi, joka on menossa johonkin esitykseen. Tai polttareita viettäväksi morsiameksi. Sehän on vain hauskaa", fiftarimusiikkia soittavan Sweet Jeena and her Sweetheartsin laulaja Jeena Rancken sanoo.

Retroilu on näkynyt Ranckenin pukeutumisessa siitä lähtien, kun hän murrosikäisenä alkoi kuunnella alan musaa. Laulaja suosii värikkäitä viisikymmentäluvun hameita, iltapukuja, kenkiä ja huiveja.

"Sekoittelen asustekokonaisuuksiin osia jopa kaksikymmentäluvulta lähtien. Kolmekymmentä- ja neljäkymmentäluvultakin löytyy jotakin sopivaa, vaikka varsinkin jälkimmäinen vuosikymmen suosi turhan militanttia ja maskuliinista tyyliä. Fifties-muoti on sopivasti nukkemaisempaa."

Rancken on saanut tottua oudon linnun rooliin, ja hän on ollut asian kanssa sinut koko ajan.

"En kanna yleensäkään kauheasti huolta siitä, mitä muut ihmiset ajattelevat tekemisistäni. Toki esimerkiksi kaikkiin tieteellisiin seminaareihin en laita ihan niitä räikeimpiä vaatteita. Ei minulla ole tarvetta herättää aina huomiota."

Tieteellisiin seminaareihin? Aivan. Rytmimusiikkiin hurahtanut ilopilleri työskentelee Tampereen yliopistossa tutkijana. Tekeillä on väitöskirja narratiivisesta sosiaalipsykologiasta.

"Yliopistoon hakeuduin, kun kesken lauluopintojeni iski jonkinlainen akateemisen tutkinnon halu. Taiteellisella alalla työskentely tuppaa olemaan kovin epävarmaa ja sesonkiluonteista, joten on hyvä olla ikään kuin siviiliammatti erikseen", Rancken järkeilee.

Kangasalalainen Rancken ylläpitää kaltaistensa naisten kanssa yhteistä Mekko Swap -vaatemyyntirinkiä ja viihtyy levy- sekä asustedivareissa asiakkaana.

"Olen oman tieni kulkija, ja käsittääkseni tutkijat yleensäkin ovat melko persoonallista väkeä. Tutkimustyö on tavallaan hyvin luovaa."


Rakkaus roots-musiikkiin on Ranckenilla kuitenkin niin vahvaa, että hän tekee Sweetheartsin eteen tavalla tai toisella talkootyötä joka päivä. Lisäksi hän pyörittää 1930- ja 1940-luvun swingille omistautunutta Lazy Lions -kokoonpanoa. Englantilainen Roomates-bändi kutsui Ranckenin laulamaan soolot albumilleen. Kesällä ilmestyvällä levyllä on viisi laulua, jotka hän käänsi suomeksi.

Rancken ei ole fiftari-innostuksensa kanssa yksin. Viisikymmentälukua henkivä alakulttuuri näyttää nousseen Suomessa suuren yleisön lemmikkiskeneksi ensimmäistä kertaa 30 vuoteen. Tästä kielii ainakin se, että alkuvuoden aikana on maamme musa-kentällä ehditty hämmästellä saksalaisen The Baseballsin rockabillymaisia pop-covereita ja hurjaa keikkasuosiota. Samoin se, että neljän cd:n boksi suomalaista fifties-pohjaista rock and rollia viime vuosikymmeniltä kohosi myyntilistojen kärkikahinoihin saakka. Jopa J. Karjalaisen tekaisema Lännen-Jukka-trilogian päätösosa Polkabilly Rebels on käväissyt listaykkösenä. Levyllä soi aika ajoin suorastaan pitelemätön rockabilly boogie.

Erilaisia juurimusiikin genrejä riemastuttavaksi americanaksi yhdistelevän Sweet Jeena and her Sweetheartsin riveissä Rancken on saanut kokea jo ripauksen yleisestä retroinnostuksesta.

"Sweetheartsilla on ollut mukavasti keikkoja muuallakin kuin perinteisissä rockabillyväen bileissä. Emme rajoita tyyliämme tiukasti vaan otamme vanhan rock and rollin kylkeen countrya, bluesia ja jazzia", Rancken toteaa.

Sweet Jeena and her Sweethearts on tehnyt paljon töitä sen eteen, että saisi nostetta. Sikäli orastava kiinnostus monelta suunnalta ei ole yllätys. Musiikkibisneksen kivisellä tiellä bändiä auttaa eteenpäin muutama kuukausi sitten julkaistu albumi Rock Â’NÂ’ Roll Picnic. Kiekko osoittaa todeksi paitsi ryhmän musikaaliset lahjat, myös sen, että niin Rancken kuin kitaristi Risto Klemola, kontrabasisti Heikki Koivunen ja rumpali Tumppi Huuhtanenkin ovat todellisia soundifriikkejä. Lopputulos soi tyyliltään vanhahtavana mutta äänimaisemaltaan nykyaikaisena.

Rancken kuuntelee jatkuvasti etenkin amerikkalaista juurimusiikkia ja on löytänyt kosolti sopivia lainakappaleita yhtyeelleen, vaikka hän on kirjoittanut omiakin biisejä. Laulajalle retrotyyli ei ole kuitenkaan jäänyt pelkkään pukeutumiseen, musisointiin ja menneen maailman äänitteistä nauttimiseen. Ei siihenkään, että hän tanssi vuosikaudet rock and rollia ja jiveä sekä toimi tamperelaisen tanssiseura Swing Teamin esiintymisvastaavana.

Lisäksi Rancken asuu maatilan pihapiirissä sijaitsevassa iäkkäässä puutalossa, ja asunnon irtaimistokin viittaa retrohenkisyyteen.



Kari Saarinen, teksti & kuvat


Tarinoita enkeleistä ja demoneista

Jeena Rancken sai yhteiskuntatieteiden maisterin paperit runsaat kolme vuotta sitten. Sosiaalipsykologiaa pääaineenaan lukenut kangasalalainen jatkoi akateemista uraansa samantien, ja parhaillaan hänellä on meneillään ensimmäinen vuosi tutkijakoulu Sovakon listoilla.

"Väitöskirja olisi tarkoitus saada valmiiksi kahdessa vuodessa. Teen sitä narratiivisesta sosiaalipsykologiasta. Aiheena on se, miten ihmiset tarinallistavat elämäänsä ja etenkin henkisiä ja yliluonnollisia kokemuksiaan", tutkijantyötään lähinnä kotoaan käsin tekevä Rancken mainitsee.

Jo graduaan varten hän haastatteli aiheesta 35 henkilöä. Tapahtumien kirjo vaihteli valoilmiöiden havainnoinnista ja enkelikokemuksista kummitustalotyyppisiin poltergeisteihin saakka. Oli myös enneunia, ruumiista irtautumisia ja Jumalan kosketuksia.

"Graduaineistoa hain ihan lehti-ilmoituksella, ja yllättävänkin paljon tuli halukkaita mukaan. Lähes kaikki tarinat olivat myönteisiä. Pimeämmän puolen tuntemuksia ei kai niin helposti lähdetä esittelemään. Väikkäriä varten henkilömäärä kasvoi 84:ään, ja etsin siihen tarkoituksellisesti myös ikävämpiä tapauksia. Ääripäinä ehkä jotkut demonit, jotka ovat pilanneet henkilön elämää."

"Yliluonnollisuuden sinänsä jätin jokaisen kertojan itse määriteltäväksi. Kaikkiaan henkimaailman kokemukset olivat huomattavasti arkisempia kuin millaisiksi ne esimerkiksi elokuvissa kuvataan."

Kokemusten vaikuttavuus haastateltujen henkilöiden elämään vaihteli valtavasti. Rancken olettaa, että elämänmuutoksen suuruuteen vaikuttaa se, millaiseksi ihminen itse tulkitsee kokemuksensa.

"Tutkin nimenomaan sitä, miten ihmiset tulkitsevat ja muokkaavat kielen kautta näitä kokemuksiaan. Olen purkanut tarinat, ja nyt menossa on analyysivaihe."

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.



Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto