|
Suomalainen ammattinukketeatteri on vihdoin saavuttanut 30 vuoden iän, mutta kolmenkympin kriisistä ei ole tietoakaan.
"Suomessa nukketeatteri on saanut jatkuvasti lisää jalansijaa ja arvostusta teatterikentässä", kertoo teatterinjohtaja Mansi Stycz.
Hän ja muutamat muut yliopiston draamanopiskelijat perustivat 30 vuotta sitten Tampereelle teatteri Mukamaksen. Teatterin juhlavuoden päättää toukokuun alussa käynnistyvä kansainvälinen nukketeatterifestivaali.
Esiintyjiä on tulossa esimerkiksi itäisen Keski-Euroopan nukketeatterin suurvalloista Puolasta ja Tsekistä.
"Näiden maiden nukketeatteri on inspiroinut suomalaisia tekijöitä kovasti", Stycz kertoo.
"Siksi festivaalin teema on Â’Inspiraation lähteilläÂ’."
Festivaali tuo Tampereelle myös Suomessa harvemmin nähtyä aikuisten nukketeatteria.
Puolalaisen Bialostocki Teatr Lalek -teatteri esittää näytelmän nimeltä Biegun - suomeksi Napa. Nabokovin tarinaan perustuva näytelmä kertoo lumimyrskyn armoille jäävistä naparetkeilijöistä.
"Puolassa Biegun valittiin vuonna 2007 parhaaksi teatteriesitykseksi", Stycz kertoo.
"Ei vain parhaaksi nukketeatteriesitykseksi, vaan kaikista parhaaksi."
Vaikka nukketeatterin arvostus onkin noussut, taitaa Suomessa vastaava arvonanto nukketeatteriesitykselle olla vielä kaukana.
Itäeurooppalaisten teatteriryhmien esitysten kieli voi pelottaa yleisöä. Esimerkiksi Biegun esitetään puolaksi, jota harva suomalainen osaa. Osa näytelmistä tekstitetään suomeksi tai englanniksi, mutta aina käännöksiä ei Styczin mukaan edes tarvita.
"Biegunissa annamme katsojille tiivistelmän juonesta etukäteen", Stycz pohtii.
"Silloin voi keskittyä kokonaan teatterin maailmaan. Teksti ei aina ole niin olennaista. Ilmankin sitä voi ymmärtää, miltä tuntuu kun on myrsky ja kylmä ja jalat eivät toimi."
Aikuisille Stycz suosittelee myös tsekkiläisen Divadlo Alfa -teatterin Kolmea muskettisoturia.
"Esitys on vanhaa kunnon käsinukketeatteria. Siinä on klassikkotarina ja elävää musiikkia", Stycz kertoo.
"Olen nähnyt esityksen neljä kertaa ja olen aina otettu sen vauhdista ja huikeasta osaamisesta. Näytelmä on tarkoitettu kaikille yli 8-vuotiaille, ja se on aikuisillekin erittäin mielenkiintoista katsottavaa."
Stycz uskoo, että aikuiset voisivat nauttia enemmän laadukkaasta lastenteatterista.
"Se on aina niin päin, että aikuiset voivat hyvin käydä katsomassa lapsillekin sopivia näytelmiä. Niissä on tasoja, joista aikuisetkin voivat nauttia."
Festivaalin muut aikuisten näytelmät ovat saksalaisen Theater con Cuoren esittämä, Roman Polanskin kauhukomediaan perustuva Die Fruchtlosen Vampirkillers sekä suomalaisen Matkalaukkuteatterin Koettelemusten kaupunki.
"Se on cowboy-tarina yksinäisyydestä", Stycz kuvailee sanatonta sooloesitystä.
Mansi Stycz uskoo, että eri maiden nukketeatterikulttuuri kertoo paljon kansanluonteesta. Hänen mukaansa Kolme muskettisoturia on oivallinen esimerkki tsekkiläiselle nukketeatterille ominaisesta huumorista ja elämänilosta. Sen rinnalla Biegun kuvaa hyvin puolalaista teatteria.
"Puolalaiset näytelmät ovat väkeviä ja tunteita ravisuttavia. Sieltä ei tarvitse kuin mennä rajan yli Tsekkiin, niin teatteri muuttuu kepeämmäksi ja aurinkoisemmaksi."
Saksalaisten lähestymistapa on intellektuaalisempi, kun taas lähempänä Välimerta nukketeatterista löytyy puolestaan enemmän katuteatterin elementtejä.
"Mutta älä kysy, millaista suomalainen nukketeatteri on", Stycz vannottaa.
"Siihen en osaa vastata."
Uusi tekniikka on muuttanut nukketeatterinkin keinovalikoimaa. Esityksissä voidaan käyttää esimerkiksi videota. Sana "nukketeatteri" voi johtaa harhaan myös siinä mielessä, ettei esityksissä aina käytetä nukkeja ollenkaan.
"Näyttelijän on sekä hallittava nuket että osattava itse olla näyttämöllä", Stycz kuvailee nukketeatterin ominaislaatua.
Nukketeatterin näyttämöllä ihmiset ja nuket ovat keskenään vuorovaikutuksessa.
"Nukke voi olla ihmisen vastanäyttelijä. Mahdollisuuksia on todella paljon", Stycz kertoo.
"On ihmeellistä, miten pieni nukke voi kertoa katsojille niin paljon."
Oskari Rantala, teksti & kuva
Mukamas 2010 -kansainvälinen nukketeatterifestivaali 3.-8. toukokuuta Tampereella
Kommentointi on suljettu arkistosivulla.
Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen