![]() |
|
![]() |
Kauan ennen kuin olin ensimmäistä ryyppyä elämässäni edes ottanut, minua oli peloteltu, että alkoholia nauttineella ihmisellä on monesti paha olo aamulla. Tämän vuoksi olin jonkin verran yllättynyt, kun 16-vuotiaana hankitun ensimmäisen humalan jälkeen minulle ei tullutkaan minkäänlaisia pahoinvoinnin oireita. Ja sama toistui jokaisella juomiskerralla tämän jälkeen.
Vasta viime vuonna sain kuulla, että edustan krapulatonta vähemmistöä, johon kuuluu noin 10 prosenttia väestöstä. Kyseessä on melko syrjitty ihmisryhmä. Omakohtaisten kokemusteni mukaan lähes jokainen krapulaan kykenevä ihminen ei edes usko, että krapulattomuutta on olemassa. Itse ainakin joudun yleensä painottamaan krapulattomuuttani useampaan kertaan, ennen kuin vastaanottaja tuntuu tajuavan, että sellainenkin on mahdollista. Ja silloinkin hän saattaa monesti teeskennellä ymmärtäväistä, mutta pitää minua todellisuudessa valehtelijana.
Tilatessaan tätä juttua tämänkin lehden päätoimittaja tivasi minulta pitkään edes jotain minussa ilmenevää krapulaoiretta. Mutta kun sellaisia ei yksinkertaisesti ole. Ellei väsymystä oteta lukuun. Jos olen ottanut alkoholia, en välttämättä pysty nukkumaan kuutta tuntia pidempään tulevana yönä. Mutta vaikka seuraavana päivänä olisikin uupunut olo, sillä ei ole kauhean suurta vaikutusta esimerkiksi työntekoon. Tämäkin artikkeli on kirjoitettu ystäväni erittäin kosteiden valmistujaisjuhlien jälkeisenä päivänä.
Erityisen syrjäyttäviä krapulattomalle ihmiselle ovat juhannuksen kaltaiset muutaman päivän ryyppyreissut kaverin mökillä. Olen tuntenut itseni välillä jopa hieman ulkopuoliseksi, koska en ole pystynyt tällaisilla mökkikeikoilla osallistumaan aamukeskusteluihin siitä, minkä asteinen krapula on parhaillaan päällä tai kuvailuihin juuri heitetyn oksennuksen koostumuksesta. "Minulle ei tule lainkaan krapulaa" -lauseen ääneen lausuminen tällaisissa tilanteissa saattaa puolestaan aiheuttaa joissain krapulaa kärsivissä ihmisissä suunnatonta ärsytystä.
Tutkijoiden mukaan varsinaista kaikenkattavaa syytä krapulattomuuteen ei olla vielä keksitty. Asiaa on selitetty muun muassa sillä, että henkilö ei ole ollut tarpeeksi humalassa, jotta olisi voinut altistua krapulalle. Itse kokeilin kerran tietoisesti hankkiutua kunnon kankkuseen. Kiskaisin viinahissillä alas puolen litran pullon viisikymmentä prosenttista vodkaa. Mutta edes näin suuri alkoholimäärä ei vaikuttanut mitenkään. Laskuhumalassa tuli kyllä hieman huono olo, mutta seuraavana päivänä fiilis oli aika lailla normaali. Mitä nyt hieman väsytti.
Krapulaa voidaan pitää eräänlaisena jumalallisena rangaistuksena, joka rajoittaa useimpien ihmisten juomista. Koska krapulaa kärsimättömillä ihmisillä ei tällaisia oireita ole, heillä on suuremmat mahdollisuudet sairastua alkoholismiin. Joten siinäkin mielessä krapulattoman elämä on ikuista veitsen terällä tanssimista. Koskaan ei nimittäin tiedä, minkä oluttuopin pohjalla juoppous on vaanimassa.
Henri Waltter Rehnström, teksti
Veera Niemi, kuva
Krapula, tuo etyylialkoholin päihdekäytöstä seuraava vieroitusoire, on olotila, jonka lähes jokainen on tuntenut kropassaan. Pahan olon perussyy on nestehukka ja etanolin hapettuminen asetaldehydiksi. Testasimme kenttäoloissa kolmen eri suuntauksen tarjoamat krapularohdot.
Homeopaattisesta putiikista matkaan tarttuu pieni paperipussi, joka on täynnä pyöreitä sokerihelmiä. Myyjä evästää, että niitä otetaan puolenkymmentä ennen juomista, juomisen loputtua ja aamulla.
"Auttavat aivan varmasti."
No eivät aivan varmasti auta. Seuraavan päivän olotila on kamala.
C30, 5ml: 11,70 euroa
Luontaistuotekaupan myyjä lataa tiskiin Glutamax -paketin. Se sisältää torulahiivasta peräisin olevaa glutationia ja fermentoidun riisin ja soijapavun uutetta, joiden väitetään helpottavan juhlimisen jälkeistä oloa. Lisäksi pillereiden luvataan vähentävän hengityksen vastenmielistä hajua.
Hengityksestä on paha mennä itse sanomaan, mutta havaittavaa helpotusta nämäkään pillerit eivät tarjoa. Aamuinen olotila on kamala.
GLUTAMAX FRESH MORNING: 4,40 EUROA
Apteekissa farmaseutti kertoo, että muuta krapulalääkettä ei ole kuin vesi, ruoka ja ibuprofeiini päänsärkyyn.
"Ota pari tablettia ennen nukkumaanmenoa ja heti ensimmäisenä aamulla."
Perinteisen tylsä resepti toimii siinä mielessä, että päänsärky kaikkoaa. Muuten olotila on, mitäpä muutakaan kuin turvallisen kamala.
IBUMAX 30 KPL, 3,45 euroa
Seppo Honkanen
Kommentointi on suljettu arkistosivulla.
ei mullakaan (29.08.10, kello 2:04)
Minullekaan ei tule krapulaa, pientä väsymytsä lukuunottamatta. Sen sijaan laskuhumlassa juotuani tosi paljon olen kerran oksentanut. Tulen yleensä kyllä humalaan helposti.
Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen