Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Tamyn rahatilanne reippaasti plussalla

Viime vuoden tilinpäätös on yli 44 000 euroa ylijäämäinen

Rahaa, rahaa, rahaa.
Rahaa, rahaa, rahaa.

Tamyn viimevuotinen tilinpäätös on hämmästyttävän paljon plussalla, sillä se on 44 247,05 euroa ylijäämäinen. Plussalle päästiin siitä huolimatta, että jäsenmäärä ja sen mukana jäsenmaksutulot vähenivät merkittävästi toissavuotisen maisterisuman takia. Viime vuodelle oli varattu vanhojen jäsenmaksusäästöjen käyttämistä kompensoimaan jäsenmäärän menetystä 47 130 euroa, mutta säästöjä ei tarvinnut käyttää lainkaan.


Tamy on voittoa tavoittelematon järjestö, joka ei edes saa tehdä järjestelmällisesti voittoa, vaan tavoittelee nollatulosta. Viime vuosina Tamyssä on totuttukin melkein nollilla pyöriviin lukuihin tai jopa yli kymppitonnin pakkasen puolelle syöksyviin tilinpäätöksiin. Viimeksi Tamyn talous on ollut kunnolla plussalla vuosituhannen vaihteessa.

"Tamyn taloudellinen tilanne on ehdottomasti vakaa. Ylijäämää tuli, koska osinkotuloista ja sijoitustoiminnasta tuli niin paljon tuottoa", Tamyn pääsihteeri Tuure Pitkänen sanoo.

Odotettuja isompia menoja tuli esimerkiksi siitä, että lama söi Aviisin mainosmyyntiä ja henkilökunnan sijaisia tarvittiin tavanomaista enemmän. Tamyn käyttökate oli 16 000 euroa miinuksella, mutta osingot ja sijoitukset hilasivat tuloksen reippaasti plussalle. Viime vuonna myytiin ravintola Yo-talon omistuksia, mutta selkeästi eniten rahaa tuli kuitenkin Juveneksen hyvän tuloksen tuottamista osingoista.

"Meillä oli viime vuonna ensimmäistä kertaa yli 10 miljoonan euron liikevaihto ja yli 1,4 miljoonaa asiakasta. Omistajat päättävät tämän vuoden osinkojen jakamisesta vapun aaton kokouksessa. Kuvittelisin, että osinkoja jaetaan tänä vuonna samaa luokkaa oleva summa kuin viime vuonna" Juveneksen toimitusjohtaja Pertti Liljeroos sanoo.

Juveneksen hyvää tuottoa selittää se, että lamasta huolimatta, tai peräti juuri sen takia, opiskelijat ja työpaikkaruokailijat ovat syöneet ahkerasti Juveneksella. Juveneksen toiseksi suurin ravintola Newton oli viime keväänä kiinni, joten Liljeroos odottaa tämän vuoden tuloksesta viimevuotistakin parempaa.


Tuottojen lisäksi plussatulos johtui myös vanhoista säästötoimista. Tamyssä yhdistettiin toissa vuonna järjestösihteerin ja kulttuuri- ja tiedotussihteerin työt, minkä säästöt näkyvät yhä palkkakuluissa. Lisäksi tilapäistyöntekijöitä on palkattu edelleen vähän, Aviisin palkkoja ei ole edelleenkään nostettu lehdistön työehtosopimuksen tasolle ja lähes kaikilla sektoreilla on kulutettu rahaa budjetoitua vähemmän. Tamyssä ei myöskään makseta ylitöistä, vaan työntekijöiden on pakko pitää ylityöt vapaina.

"Tänä vuonna ei voi lisätä paljon menoja sen perusteella, että kuluneen vuoden tilinpäätös oli plussalla. Ylityöt ja palkat ovat erillisiä asioita, jotka eivät riipu yksittäisestä tilinpäätöksestä, vaan niitä käsitellään erikseen", Pitkänen sanoo.

Ei ole vielä tiedossa, miten Tamyn parantunut taloustilanne vaikuttaa opiskelijoiden maksamaan jäsenmaksuun. Tamy säästää ylijäämiä varautuakseen jäsentulojen vähenemiseen, sillä yliopisto aikoo vähentää opiskelijoiden aloituspaikkoja.

"Teemme tänä vuonna talousstrategian siitä, miten toimintaa rahoitetaan jatkossa. Nykyinen taloudellinen tilanne on kuitenkin hyvä lähtötilanne", Pitkänen sanoo.Hertta-Mari Kaukonen
Tamyn talous 2009

- käyttötalouden menot: 1219423,34 e
- käyttötalouden tulot: 1202546,81 e
- rahat ja pankkisaamiset: 918477,48
- koko omaisuuden arvo: 1345562,63 e

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto