Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Rooma on Tampereen naapurikaupunki

Lentokoneesta katsottuna Suomi on maailman laidalla oleva metsä, jossa sijaitsee monta järveä, muutama peltokaistale ja jokunen haja-asutusalue. Puhe tonttipulasta on pelkkä hallinnollinen vitsi.

Siitä huolimatta Rooma on Tampereen naapurikaupunki. Roomaan pääsee Tampereelta nopeammin ja halvemmalla kuin Rovaniemelle. Junamatka Helsinkiin saattaa tulla kalliimmaksi kuin lentäminen Saksaan."Tampereella on kansainvälinen lentokenttä ja esimerkiksi Shanghain alueella on noin 25 miljoonaa ihmistä. Sieltä voisi tulla joka päivä kaksi lentokoneellista Angry Birds -turisteja Pirkanmaalle", maalaili Rovion edustaja Harri Koponen Aamulehdessä. Hänen mukaansa Suomessa ajatellaan liian pienesti.

Minä väitän, että suomalaisten ongelma ei ole ajattelun pienuus, vaan se, että emme ymmärrä arvostaa oikeita vahvuuksiamme. Sen sijaan koetamme apinoida asioita, joiden apinoimiseen Suomessa on aivan liian vähän ihmisiä ja tuhatvuotista historiaa. Tampere ei ole eurooppalainen kulttuurimetropoli, eikä ole Helsinkikään.

Älkää käsittäkö väärin. Tottahan vaikkapa Angry Birds -alue Särkänniemessä on kelpo idea. Huvipuisto saanee sijoittamansa rahat korkojen kera takaisin ennen kuin vihaisten lintujen maine lopahtaa. Ylävitonen sille, että Särkänniemi sai huomiota jopa jenkkimediassa.

Mutta luulenpa silti, että Koposella on syytä riemuun, jos koko Kiinasta saapuu edes kaksi koneellista huvipuistoturisteja kesässä niiden parin lintuhärvelin perässä. Eikä se Tampereen muumimuseokaan varsinainen vetonaula ole.Suomesta jättimäisiä huvittelukeskuksia ja sykkivää kaupunkikulttuuria etsimään lähtenyt pettyy yhtä varmasti kuin Dubaihin laskettelemaan erehtynyt - vaikka sieltä löytyykin yksi kylmähalliin rakennettu sisänyppylä.

Suomeen kannattaa tulla toisenlaisista syistä. Täällä on metsiä, järviä, mäkiä ja saaria. Täältä löytää hiljaisuutta, suoraviivaisuutta, kylmyyttä ja tasaista luotettavuutta. Kukaan kolmesta horisontissa vilahtavasta ihmisestä ei tunge kenenkään iholle, paitsi aamuyöllä baarissa.

Suomen kannattaisikin profiloitua hiljaisuuden tyyssijana: paikkana, jonne voi lennähtää rauhoittumaan hektisen maailman humusta. Täällä turisti voi möllöttää omissa oloissaan haja-asutusalueella järven rannalla kaupungin keskustassa.

Meillä riittää hyödykettä nimeltä henkilökohtainen tila. Se vasta onkin eksoottista esimerkiksi shanghailaisille.Seppo Honkanen| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto